Dit jaar viert Utrecht 900ste verjaardag; burgemeester hijst vlag voor Stadskantoor Dit jaar viert Utrecht 900ste verjaardag; burgemeester hijst vlag voor Stadskantoor

Dit jaar viert Utrecht 900ste verjaardag; burgemeester hijst vlag voor Stadskantoor

Dit jaar viert Utrecht 900ste verjaardag; burgemeester hijst vlag voor Stadskantoor
Het is inmiddels 2022 en een deel van dit jaar zal in het teken staan van de 900ste verjaardag van Utrecht. Ter gelegenheid hiervan heeft burgemeester Sharon Dijksma zaterdagochtend de Utrecht900-vlag gehesen voor het Stadskantoor.

Het is inmiddels 2022 en een deel van dit jaar zal in het teken staan van de 900ste verjaardag van Utrecht. Ter gelegenheid hiervan heeft burgemeester Sharon Dijksma zaterdagochtend de Utrecht900-vlag gehesen voor het Stadskantoor.

Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V stadsrechten aan Utrecht. Op 2 juni aanstaande is dat precies 900 jaar geleden. Die verjaardag wordt groots gevierd. Met het thema ‘Stad zonder muren’ worden tussen 2 juni en 11 november allerlei activiteiten georganiseerd.

“In dit kroonjaar vieren we dat Utrecht maar liefst 900 jaar (!) stadsrechten heeft. En covid of geen covid; dat laten we niet aan ons voorbij gaan!! Tal van activiteiten (waaronder La Vuelta Holanda) gaan dit jaar plaatsvinden. Het moet een echt volksfeest worden. En daarom hees ik vanochtend al vroeg de Utrecht900-vlag”, schrijft de burgemeester op Instagram.

Tekst loopt door onder instagrambericht

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sharon Dijksma (@sharon_dijksma)

Daarnaast roept de gemeente inwoners op zelf iets te organiseren. “We vinden het belangrijk dat er op zoveel mogelijk plekken in de stad iets feestelijks gebeurt. Van Lunetten tot Overvecht en van Vleuten-De Meern tot het Utrecht Science Park.” Utrechters kunnen dan ook een aanvraag indienen voor een subsidie.

16 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  “Stad zonder muren”?
  Van die 900 jaar hebben we 750 jaar achter een stadswal met stadgracht door gebracht, stond bekend als een bolwerk van achterlijkheid en inteelt waar niets te beleven viel….
  Behalve dat ene feestje wat gelijk de geschiedenisboeken in onder de naam ‘de vrede van Utrecht’.
  Was die muur eindelijk geslecht en die gracht gedempt, wordt dat weer in ere hersteld!

 2. Scherpschutter

  Een nieuw jaar. Tijd voor een nieuw fris elan. Tijd voor nieuwe realiteitszin! Wat mij betreft dan ook subiet de stekker uit deze flauwekul. Want wat verwachten ambtenaren in beginsel nu exact dat we hier eigenlijk vieren? Stadsrechten…?! Dat is absurd.

  Stadsrechten zijn in 1848 al afgechaft. Utrecht is helemaal geen stad. Voor de wet bestaan er niet eens steden en dorpen meer. Er bestaan louter gemeenten. Waarom zou je dan als inwoner van Utrecht in vredesnaam 900 jaar ‘stadsrechten’ vieren …? Makes no sense at all! En sowiewo; wat zou het het een inwoner van Utrecht in beginsel al boeien dat Utrecht 900 jaar ‘stadsrechten’ zou hebben, die ze dus niet heeft…?

  Verder is Utrecht natuurlijk veel ouder dan 900 jaar. Ze is al bijna 2000 jaar oud. Zoiets zou natuurlijk wél grond kunnen zijn voor een mooi feestje, maar ‘900 jaar stadsrechten’…? Dit soort fantoomfeestjes boeit de Utrechter niets.

  Leuk voor ambtenaren dat ambtenaren zichzelf een festijn meenden te moeten gunnen waarin kosten nog moeite gespaard worden om de burger een realiteitsvervalsing (zo niet geschiedvervalsing) door de strot te rammen, maar nobody cares…Stop ermee.

