Duizenden mensen bij Parade Zonder Muren, slotfeest van Utrecht 900 Duizenden mensen bij Parade Zonder Muren, slotfeest van Utrecht 900

Duizenden mensen bij Parade Zonder Muren, slotfeest van Utrecht 900

Duizenden mensen bij Parade Zonder Muren, slotfeest van Utrecht 900
Foto's: Koen Peters
Duizenden mensen waren vrijdagavond in Utrecht getuige van de Parade Zonder Muren. Vanaf het Spoorwegmuseum liepen de ongeveer 2.000 deelnemers in een lichtgevende stoet via de singels naar het Moreelsepark. Langs de route stonden duizenden toeschouwers.

Duizenden mensen waren vrijdagavond in Utrecht getuige van de Parade Zonder Muren. Vanaf het Spoorwegmuseum liepen de ongeveer 2.000 deelnemers in een lichtgevende stoet via de singels naar het Moreelsepark. Langs de route stonden duizenden toeschouwers.

Vrijdag was het natuurlijk 11 november en op die dag wordt traditiegetrouw Sint Maarten gevierd in Utrecht. Voorgaande jaren vond op deze datum dan ook de Sint Maarten Parade plaats. Dit jaar was deze optocht omgedoopt tot Parade Zonder Muren, vanwege het 900—jarig bestaan van de Utrechtse stadsrechten. Het thema van deze verjaardag was namelijk stad zonder muren.

Dit feest begon op 2 juni, toen was het namelijk precies 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg. Sinds dat moment zijn er allerlei feesten en evenementen georganiseerd die voor de ene inwoner makkelijker te vinden waren dan voor de andere. Het slotfeest van deze verjaardag was vrijdag met als hoogtepunt de Parade Zonder Muren.

Tekst loopt door onder afbeelding

Projectie

Net zoals tijdens de Sint Maarten Parade liepen er veel mensen mee met lichtsculpturen. Daarnaast waren er ook koren, orkesten, dansers en theatrale acts van de partij. De optocht begon om 18.00 uur en eindigde ongeveer twee uur later in het Moreelsepark.

Op de gevel het Utrechtse stadhuis was vanaf 18.00 uur een projectie te zien waarin het verhaal van Sint Maarten werd verteld. Deze projectie is ook zaterdag- en zondagavond nog te zien zijn.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

6 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Het was een merkwaardig en voor een deel ook nog knullig allegaartje, dat eigenlijk maar weinig met Sint-Maarten van doen had, maar wat was het leuk voor jong en oud! Ik ben nog niemand tegengekomen die het niet aardig vond.

 2. Jos Stelling

  Dit wordt elk jaar leuker, mooier en spannender. Geweldig!

 3. Janah

  Er heerste blijheid in de stad. Dat is lang geleden.

 4. Theo M. A. van Wijk

  Ja, het wordt inderdaad elk jaar mooier, rijker en spannender Jos . Hulde aan Paul Feld en zijn team!
  De ‘verbindende’ energie van ‘vrede’, ‘vrijheid’ en ‘vreugde’ is voelbaar en heel behulpzaam en welkom in deze bijzondere tijd.

 5. Katrijn

  Fijn dat het weer super geslaagd was, complimenten aan de organisatie.

 6. Jacky

  Wij hebben genoten van de fijne sfeer in de stad en de vrolijke uitstraling van zowel deelnemers en toeschouwers tijdens de optocht! Ook het concert in Tivoli na afloop was een bijzondere afsluiting met drie koren, waaronder veel kinderen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).