Dit zijn de meest geleende boeken bij Bibliotheek Utrecht in 2020 Dit zijn de meest geleende boeken bij Bibliotheek Utrecht in 2020

Dit zijn de meest geleende boeken bij Bibliotheek Utrecht in 2020

Dit zijn de meest geleende boeken bij Bibliotheek Utrecht in 2020
Aan het eind van het jaar zijn er vele lijstjes te maken, zo ook een overzicht van de meest geleende boeken bij Bibliotheek Utrecht. Op nummer 1 staat het boek Huis vol Leugens van schrijversduo Nicci French. In de top 10 staan sowieso veel ‘spannende’ boeken, 7 titels vallen in deze categorie.

Aan het eind van het jaar zijn er vele lijstjes te maken, zo ook een overzicht van de meest geleende boeken bij Bibliotheek Utrecht. Op nummer 1 staat het boek Huis vol Leugens van schrijversduo Nicci French. In de top 10 staan sowieso veel ‘spannende’ boeken, 7 titels vallen in deze categorie.

Op plek 2 staat Het Italiaanse meisje van Lucina Riley en op plek 3 Schaduw van de nacht van Tess Gerritsen. Lucinda Riley komt vaker voor in lijstjes want ze is de meest geleende auteur door volwassenen bij de bieb.

Het boek Becoming van Michelle Obama voert de lijst met non fictie-boeken aan, gevolgd door kookboek The green kitchen at home en Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps.

Paul van Loon is al heel wat jaren populair en dat is nog steeds terug te zien, hij blijft de favoriete schrijver van de jeugd. Ook populair onder jongeren is Minecraft. Bijna alle boeken in de top 10 informatieve boeken jeugd gaan daarover.

14 Reacties

Reageren
  1. Kevin

    Nou dat weten we ook weer.

  2. Scherpschutter

    Ik begrijp werkelijk niet waarom ik geacht wordt om belastinggeld te betalen zodat Sjaan van 7-hoog uit Ondiep voor een prikkie de spreekwoordelijke Donald Duck kan lenen…What’s the point? Really?

    Zo zie je maar wat een totaal achterhaald en volstrekt onzinnige instelling een bibliotheek vandaag de dag eigenlijk is. Ooit opgericht vanuit een gedachte om menselijke kenniscentra te vormen en het volk zo te verheffen, anno 2020 niets anders dan een (mede door internet) achterhaalde socialistische-belastingpoetverbrander waar mensen naar toe gaan om op kosten van anderen light and fluffy ‘leesplezier’ te lenen….Vederlichte plezierboekjes die je overigens ook voor een duppie kunt downloaden als e-book of natuurlijk zelf wel even kunt kopen. Bij een belastingbetalende boekwinkel bijvoorbeeld, die dus met belastinggeld de strop om z’n eigen nek betaalt.

    Tess Gerritsen, Nicci French
    ,Michelle Obama, Paul van Loon: mijn hemel…Leeg is de geest die zich met dit soort pulp voedt. Wat een intellectuele armoe. Bibliotheken. Niet meer van deze tijd. Afschaffen die handel. De markt biedt veel betere en vooral meer morele alternatieven.

  3. Hanneke

    Een linkje is leuk: https://www.bibliotheekutrecht.nl/collectie/Meestgeleend.html

  4. wollie

    zo veel mooie boeken, maar nee, we gaan natuurlijk Lucinda Riley lezen. 🙈

  5. Karel

    Wees blij Scherpschutter dat mensen nog de moeite nemen naar de bibliotheek te gaan om te kunnen lezen. Een deel van de bevolking leest helemaal niet buiten getwitter op het praatijzertje. Dat is pas armoede! Uw opmerking over Sjaan uit Ondiep is behoorlijk denigrerend. Niet iedereen heeft geld om boeken te kopen. Dat u een andere smaak hebt dan “pulp” is mooi, maar waarom zou u iets moeten opmerken over de smaak van een ander? Uw smaak is natuurlijk ook te leen in de bieb.
    Of koopt u alles wat u leest?

  6. Jonas

    @Scherpschutter: Niets aan toe te voegen.

  7. Greefje

    De bibliotheek probeert al jaren met de tijd mee te gaan. Het gevolg: hangcentra waar werkelozen de dag vullen met internetten. Scholieren die de leestafels als picknick tafels gebruiken als ze al niet bezig zijn met het intimideren van het personeel en de andere bezoekers. Een toevluchtsoord voor psychoten en printer-rammers (mensen die in de clinch liggen met de printer en dat op deze manier denken te kunnen oplossen). En een collectie van b-literatuur als het al geen lectuur is. Veel zelfhulpboeken en ander gezever. Misschien investeren in handhaving? En echte literatuur?

