Toen in 2014 het archeologisch onderzoek onder het Domplein in Utrecht werd afgerond, kon op dezelfde plek de bouw van DOMunder beginnen. Inmiddels is de attractie precies tien jaar open en dit jubileum werd zondag gevierd met onder andere een nieuwe expositie en gratis rondleidingen.
In 1929 werd onder leiding van Albert Egges van Giffen het eerste echte archeologische onderzoek gedaan op het Domplein. Aanleiding hiervoor waren de scherven van Romeins aardewerk en de resten van dakpannen die aan het licht kwamen toen twee jaar daarvoor de fundering werd gelegd van het ontvangstgebouw dat naast de Domtoren staat.
Giffen ontdekte dat er onder het plein restanten van een Romeins fort lagen, die in de eerste eeuw van onze jaartelling was gebouwd. “Het Domplein is het hart van Utrecht en hier bevindt zich ook de oorsprong van de stad. Hier is de plek waar de Romeinen in de eerste eeuw van onze jaartelling een fort, castellum, bouwden […]. Het is een van de best bewaarde Romeinse forten van ons land, waar de stad uit is voortgekomen en verder groeide”, zegt archeoloog Herre Wynia.
Sleuven
Van Giffen deed in 1949 opnieuw onderzoek, waarbij hij twee sleuven liet graven die na afloop weer werden dichtgegooid. Voor DOMunder wilde men deze sleuven weer openmaken, zodat ze gebruikt konden worden als doorgang voor de bezoekers. Bij het uitgraven werd gebruikgemaakt van een metaaldetector, iets dat in 1949 niet werd gedaan, en de archeologen vonden daarmee zo’n 20.000 objecten, waaronder tientallen vroegmiddeleeuwse gouden en zilveren munten.
Tekst loopt door onder afbeelding
In 2013 en 2014 is opnieuw archeologisch onderzoek gedaan en op basis daarvan is vandaag een rapport verschenen van de archeologen van de Afdeling Erfgoed Gemeente Utrecht. Vlak na dit onderzoek is DOMunder geopend.
Zondag
Zondag werd het tienjarig bestaan gevierd met onder meer de nieuwe expositie ‘Gevonden Voorwerpen’. Deze tentoonstelling is bovengronds en bestaat uit meerdere borden met daarop tekst en afbeeldingen. “De expositie ‘Gevonden Voorwerpen’ vertelt het verhaal van 2000 jaar Utrecht aan de hand van de archeologische vondsten op het Domplein”, aldus DOMunder. De tentoonstelling blijft twee maanden staan.
Daarnaast konden mensen vandaag ook gratis DOMunder bezoeken en waren er allerlei activiteiten op het Domplein, zoals een archeologische graafbak voor kinderen, kruiwagentours, mini-tours in Paleis Lofen en een speurtocht.
10 Reacties
ReagerenGeweldig!! Paleis Lofen bezoeken is echt een aanrader.
Petje af voor inniatiefnemmer Theo van Wijk!
Mmm, ik snap iets niet. “ Van Giffen deed in 1949 opnieuw onderzoek, waarbij hij twee sleuven liet graven die na afloop weer werden dichtgegooid. Voor DOMunder wilde men deze sleuven weer openmaken, zodat ze gebruikt konden worden als doorgang voor de bezoekers. Bij het uitgraven werd …. archeologen vonden daarmee zo’n 20.000 objecten “ Er is dus voor Domunder wel meer uitgegraven dan de sleuven?
Aanwinst voor de stad Utrecht!
Dank Theo van Wijk!
Wat ik niet begrijp: Dumonder is een uniek pareltje midden in cultureel Utrecht. De gemeente kan voor niet al te veel kosten Domunder adopteren als dat pareltje en de grote bijdrage aan de toeristische en ook economische stimulans van Utrecht centraal aangrijpen om Utrecht als cultuurstad te profileren. Utrecht zou Domunder aan zich moeten binden als een wezenlijk element in haar cultuurbeleid. Kosten zijn beperkt, effect is groot. De gemeente is niet van zins om de redelijk gemakkelijk te vinden middelen binnen de cultuurbegroting te kiezen. Voor een dubbeltje (nou ja iets meer) op de eerste rang. Utrecht kan gebruik maken van het historische verleden.
Erg leuk.
Waarom nu het enige stukje verdienmodel van een gesubsidieerde instelling eraf halen; de entreegelden?
Het geld is helemaal op-op-op. Er zijn Nederlanders die honger lijden en zorg ontberen of op straat leven. Dit wil blijkbaar niet landen bij de (over)gesubsidieerde instellingen.
Men gaat door met het uitgavenpatroon alsof er meer dan genoeg gemeenschapsgeld is. Riante salarissen worden betaald in deze sector. Kijk bijv. eens naar de kosten per bezoeker die meer dan eens belachelijk hoog uitvallen.
Men kan gemeenschapsgeld dat men niet gebruikt, teveel krijgt of niet nodig heeft ook teruggeven op basis van een morele plicht naar de medemens die nu in armoede leeft en zodat dit geld ook gebruikt kan worden om woningen te bouwen. Het is echt de hoogste tijd voor omdenken.
Subsidie voor Domunder in 2022 ca. 270.000 euro en personeelskosten in datzelfde jaar ca. 290.00 euro.
Aantal bezoekers in 2022 was 29.000, dus ruim 10 euro subsidie per bezoeker.
En dan vindt men dat de energiebedrijven exorbitante winsten maken….
@Woutvr: daarvoor zijn twee belangrijke verklaringen.
[1] Van Giffens opdracht was het zoeken naar Romeinse resten. De rest vond de Gemeente toentertijd eerlijk gezegd minder interessant. (Gelukkig heeft Van Giffen die ‘bijvangst’ wel enigszins gedocumenteerd.)
[2] Van Giffens opgravingen en technieken waren beduidend minder secuur en grondig dan die van tegenwoordig. Zo werden bijvoorbeeld die metalen muntjes alsnog ontdekt in de eerder teruggestorte grond.
Nu het lijvige rapport na 10 jaar eindelijk gepubliceerd is, kunnen op basis daarvan volgende stappen worden gezet, waaronder: verder gaan waar Van Giffen is opgehouden…
https://www.domunder.nl/rapportage/
@Nina: ik weet niet wat jou de indruk geeft dat DOMunder de entreegelden zou moeten afschaffen. En wat betreft je ‘breakdown’ van kosten zoals je die wellicht uit de ANBI-gegevens hebt opgetekend: er is in 2022 (ondanks alle Corona-ellende) gelukkig ook een vergelijkbaar bedrag aan entreegelden binnengekomen !
Als vrijwilliger bij DOMunder & Paleis Lofen kan ik samen met nog ruim 120 andere vrijwillige gidsen en enkele vaste medewerkers je gerust stellen: alle kosten en karige winsten worden op verantwoorde wijze gemaakt en besteed aan dit uniek brok erfgoed, dat duizenden Utrechters, toeristen, scholieren, studenten en allerlei andere bezoekers uit binnen- en buitenland iedere dag weer verbaast en fascineert.
Dank @Peter