DNA-onderzoek wijst uit: Utrechts stadsrecht uit 1122 gemaakt van kalf | De Utrechtse Internet Courant DNA-onderzoek wijst uit: Utrechts stadsrecht uit 1122 gemaakt van kalf | De Utrechtse Internet Courant

DNA-onderzoek wijst uit: Utrechts stadsrecht uit 1122 gemaakt van kalf

DNA-onderzoek wijst uit: Utrechts stadsrecht uit 1122 gemaakt van kalf
De stad Utrecht beschikt over het op één na oudste stadsrecht van Nederland. Uniek DNA-onderzoek heeft deze week uitgewezen dat het stadsrecht is gemaakt van een kalf. Het onderzoek werd uitgevoerd door restauratoren van Het Utrechts Archief en onderzoekers van de Universiteit van York. Het is voor het eerst in Nederland dat dergelijk DNA-onderzoek naar documenten werd uitgevoerd.

De stad Utrecht beschikt over het op één na oudste stadsrecht van Nederland. Uniek DNA-onderzoek heeft deze week uitgewezen dat het stadsrecht is gemaakt van een kalf. Het onderzoek werd uitgevoerd door restauratoren van Het Utrechts Archief en onderzoekers van de Universiteit van York. Het is voor het eerst in Nederland dat dergelijk DNA-onderzoek naar documenten werd uitgevoerd.

Utrecht beschikt over het op één na oudste stadsrecht van Nederland, uitgegeven door Keizer Hendrik V in 1122. Hij liet de Utrechters een eed van trouw afleggen en gaf ze in ruil voorrechten, zoals vrijstelling van tolbetaling en het recht om een stadswal te bouwen. Daartoe vaardigde hij op 2 juni van dat jaar twee oorkonden uit, die beide als origineel bewaard zijn en zich bevinden in de collectie van Het Utrechts Archief.

Restauratoren van Het Utrechts Archief restaureerden beide stukken in de aanloop naar de Stadsdag, de verjaardag van Utrecht. Ze wilden door middel van DNA-onderzoek te weten komen welk dierlijk materiaal het perkament bevat. De oorkonden werden vervolgens op DNA-niveau onderzocht door de Universiteit van York. Daaruit bleek dat ze allebei zijn gemaakt van hoogwaardig kalfsleer, dat in de 12e eeuw erg kostbaar was.

Onderzoek stadsrecht

Dergelijk onderzoek is uniek in Nederland. Elly Pouwels, restaurator bij Het Utrechts Archief over het onderzoek: “We hebben speciale gum materiaal van de achterkant van de oorkonden afgehaald. De Universiteit van York heeft daarmee onderzoek gedaan naar welke dierlijke proteïnen er in dit materiaal zitten.” Verwacht werd dat het materiaal van geit zou zijn gemaakt omdat de meeste documenten uit die tijd van geit werden gemaakt. Dat het perkament van kostbaar kalfsleer was gemaakt, was dan ook een verrassend resultaat. Archivaris Kaj van Vliet, nauw betrokken bij het project: “Het onderstreept de bijzondere waarde die in 1122 al toegekend werd aan dit stadsrecht. Het ging niet om zomaar een oorkonde, maar om een stuk dat werd vervaardigd in opdracht van de keizer. Dat blijkt uit de opmaak van het stuk en het gehanteerde schrift. De gebruikte perkamentsoort bevestigt dat. Al deze uiterlijke kenmerken onderstreepten de keizerlijke statuur van de verleende privileges.”

DNA onderzoek naar documenten

De Universiteit van Dublin en de Universiteit van York deden al eerder onderzoek naar dierlijk DNA in oude documenten. Perkament wordt zo gebruikt als bron voor onderzoek naar veestapels en de ontwikkeling van landbouw. Van Vliet: “Maar het is voor het eerst dat we nu deze onderzoeksmethode toepassen op een Nederlands document, uit een periode waarin schriftelijke stukken maar heel spaarzaam zijn overgeleverd. Zo verkrijgen we nieuwe gegevens, bijvoorbeeld over de datering ervan. Die data zeggen ons iets over authenticiteit van de documenten, de maatschappelijke waarde ervan én over de tijdsgeest. Ditzelfde onderzoek willen we nu ook gaan toepassen op de andere oorkonden uit de 11e en 12e eeuw die we bewaren, en die een unieke verzameling zijn in Nederland.”

Het Utrechts Archief bewaart de grootste historische collectie van de stad en provincie Utrecht en beschikt met 30.000 stuks over de grootste middeleeuwse oorkondenschat in Nederland. Op 2 juni vertelt de restaurator van Het Utrechts Archief tijdens de Stadsdag meer over het DNA-onderzoek.

Zie hier hoe het DNA-onderzoek uitgevoerd wordt:

Stadsrecht 1122

14 Reacties

Reageren
  1. Paul

    wachten op vragen van Partij van de Dieren om een excuus van het stadsbestuur nav dit dieronvriendelijk gedrag. Vervolgens petitie om Utrecht op te heffen als stad omdat het op de verkeerde gronden is gesticht?

  2. Ulaan

    Kijk. Dat is andere koek. Wat een geweldig onderzoek is dit, en wat staat het haaks op de krankzinnige, mens-en-historie-onterende beeldenstorm die nu woedt in bepaalde oorlogsgebieden in Azië.

  3. Gerard Jager

    Wie heeft dan het oudste?

  4. Gerard Jager

    Ik hoor niks. Het antwoord luidt: Voorburg.
    Overigens is Nijmegen tweede.

  5. Dennus

    Volgens Wikipedia is de eerste stad met stadsrechten: Stavoren. Daarna idd Utrecht

  6. Gerard Jager

    Wikipediajahahaha. Betrouwbaarder bron bestaat niet.
    De mijne was een Nijmeegse (!) hoogleraar oudheidkunde.

  7. Luuk Upuuk

    @ Gerard, even Wikipedia corrigeren dus.

  8. Gerard Jager

    Doe ik redelijk vaak, Luuk, maar dan moet het wél interessant zijn. Het is nl. nogal secuur werk.

  9. Jan

    Je hebt het Romeins en middeleeuws stadsrecht. Dus het is maar hoe je het bekijkt. Stavoren was iig de eerste met middeleeuws stadsrecht.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Oudste_stad_van_Nederland

  10. Gerard Jager

    Laatste keer : Romeins is ouder dan middeleeuws. Dáár ging het over. Over het oudst dus. Ja?

  11. Marko

    @Gerard, dus een Nijmeegse prof die er zelf geen onderzoek naar gedaan heeft beweerd dat Nijmegen de oudste was. Wij van WC-eend adviseren WC eend.
    Overigens is het Romeinse Nijmegen platgegooid en honderden jaren later op een andere plek weer opgebouwd. So far voor de credibility dat Nijmegen de oudste is. dat is vooral een verhaal dat gepusht wordt door de lokale city-PR machine en een enkele lokale historicus.

  12. Jiri

    Wat een gelul over Havava aan de Waal. Dit gaat over Utrecht. En dit is gaaf nieuws! Erg mooi om te lezen. #loveutrecht

  13. Stavoren is oudste

    Nu nog aantonen dat Utrecht ook daadwerkelijk de oudste bewoonde plaats is van Nederland… en niet Stavoren, Maastricht of Nijmegen, dat moet in de toekomt ook lukken. Het is zeer aannemelijk door de Trajectum geschiedenis ( doorwaadbare rivier plaats)

  14. HH

    Heb altijd gedacht dat Utrecht de oudste stad van de Nederlanden was, maar Stavoren blijkt ruim een halve eeuw eerder stadsrechten te hebben verworven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).