Dit zijn de plannen van Jos Stelling voor de City-bioscoop | De Utrechtse Internet Courant Dit zijn de plannen van Jos Stelling voor de City-bioscoop | De Utrechtse Internet Courant

Dit zijn de plannen van Jos Stelling voor de City-bioscoop

Dit zijn de plannen van Jos Stelling voor de City-bioscoop
Filmregisseur en bioscoophouder Jos Stelling heeft aan DUIC zijn plannen kenbaar gemaakt voor de City-bioscoop. De bioscoop van Kinepolis aan de Voorstraat kent volgens Stelling veel mogelijkheden en is een kans voor het noordelijk deel van de binnenstad.

Filmregisseur en bioscoophouder Jos Stelling heeft aan DUIC zijn plannen kenbaar gemaakt voor de City-bioscoop. De bioscoop van Kinepolis aan de Voorstraat kent volgens Stelling veel mogelijkheden en is een kans voor het noordelijk deel van de binnenstad.

De eerste plannen van Stelling, eigenaar van het Springhaver Theater en het Louis Hartloopercomplex, bestaan al enkele jaren. “In de tijd dat er sprake was van een gemeentelijke bioscoop op het Smakkelaarsveld (onderdeel van Bieb++), rees bij de oppositie de vraag wat er met bijvoorbeeld ’t Hoogt moest gebeuren als het plan niet door zou gaan. Zo ontstond het idee om in dat geval de City bioscoop nieuw leven in te blazen. De oude Utrechtse bioscopen in de binnenstad zouden immers gaan verdwijnen met de komst van de nieuwe megaplex bioscoop bij de Jaarbeurs.”

Samen met de toenmalig eigenaar van City, de firma Wolff, is toen de haalbaarheid voor het behoud van de bioscoop onderzocht. “Ik heb plannen ontworpen, een businessplan gemaakt en samenwerking met ´t Hoogt gezocht, waarbij is voorgesteld hun filmprogramma, zonder subsidie, over te nemen.”

De City is al jaren een kwetsbaar en verwaarloosd theater. “Eind jaren ’80 werd zelfs met sluiting gedreigd. Filmliefhebbers hebben dit toen op het nippertje voorkomen. Een toekomst voor City is niet zo vanzelfsprekend. Met de herontwikkeling die wij voor ogen hebben, moet de City iets bijzonders worden: een brede culturele ontmoetingsplaats.”

Het plan

De plannen voorzien in een grote theater- en horecasetting waarbij het grote toneelpodium dient voor talkshows, lezingen, muzieksessies, literaire avonden en (live) tv-uitzendingen. “Met respect voor dit rijksmonument zijn er zo mogelijkheden hier iets succesvols van te maken. Zonder subsidie, dus een flinke besparing voor Utrecht en wordt de nieuwe City het ultieme particuliere initiatief.”

Tien redenen voor behoud van de City volgens Stelling

 • Er is nagenoeg geen andere bestemming voor het markante Rijksmonument mogelijk
 • Behalve dat de City een Rijksmonument is, behoort het vooral ook tot het Utrechts cultureel erfgoed
 • De herontwikkeling is goed voor de Voorstraat en een stimulans voor de noordelijke binnenstad, denk ook aan de opleving van het Ledig Erf na opening Louis Hatloopercomplex
 • De City staat midden in het Universiteitskwartier en bedient de noordelijke binnenstad
 • De City is goed met het openbaar vervoer, fiets en de auto te bereiken
 • Met de komst van de multiplexen is dit precies de voorziening die de Utrechtse binnenstad nodig heeft
 • De programmering van de nieuwe City zal voorzien in het vertonen van de kunstzinnige- en commercieel kwetsbare film: ‘Utrecht Filmstad’
 • De exploitatie is haalbaar vanwege de samenwerking met onder meer het Louis Hartloopercomplex en het Springhaver theater
 • De herontwikkeling kan gerealiseerd worden met minimale kosten in een bestaand gebouw met een bestaande bestemming
 • Van een bestemmingswijziging is geen sprake. Het gebouw voldoet aan alle eisen. Bij de herontwikkeling blijven de bestaande voorzieningen hetzelfde. Dit betekent een snelle start.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Freek

