Documentaire over de mysterieuze Utrechtse KBTR in de maak: ‘Hij is de meest pure straatartiest’ - De Utrechtse Internet Courant Documentaire over de mysterieuze Utrechtse KBTR in de maak: ‘Hij is de meest pure straatartiest’ - De Utrechtse Internet Courant

Documentaire over de mysterieuze Utrechtse KBTR in de maak: ‘Hij is de meest pure straatartiest’

Documentaire over de mysterieuze Utrechtse KBTR in de maak: ‘Hij is de meest pure straatartiest’
Een creatie van KBTR in Ondiep. Archief DUIC
Filmmaker Alfredo Pouwiel is bezig met een documentaire over de Utrechtse KBTR. Alfredo is bekend van zijn documentaire Steen De Vader over rapper Steen en hij gaat nu op zoek naar het verhaal achter de mysterieuze straatartiest KBTR.

Filmmaker Alfredo Pouwiel is bezig met een documentaire over de Utrechtse KBTR. Alfredo is bekend van zijn documentaire Steen De Vader over rapper Steen en hij gaat nu op zoek naar het verhaal achter de mysterieuze straatartiest KBTR.

De Utrechtse kabouter duikt overal op in de stad, maar wie achter de bekende tags zit is nog altijd niet bekend. Pouwiel heeft de kunstenaar nu kunnen overtuigen om mee te werken aan zijn nieuwe documentaire.

“Als filmmaker leerde ik KBTR kennen via mijn documentaire over de Utrechtse kunstenaar Steen”, vertelt Pouwiel. Hij zag dat veel straatartiesten bevriend met KBTR exposities hadden en veel geld verdienden. De KBTR is echter nog altijd anoniem. “Ik zie hem strijden. Hij is de meest pure straatartiest die ik ken. Hij wil zijn vrijheid behouden en dat maakt hem voor mij een van meest magische straatkunstenaars.”

(tekst loopt door onder video)

KBTR docu crowdfunding update! from Alfredo Vunck on Vimeo.

Anonimiteit

Pouwiel moet voor zijn documentaire spelen met de identiteit van de hoofdpersoon. “De zwakte dat we hem niet in beeld kunnen brengen, gaan we juist als kracht voor de documentaire gebruiken. De grote vraag is natuurlijk: wie is KBTR nou eigenlijk? Maar het is ook de vraag of hij het vol gaat houden anoniem te blijven.”

Veel van zijn collega’s in de graffiti-scene vragen zich af wanneer hij zijn gezicht zal laten zien. Pouwiel: “KBTR kiest vrijheid boven erkenning en geld om zichzelf zo niet in het openbaar te hoeven verantwoorden voor zijn werk. Maar hij is misschien wel op een keerpunt in zijn leven aanbeland. Streetart is enorm populair, zelfs gemeentes investeren in deze kunst. Dus ik ben benieuwd of hij daarin meegaat.”

Donaties en release

Het budget voor de documentaire komt via crowdfunding tot stand. Het eerste doel van 5000 euro is behaald, maar de komende twee weken zijn er nog donaties mogelijk. “We gaan in ieder geval ook naar het buitenland met de KBTR, want daar kunnen we grotere dingen doen en maken. Waar we allemaal precies naartoe gaan hou ik nog even voor me. Dat kan je zien in de docu.”

“Ik ben al bezig met het filmen van de eerste beelden en mijn onderzoek is inmiddels afgerond. Nu nog even die eindsprint om 150 procent van de crowdfunding te halen en dan moet de documentaire begin volgend jaar af zijn.” De release zal naar alle waarschijnlijkheid begin 2019 in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht zijn.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).