Dit zijn de acht genomineerde Utrechtse projecten die kans maken op de Rietveldprijs 2020 | De Utrechtse Internet Courant Dit zijn de acht genomineerde Utrechtse projecten die kans maken op de Rietveldprijs 2020 | De Utrechtse Internet Courant

Dit zijn de acht genomineerde Utrechtse projecten die kans maken op de Rietveldprijs 2020

Dit zijn de acht genomineerde Utrechtse projecten die kans maken op de Rietveldprijs 2020
De jury van de Rietveldprijs 2020 heeft bekendgemaakt welke acht Utrechtse projecten zijn genomineerd. Op de lijst staan onder andere de overkapping bij busstation Leidsche Rijn Centrum, het onlangs gerenoveerde Anatomiegebouw en de fietsenstalling onder het Stationsplein.

De jury van de Rietveldprijs 2020 heeft bekendgemaakt welke acht Utrechtse projecten zijn genomineerd. Op de lijst staan onder andere de overkapping bij busstation Leidsche Rijn Centrum, het onlangs gerenoveerde Anatomiegebouw en de fietsenstalling onder het Stationsplein.

De Rietveldprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een Utrechts bouwproject. “Daarbij telt de kwaliteit van het project zelf, maar ook de bijdrage die het levert aan de beleving en bruik­baarheid van de stad”, is te lezen op de website van de stichting. Projecten die de prijs in het verleden wonnen zijn onder meer TivoliVredenburg en de Werkspoorkathedraal.

De genomineerden van dit jaar zijn volgens de jury acht ‘zeer diverse’ projecten in Utrecht. Naast de drie bovengenoemde projecten maken ook de restauratie van patiowoning Ridderhofstad, Superlofts Blok Y Veemarkt, CPO Kavel A Veemarkt, Hof van Cartesius en Kubuseiland Terwijde kans op de architectuurprijs.

Gastvrij

De acht genomineerde projecten worden als volgt door de jury omschreven: “Een gastvrije ondergrondse fietsenstalling, een lichtgewicht busstation als een kathedraal, een inspirerend werkensemble van hergebruikte bouwmaterialen, een landschappelijk wooneiland met 45 kubuswoningen, een zorgvuldig gerestaureerd anatomiegebouw met tien in de kap verstopte woningen en drie woongebouwen: een ruimtelijk particulier woonhuis in en onder een historisch huisje, een drager-inbouwflat met ‘superlofts’ en een door bewoners zelf ontwikkeld woonensemble om een groene oase.”

De genomineerden komen niet alleen in aanmerking voor de Rietveldprijs 2020, ze maken ook kans op de DUIC Publieksprijs. Beide prijzen worden dit najaar uitgereikt.

Hieronder alle genomineerde projecten nog een keer op een rij.

Anatomiegebouw. Foto: Luuk Kramer
CPO Kavel A Veemarkt. Foto: CC-STUDIO
Patiowoning Ridderhofstad. Foto: Marcel Martensen
Kubuseiland Terwijde. Foto: Aero Vista Luchtfotografie
Hof van Cartesius. Foto: Robert Oosterbroek
Fietsenstalling Stationsplein. Foto: Petra Appelhof
Overkapping busstation Leidsche Rijn. Foto: Luuk Kramer
Superlofts Blok Y Veemarkt. Foto: Marcel van der Burg

Fotoverslag

4 Reacties

Reageren
 1. Marcel Gieling

  Spannende projecten, ben benieuwd naar het winnende bouwwerk.

 2. Simone

  Weinig soeps deze keer. Fietsenstalling Stationsplein is dan wel indrukwekkend, maar wel heel slecht ontworpen. Nog steeds zijn er hekken nodig om gebruikers de goede kant op te laten gaan. Ook is de routing heel slecht bedacht.

 3. Bill

  Tsja, voor de écht mooie ontwerpen moet je toch niet in Utrecht zijn. Tijd voor een wat nieuws en inspirerends waar de stad trots op kan zijn!

 4. Herman

  Twee serieuze kandidaten Postkantoor en Fietsenstalling.
  Rest is er met de haren bijgesleept, vooral groot aandeel Vinex rommel uit LR valt op. Dat stadsdeel moet en zou kunstmatig bijzonder gemaakt meten worden, in de praktijk veel kitsch en Intratuin smaak.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).