  Het is logisch om de literaire film in de binnenstad te houden, terwijl de blockbusters naar de megabioscopen verhuizen. De literaire filmbezoeker is iets ouder en cultureler ingesteld en komt vooraf graag een hapje eten. In dit plan gaan horeca en film hand in hand. Ongetwijfeld starten de films op verschillende momenten om zo voor spreiding te zorgen in het restaurant. Doe mij maar vast een tien-rittenkaart inclusief één gratis diner 🙂

 2. R_Utrecht

  Top idee. 100% voorstander!! Enorme kwaliteitsimpuls voor dit deel van de stad. Het is een gebouw met enorme potentie. Niet van alles opnieuw bouwen als het niet nodig is en zeker niet als het juist leegstand in de hand werkt.

 3. Kees N

  Beste Jos,

  De mogelijke teloorgang van de City doet ook mij pijn aan ‘t hart. Maar je promotiefilm overtuigt me niet.

  Natuurlijk is het een mooi ideaal die gedeeltelijke renovatie en gedeeltelijk herstructurering van het pand. Zeker de buitenkant zag ik graag gerestaureerd. (Ik heb wel wat – emotionele – twijfels bij het weer verder opsplitsen van wat nu de grote zaal is)

  Maar: mensen stemmen nu eenmaal met de voeten. En uiteindelijk dus met hun geld. Binnen enkele jaren moet de investering toch worden terugverdiend. (En het wijzigen van de vloeren in zo’n pand kan niet goedkoop zijn). We weten nu nog niets van de economische haalbaarheid. Welke verwachtingen heb je over de hoeveelheden bezoekers, over de aantallen en soort te vertonen films, de consumptie / omzet buiten de filmtijden. En waarom zijn de bewoners in de stad geneigd te kiezen voor de City, en niet voor LHC, ‘t Hoogt, De Kade, Springhaver (of verder) ? En als je succesvol bent met de City, gaat dat dan niet ten koste van bijvoorbeeld LHC of Springhaver?

  Ik hoop dat ik te pessimistisch ben, maar ik ben nu nog niet overtuigd.

 4. Frank

  City moet blijven en n.m.m. moet Stelling dat vooral in gaan vullen, maar wat een gruwelijk slaapverwekkend filmpje zeg. Na 40 seconden had ik het wel gezien.

 5. Frederik

  Mooi plan in mooi pand. Wie kan hier tegen zijn?
  – Niet alleen het Ledig Erf is opgebloeid dankzij LHC, maar ook de Springweg dankzij Springhaver,
  – Jos Stelling zou gezien zijn jarenlange verdiensten voor de film en de stad Utrecht op alle mogelijke manieren gesteund moeten worden,
  – Gezien het almaar groeiende aantal hoogopgeleiden in de stad moet er een markt zijn voor zijn films,
  – Gezien het almaar groeiende aantal buitenlandse studenten in de stad moet er een markt zijn voor zijn films,
  – Enz.

  Een paar puntjes:
  – Jos Stelling is 70 jaar. Wie neemt de fakkel over als zijn energie en inventiviteit gaan afnemen? Stelling is natuurlijk ook een soort Fidel Castro, maar het houdt een keer op.
  – Als het City-plan doorgaat, dan ook medewerking gemeente. Dus geen coffeeshop meer op de hoek, weg met die pizzakoeriers en andere vage winkeltjes. En s.v.p. geen prostitutie. En auto’s en bus eruit, dus fietsers/voetgangersgebied van maken. En meer groen = boompjes.

  Mocht het ooit zover komen dan is mijn verzoek om een zaal te wijden aan oude films, klassiekers en ook de minder bekende.

 6. @ Frank

  Ik denk dat je in dit geval meer naar de inhoud moet kijken, dan naar de vorm. De ideeën van het architectenbureau zijn met name best goed te noemen. Die bevinden zich aan het eind van het filmpje/ power point. Ook de argumenten zijn best overtuigend.

