DUIC Krant: Café Derat is een klassieker | De Utrechtse Internet Courant DUIC Krant: Café Derat is een klassieker | De Utrechtse Internet Courant

DUIC Krant: Café Derat is een klassieker

DUIC Krant: Café Derat is een klassieker
DUIC brengt naast elke dag online het laatste nieuws ook achtergronden in de papieren krant. Hieronder kunt u een van de verhalen lezen die de afgelopen week in de krant is verschenen. Wilt u de hele krant nog eens in zijn geheel nalezen? Kijk dan onderaan dit bericht. Heeft u de krant niet ontvangen? Vul dan hier uw postcode en huisnummer in. Dan geven wij dit door aan de bezorging.

DUIC brengt naast elke dag online het laatste nieuws ook achtergronden in de papieren krant. Hieronder kunt u een van de verhalen lezen die de afgelopen week in de krant is verschenen. Wilt u de hele krant nog eens in zijn geheel nalezen? Kijk dan onderaan dit bericht. Heeft u de krant niet ontvangen? Vul dan hier uw postcode en huisnummer in. Dan geven wij dit door aan de bezorging.

_DSC2555“Ik wilde altijd al iets doen met alcohol”

Al sinds 1895 zit er een café met een tapvergunning aan de Lange Smeestraat 37. Bij het wisselen van eigenaar in 1978 is er bij het uitdiepen van de kelder een gemummificeerde rat gevonden. Zo komt het café aan haar huidige naam. Om het wat minder luguber te laten klinken hebben ze ‘de’ en ‘rat’ aan elkaar geschreven. DUIC ging op bezoek bij Café Derat.

Erik is alweer bijna acht jaar de huidige eigenaar van het café. “Op 21 april 2008, om precies te zijn, werd ik de eigenaar. Ik had hier ooit al gesolliciteerd maar er was toen geen werk. De vorige eigenaar had wel mijn telefoonnummer onthouden en zo kreeg ik ongeveer negen jaar geleden een telefoontje: of ik de zaak wilde overnemen.” Hij dacht er even over na en sprong toen in het diepe.

De rat die in 1978 in de kelder van het café werd gevonden
De rat die in 1978 in de kelder van het café werd gevonden

Erik droomde niet al z’n hele leven van een eigen zaak, wel werkte hij al jaren in de horeca. “Ik begon in 2000 bij La Place, waarna ik al snel kwam te werken bij Karel V. Daar heb ik echt horeca-ervaring opgedaan.” Maar ook zijn werk bij café Ledig Erf en zijn twee jaren in de nachtdienst bij Kafé België maakten hem duidelijk dat hij een horecahart heeft. Tussendoor behaalde hij zijn hbo-opleiding Personeel en Arbeid en kreeg hij een kantoorbaan. “Ik vond dat het tijd was voor iets anders. Huisje, boompje, beestje. Maar na drie weken trok ik het al niet meer en ben ik met opgestoken middelvingers weggelopen. Als een boemerang terug de horeca in.” Hij begon te werken bij Café Fokus op de Koekoekstraat. “Dit is een tijdscapsule, maar dat al helemaal.” Maar toen kreeg hij het telefoontje: Café Derat kon overgenomen worden.

“Laatst had ik nog iemand die zijn vriendin ten huwelijk vroeg”

“Het harde werken begon. Ik heb eerst de sigarettenautomaat en de deurbel weggehaald, anders word je de hele dag gestoord”, lacht Erik. Hij vervolgt serieus: “De eerste periode was superzwaar, maar na drie jaar begon de groei en de afgelopen tijd gaat het hartstikke goed.” Café Derat is een bekende naam in Utrecht, maar ook daarbuiten. Op de Amerikaanse website Ratebeer, met miljoenen reviews wereldwijd, staat de zaak in de Lange Smeestraat al tijden op de eerste plek van beste Utrechtse cafés. “Dat probeer ik graag zo te houden”, lacht Erik. “Ik wilde altijd al iets doen met alcohol en in deze zaak kan dat. Toen ik twaalf was kreeg ik een visakte, maar ik mocht maar met twee hengels vissen. Hier vis ik met een heleboel hengels. We hebben heel veel bieren en sterke dranken die nergens anders te krijgen zijn. Daar komen mensen op af.”

Trots staat Erik op en laat een kast vol verschillende bieren zien. “Ik heb hier bijna geen bier van grote brouwerijen en de kaart wisselt eens in de twee weken. Ook de taps wisselen regelmatig en ik heb de grootste kaart met zure bieren van Nederland. Wij verkopen ook geen Smirnoff of Bacardi, maar juist bijzondere sterke dranken.” In weer een andere kast laat hij drie flessen rum zien van Tres Hombres. Dit merk rum wordt door een houten zeilvrachtschip van Zuid-Amerika naar Europa vervoerd. “De kapitein komt de flessen hier zelf brengen. Dat is toch mooi.”

Kroegbaas Erik is nog elke dag aanwezig
Kroegbaas Erik is nog elke dag aanwezig

Het publiek weet Café Derat dan ook te vinden: “Er komen toeristen die mijn kroeg vinden via speciale apps, maar ook vaste klanten die hier bijna elke dag zitten. Toen ik Derat net overnam waren er bijna alleen maar vaste gasten. Daar is de afgelopen jaren wel verandering in gekomen. Wat ik iedereen graag wil bieden is een goed glas drank en een gezellige sfeer.” De drank moet volgens Erik wel betaalbaar blijven voor zijn gasten. “Voor € 9,50 euro kan je hier een dertig jaar oude grande champagne cognac drinken van een heel goed klein cognac-huis. Sommige klanten kennen mij hierom en plunderen de hele drankkast. Voordeel is dat de flessen sterke drank nooit lang openstaan.”

cafe de rat013Bijzondere verhalen zijn er ook genoeg: “Laatst had ik nog iemand die zijn vriendin ten huwelijk vroeg. We hebben een piano staan en hij had een speciaal liedje voorbereid. Ook zijn hier vaak huwelijksfoto’s gemaakt.” Dan staat Erik op en loopt naar een muur die vol hangt met ingelijste spullen. “Hier hangen tekeningen over Café Derat die we hebben gehad van verschillende mensen en natuurlijk de originele gemummificeerde rat die in 1978 gevonden werd.” Grote veranderingen heeft Erik niet in de planning. “Op wat kleine aanpassingen na ziet het café er nu net zo uit als in 1979”, vertelt hij terwijl hij rondwijst. Zelf staat hij niet meer elke dag achter de bar, wel is hij er elke dag te vinden. “Aangevuld met personeel. Wilma werkt hier bijvoorbeeld al dertig jaar, ze heeft alles zien komen en gaan. Ze zegt altijd dat ik de betere kroegbaas ben. Dat vind ik wel een compliment, graag ga ik nog even zo door.”

Foto’s en tekst: Robert Oosterbroek

2 Reacties

Reageren
  1. maarten van den oever

    verreweg de beste kroeg van Utrecht. Daar loop ik (een heel stuk) voor om

  2. utrechtse vogel

    topzaak!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).