  Het totale gebrek aan animo onder inwoners van Utrecht voor dit gemaakte ambtenarenfeestje blijkt misschien ook wel uit het pijnlijke gegeven dat de gemeente de gratis zak geld voor het organiseren van leuke dingen aan de straatstenen niet kwijtraakt. Het zal de in inwoners van Utrecht Vockingworst wezen en dat geleur met belastinggeld begint nu wel wat genant te worden…

  Mijn suggestie zou dan ook zijn om nu (vandaag nog) de stekker uit dit gekunstelde ambtenarenfeestje te trekken, hier verder geen belastinggeld meer aan te verkwisten en in plaats hiervan in het jaar 2050 een mooi feestje voor en door burgers te vieren; 2000 jaar Utrecht.

 3. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Aaaa daar is het Utrechtse toverwoord weer SUBSIDIE om een feestje te vieren.

 4. Otto Nelemans

  Hoe heeft scherpschutter al die kennis over dat leuren bij elkaar geraapt.
  Tuurlijk maakt het niets uit hoe oud de rechten van een stad zijn. Maar het is wel goed om af en toe een gezamenlijk Utrecht gevoel te onderhouden. Om daar de Vuelta aan te hangen slaat dan weer nergens op. Een goed historisch besef en de betekenis daarvan voor het nu lijkt mij buitengewoon zinvol. Zo maar en beetje erop los leven zoals S lijkt te willen staat hier haaks op.
  We vieren dat Utrecht de stad is die deze nu is en dat iedereen zich daarin gehoord weet.
  Het risico bestaat natuurlijk dat er allerlei neuzelideetjes het licht gaan zien, die behalve een hapje en een drankje niets opleveren. Komt er een muziekstuk of een aansprekend kunstwerk in dit kader? Die blijven doorwerken.

 5. Moniek

  De foto toont een buitengewoon gezellig feestje, mevrouw Dijksma in haar eentje! Het is tekenend voor het bloedeloze en kunstmatige gebeuren, dit “echte volksfeest”, met zélfs als kers op de taart ook nog een Spaanse wielerwedstrijd.

 6. W

  Utrecht is ROOD-WIT!!!
  Dus geen allergaatje vlag voor Utrecht graag!
  Wie verzint toch zo’n vlag die niets met Utrechtse geschiedenis te maken heeft!
  St.Maarten, weet u nog? Of bent u niet van Utrecht?

 7. Speak Up

  Sommigen zijn hun pilletjes vergeten zo aan de start van het nieuwe jaar. Wat een sjagrijn. Alle steden vieren hun zoveel jaar stadsrechten. Gebeurd al vanaf de 19 e eeuw. Zie het als een reden voor een feestje en wat matketing.

  Wat een chagrijn en zuurheid hier weer. Het leven moet voor een aantal reaguurdertjes knap vermoeiend zijn. De beste wensen!

 8. Moniek

  @Speak Up
  Stond u vanochtend in alle vroegte juichend en met vlaggetjes zwaaiend bij het eenzame feestje van Sharon Dijksma of was u toevallig als fotograaf opgetrommeld, stond u daar bij het enthousiaste begin van het volksfeest met z’n tweeën en kon u daarom niet met vlaggetjes zwaaien en tegelijk een camera vasthouden?

 9. Fvw

  Helemaal mee eens W, wie verzint zo’n vlag. De stad Utrecht heeft zo mooie vlag, rood met wit, dat moet hem zijn,

 10. Realist

  @W Rood/wit was waarschijnlijk niet inclusief en verbindend genoeg.

 11. Nina

  Mooi zo’n vlag en stickers op het raam.

  Persoonlijk zou ik zou graag zien dat de gemeente de bruggen, het straatmeubilair en de verkeerslichten regelmatig schoonmaakt.

 12. cOEN

  @Nin
  Hou die zuurgraad erin in 2022! Goed bezig! Het leven is toch zo zwaar.

  Handig als je altijd anderen aan kan wijzen om op te k*nkeren.

  Pak lekker zelf het emmertje. De openbare ruimte is ook van jouzelf.

 13. Uuutje

  Kleurtjes = feestelijk. Simpel. Zeur lekker door met z’n allen. Utreg op z’n smalst.

 14. BdV

  Haha! Ongelofelijk wat een geweldig enthousiaste commentaren 🙂
  De beste wensen voor 2022 allemaal!

 15. Katja

  Hoe werd 800 jaar Stadsrechten gevierd in 1922 ? Kom op, Utrechts Archief ! Waar is het te vinden ?

 16. Azijnplasser

  Gelukkig duurt de viering van 900 jaar stadsrechten wel een heel jaar.
  Kunnen al die lieden die daar de pest over in hebben een heel jaar lang hun gal spuwen dat een lieve lust is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).