  Is er geen hippe ontwerper die dit artikel en deze reactie leest die er iets hips en moois van kan maken qua presentatie, zodat ook de mensen die over de vorm struikelen te overtuigen zijn van dit idee?

 7. Frank

  Ik denk dat je iets mist. Ik moet als kijker helemaal niks. Wat ik hier zie is een slaapverwekkende slideshow die, zelfs als je interesse in het onderwerp hebt, niet om door te komen is. Zonder enige structuur, zonder een relatie tussen vorm en functie en met effecten om de effecten.

  Zoals ik al zei. Jos stelling vindt mij beslist aan zijn zijde v.w.b. de City, maar dit is een diep amateuristische slideshow die te triest voor woorden is en zijn plannen geen eer aan doet. Ik kan me ook nauwelijks voorstellen dat hij hierin gekend is.

  En volgens mij hoeft het helemaal geen hippe ontwerper te zijn. God bewaar me voor hippe ontwerpers, die niet zelden de vorm de inhoud laten ondersneeuwen. Doe maar gewoon iemand die het AV communicatievak verstaat en een nette presentaie in elkaar zet. Dat is meer dan genoeg.

  Probleem is alleen dat mensen die dat een beetje kunnen, werk hebben en graag voor hun inspanningen betaald willen worden. Al is het maar de kostprijs.

 8. Frank

  O ja, en ter aanvulling: Film is drama. Film is emotie. Dus als je de City wilt ‘verkopen’ moet je emotie verkopen in een dramatische jas. Deze ‘lezing met lichtbeelden’ ontbeert n.m.m. elk spoor van drama of emotie. En technisch valt er ook nog wel het een en ander op aan te merken.

 9. Utrechter

  Wat een prachtig plan!
  Mooiste bioscoop van Utrecht. Fantastische plek!

  Dit is wat Utrecht verdient.

  Veel logischer dan plan De Kade.

 10. Kees N

  Of een presentatie of filmpje nu mooi of juist amateuristisch is bepaalt of je de emoties mee krijgt of niet. Dat is zeker belangrijk.

  Maar met alleen een mooie presentatie koop ik de Amsterdamse Noord-Zuidlijn of het Utrechtse stationsgebied nog niet; geen enkel plan gaat werken zonder een goede financiële onderbouwing. En die moet weer steunen op goed onderzoek naar behoeften, mogelijkheden, omgeving, etc. Met het verwijderen van coffeeshops, pizzakoeriers, auto’s en bussen (goed voor een aangename omgeving als je er iets tegenover kunt zetten), trek je niet per sé meer bezoekers, sterker nog ook dat laten verwijderen kost geld.

  Om financiële mislukkingen en reputatieschades te voorkomen moet het hele plan wel goed worden onderbouwd. En dat is waarom ik – helaas – nog niet overtuigd ben. Er waren niet voor niets bezwaren tegen de komst van zoveel nieuwe bioscoopzalen in de stad.

 11. Joris Louwes

  Ja! Doen!
  Ik vind alleen wel dat er 1 of 2 extra toiletpotten bij de damestoiletten ingetekend mag worden. Die lange wachtrijen vind ik altijd zo sneu voor de vrouwen.

 12. Zonnewende

  Mooi hoor! Wat mij betreft mag de heer Stelling direct beginnen! Een aanwinst voor de Noordelijke binnenstad die de Voorstraat (mede) de straat gaat maken die het verdient te zijn!

  En het filmpje is dan misschien niet flitsend, maar het toont wel precies de plannen.

 13. Roland Goetgeluk

  Beste Jos,

  Zo’n mooi plan en dat met 100% eigen kapitaal en leningen. En je hebt het al eerder bewezen met Springhaver en LHC. Wel koddig dat mensen twijfelen aan je commerciële kennis over kanibalisme door City van Springhaver en LHC.