  8. Hetty

    Scherpschutter, pas op je woorden. Straks word je nog beticht van discriminatie, LOL. Ook ik heb niets te zoeken in de biep. De boeken, waarnaar mijn interesse uitgaat, zijn daar sporadisch te vinden, en als ze er al zijn, zijn ze inmiddels achterhaald. Is niet erg, ik stil mijn honger naar informatie op Youtube, waar heel veel up-to-date video s te zien zijn over die onderwerpen, die me interesseren. Maar voor vele anderen blijft de biep een uitkomst, want het boek van Lucinda Riley bijvoorbeeld zul je op Youtube niet vinden. Ik denk daarom, dat de bibliotheek zeker in een behoefte voorziet, en daarom bestaansrecht heeft en blijft houden.

  9. Scherpschutter

    @Karel 12:15

    “Uw opmerking over Sjaan uit Ondiep is behoorlijk denigrerend.”

    U kent Sjaan begrijp ik?

    “Of koopt u alles wat u leest?”

    Vrijwel alles. Ik leen ook regelmatig boeken van bekenden. Daarnaast is internet natuurlijk een prachtige bron van leeswaardig materiaal.

    Hetty 13:04

    In een behoefte voorzien en bestaansrecht hebben zijn twee verschillende zaken. Dat er een behoefte bestaat aan vrijwel gratis wat-dan-ook geloof ik direct, dat betekent echter niet dat de dienstverstrekkende organisatie ook een moreel/economisch bestaansrecht heeft. Zodra er ook maar een Euro belastinggeld in moet is dat uiteraard een heldere indicator dat de markt betere oplossingen biedt en er dus feitelijk helemaal geen natuurlijke economische behoefte is.

    Sluiten die handel! Boeken kun je spotgoedkoop downloaden, het barst van de goedkope tweedehandjes, er is een internet met oneindige content: werkelijk 0 reden om belastinggeld aan te wenden zodat Sjaan vrijwel gratis (lees: op kosten van anderen) de laatste spreekwoordelijke Linda lekker kan lezen…

  10. Joas

    De eerste bibliotheken voor het volk zijn niet vanuit een socialistische of sociaal-democratische gedachte opgericht (of zelfs maar door de overheid), maar vanuit liefdadigheidsverenigingen en verenigingen voor algemeen nut, door de allerrijksten in een stad of gemeente, in de 19e eeuw.

    Verder zijn bibliotheken niet per sè bedoeld voor alleen maar literatuur of verheffing. Wat een elitair gedachtegoed weer vanuit ver rechts. Zo zie je maar. Het ver-rechts-gedachtegoed staat eigenlijk haaks op het opkomen voor het volk. Het doet het tegenovergestelde.

  11. Karel

    @ Scherpschutter
    Nee, ik ken uw Sjaan van 7hoog uit Ondiep niet.
    Maar met uw opmerking zette u alle slechts Donald Duck-lezende Sjanen uit alle Ondiepen weg.
    Die hebben vast állemaal flitsende computers om spotgoedkoop te downloaden en ook geld om alle hoogwaardige boeken te kopen die ze beter zouden kunnen lezen dan Linda of Donald Duck. En kennissen te over met goed gevulde boekenkasten om er uit te lenen.
    “De markt” is naar uw idee een betere oplossing dan er een stelsel van bibliotheken op na te houden. “De markt”… over al dan niet geestelijke armoede gesproken…

  12. Raymi

    Ben zelf lid van de bibliotheek van Amsterdam. Betere collectie, zowel literatuur als films.

  13. Linlin

    #Greefje: ik ben zo’n werkloze die graag tijd doorbrengt in de bieb. Heb geen geld om alle boeken en tijdschriften te kopen die ik wil hebben, dus ik ben vaak in de leeshoek te vinden. Ook vanwege de rust. Nog nooit last gehad van “intimiderende” scholieren of psychoten (wat denigrerend trouwens…).
    En b-literatuur? Kijkt u wel goed? Ik heb net een boek van De Balzac uit en heb nog boeken liggen van Tolstoj en Salinger. Dat lijkt me toch wel “echte” literatuur. Dus.

  14. Fanny

    @linlin:De Balzak? Die moet ik zeker gaan lezen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).