Documentaire over Herman Berkien schijnt nieuw licht op ‘Clown van Utereg’ Documentaire over Herman Berkien schijnt nieuw licht op ‘Clown van Utereg’

Documentaire over Herman Berkien schijnt nieuw licht op ‘Clown van Utereg’

Documentaire over Herman Berkien schijnt nieuw licht op ‘Clown van Utereg’
Het standbeeld van Herman Berkien in de Utrechtse binnenstad.
Twee documentairemakers hebben een film gemaakt over de Utrechtse cabaretier Herman Berkien. Deze ‘Clown van Utereg’ is bij het grote publiek vooral bekend als zanger van het volkslied van Utrecht.

Twee documentairemakers hebben een film gemaakt over de Utrechtse cabaretier Herman Berkien. Deze ‘Clown van Utereg’ is bij het grote publiek vooral bekend als zanger van het volkslied van Utrecht.

Het was namelijk Berkien die het lied ‘Als ik boven op de Dom sta’ van Rijk de Gooijer samen heeft gevoegd met ‘Utereg me stadsie’. Het wordt nog steeds afgespeeld voor elke wedstrijd van FC Utrecht.

Daarnaast was het ook Berkien die ervoor zorgde dat het woord ‘agtelijke gladiool’ aan de Nederlandse taal werd toegevoegd. In 2005 overleed de cabaretier. In de documentaire gaan de makers Floris Meinardi en Bart Grimbergen op zoek naar wie hij was.

Angsten

Hiervoor spreken zij onder meer met zijn weduwe, vrienden, vriendinnen en verschillende oud-collega’s. Zo zijn in de documentaire onder andere Tineke Schouten, Han Peekel en Joris Linssen te zien.

“Zij vertellen over zijn ambities, zijn grote gevoel voor humor, zijn taalgevoel, zijn succes, maar ook over zijn onzekerheid en angsten”, aldus de documentairemakers. Daarnaast wordt ook gesproken over Utrechtse humor.

Clown

In de documentaire zijn archiefbeelden van optredens van Berkien te zien, zowel op televisie als in het theater. “Langzaam worden de contouren van de mens achter de clown zichtbaar. De film is een eerbetoon aan een Utrechtse artiest die door velen op een voetstuk is geplaatst, maar worstelde met het leven.”

De film duurt 75 minuten en is vanaf 28 augustus te zien in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

6 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Zo enorm grappig vond ik Berkien eigenlijk niet en zeker geen clown.
  Overigens vraag ik me af of “agtelijke gladiool” wel op het conto van Berkien mag worden geschreven. Volgens hemzelf wel, maar één bron is géén bron.

 2. Yoshua

  Beroepsmatig was Herman een clown.
  Als persoon Herman was hij niet zo grappig wanneer die as ‘ n oetepetoeter was.
  Denk niet dat de documentaire makers Herman zijn alcoholprobleem aankaarten.
  Herman heeft leuke dingen gedaan voor de stad en de supporters in het stadion vermaakt.
  Maar er waren echt twee Hermans, de komediant en die alles donker zag.

 3. E Westerhoff beekink

  Hij was wel grappig een utrechtse clown dat vonden veel utrechters en ja smaken verschillen de een vond hem niets een ander een groot artiest fijn dat er een documentaire van is gemaakt

 4. Robin

  Herman was de grote man van de droge humor, die is niet gericht op schaterlachen, maar op genoeglijk lachen veroorzaakt door humoristische spitsvondigheden. Herman had geen probleem met alcohol, hij hield er juist van, ik denk dat anderen dat te negatief benaderen, door te suggeren dat het een probleem is, hij putte er energie uit, werkkracht, en durf. Hij was groot in het klein blijven, groot in het klein zijn, – wie bepaalt trouwens wat groot of klein is ? – daarin was hij een meester !

 5. Truus

  Misschien moeten mensen die negatief over Herman spreken eens verder kijken dan hun neus lang is. Herman zorgde altijd voor gezelligheid of het nu in het theater op een feest waar hij optrad, of in het stadion van FC Utrecht was.
  Op het moment dat hij het podium op stapte was hij een entertainer van grote klasse!
  Hij heeft ook mooie gevoelige liedjes gezongen luister maar eens op zijn site http://www.hermanberkien.nl naar het liedje Makker
  Maar Utrecht zag Herman toch het liefst in zijn rol van grappenmaker en clown en die rol heeft hij altijd met glans vervuld, en eigenlijk nog steeds.
  Goed dat er een documentaire is gemaakt over Herman Berkien een geweldige, Uteregse, artiest.

 6. Capro

  Herman was een geweldige artiest. De mensen die slecht over hem praten hebben waarschijnlijk nooit de gelegenheid, of de tijd gehad om zich goed in de mens Herman te verdiepen. Hij was naast artiest ook (gewoon maar) een mens. Ik kijk ernaar uit om de documentaire te gaan zien.
  Herman zorgde wel dat het een feestje werd wanneer hij aanwezig was.
  Herman had ook veel mensen om zich heen die zich zijn vriend noemde. Hij heeft veel mensen een hele leuke avond/dag bezorgd. Herman jochie je was GE-WEL-DIG. Je was grappig maar ook gevoelig. Prachtige nummer zong je.
  Mooie guppekop het was een eer je te kennen. We letten op de datum hoor jochie.. (onderonsje)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).