  D66, VVD
  Dit is andere praat dat de #Kade waar weliswaar het gebouw ‘marktrisico’ lijkt, maar dit niet is door de huurders die vooral bestaan dankzij subsidies. Denk aan het ‘t Hoogt dat jullie subsidiëren voor een paar klanten die toch al veel geld hebben. En zelfs met al hun geld komen ze nauwelijks. Stelling krijgt ze wel omdat hij weet wat mensen willen.

  Cruijff : ‘je gaat het pas zien als je het doorhebt.’

 14. Ari Doeser

  liever Rode Loper dan Rode Ramen in onze buurt !!

  perfect plan; zou geweldige positieve impuls voor Breedstraatbuurt betekenen, die goed opkrabbelt na sluiting van de ramen in de Hardebollenstraat in 2013.

  Jos, we steunen je vanuit stichting LeefbareBreedstraatbuurt !

 15. Otto Nelemans

  Met kracht ondersteun ik de activiteiten tot behoud van acrchitectuur en functie van de City bioscoop.
  Naast rembrandt straks nog de eneige oud bioscoop in de stad en dan ook nog een rijsmonument. Zijn we alle vorige afbraak vergeten?
  Omdat bij mij de stad centraal ten westen van ed oude Gracht zijn aantrekelijkheid (lees intimiteit begint te verliezen) en ik weet dat dit voor veel meer mensen geldt, verwacht ik dat de plek aantrekkelijk blijft voor de bioscoopbezoeker.
  De presentatie vind ik ook buitengewoon saai, maar zie ik als een soort staalkaart van wat er op dit moent aan plannen op basi van de geschiedenis beschikbaar is.
  Ik hoop dat het door gaat.

 16. Hans

  Het plan van Stelling is – en dat is Utrecht van hem gewend – buitengewoon goed. City is een cultuurmonument en Stelling is bij uitstek in staat om dit soort locaties nieuw leven in te blazen. Utrecht kan er alleen maar aan winnen!

 17. Roy Stekelenburg

  Vorige week weer met plezier naar de City bioscoop geweest. Met rolstoel vanuit Wittevrouwen de meest aangename mogelijkheid om een filmpje te pikken. Andere en nieuwe bioscopen zijn/worden toch lastiger bereikbaar.

  Maar als geboren en getogen Utrechter ben ik verheugd met het initiatief van Jos Stelling tot behoud van dit cultuurhistorisch complex. De ervaring van de metamorfose van het oude politiebureau en de uitstraling op het Ledig Erf biedt goede vooruitzichten.

  Ik kom al tientallen jaren in deze bioscoop. Toch ben ik verrast over de historische en architectonische context van het filmpje. Extra reden tot behoud. Mooie plannen.

  Er is in het verleden al genoeg gesloopt in Utrecht waar later veel spijt over betuigd wordt en waar met grote geldsommen getracht wordt iets van de oude schoonheid te herstellen.

  Omarmen dit initiatief.

 18. Brigitte

  Het lastige is dat de gemeente al jarenlang hardnekkig het nieuwbouw-pad bewandelt voor uitbreiding in het arthouse segment. Met een zeer passieve houding tov. de City als gevolg.
  Daar waar de commerciële/mainstream markt (90%), zeker nu, gebaat is bij nieuwbouw, vraagt de arthouse sector om een andere, behoedzame aanpak.

  Minder dan een jaar geleden (15-10-14) heeft de Raad van State nog een uitspraak gedaan over het Bieb++ plan. (indertijd door de gemeenteraad gestopt, maar de bezwaarmaker FGH bank heeft desondanks de RvS verzocht een oordeel te vellen) De RvS concludeerde toen dat de onderbouwing van de gemeente van de noodzaak voor nieuwbouw voor de culturele voorziening, Artplex, onvoldoende was en verklaarde het beroep gegrond.
  Helaas bleef de gemeente ook daarna door de dezelfde koker kijken in plaats van te gaan onderzoeken welke mogelijkheden er zijn in de bestaande capaciteit.

  Het is nu aan burgers om te wijzen op wat al voorhanden is in de stad en zorg behoeft. En om een actieve en stimulerende houding te vragen. De vele ondertekenaars van de petitie voor het behoud van de City zijn daarvoor een goede eerste aanzet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).