Eefje de Visser komt terug naar Utrecht: “Hier heb ik mijn grootste fanbase” | De Utrechtse Internet Courant Eefje de Visser komt terug naar Utrecht: “Hier heb ik mijn grootste fanbase” | De Utrechtse Internet Courant

Eefje de Visser komt terug naar Utrecht: “Hier heb ik mijn grootste fanbase”

Eefje de Visser komt terug naar Utrecht: “Hier heb ik mijn grootste fanbase”
Eefje de Visser. Foto: Lonneke van der Palen
Eefje de Visser keert terug naar haar oude woonplaats Utrecht en speelt op 30 december in TivoliVredenburg. Samen met de Utrechtse producers Falco Benz en Nuno Dos Santos tovert de dromerige zangeres de avond om tot een dansfeest tot in de late uurtjes. Eefje de Visser gaat als een speer, en DUIC sprak haar over het concert, haar ambities en Utrecht.

Eefje de Visser keert terug naar haar oude woonplaats Utrecht en speelt op 30 december in TivoliVredenburg. Samen met de Utrechtse producers Falco Benz en Nuno Dos Santos tovert de dromerige zangeres de avond om tot een dansfeest tot in de late uurtjes. Eefje de Visser gaat als een speer, en DUIC sprak haar over het concert, haar ambities en Utrecht.

Op 30 december sta je in TivoliVredenburg. Wat kunnen we verwachten?

“Eerst speel ik mijn eigen nummers. Daarna ga ik samen met producer Falco Benz Naartoe spelen, waar hij een remix op heeft gemaakt. Na mijn optreden nemen de dj’s het over, aansluitend op mijn plaat Nachtlicht. Die plaat is veel elektronischer dan de muziek die ik eerst maakte, we kunnen er dus een goed dansfeest van maken. We willen het thema ‘avond’ centraal laten staan. Een leuk ander detail is dat we samenwerken met modeontwerpster Annemarijn van Harten. Zij maakt al heel lang kleding voor ons, maar nu heeft ze een link gelegd tussen de kleding en de verlichting. Dat vind ik heel vet.”

Dit is de eerste keer dat je in zo’n vorm optreedt, hoe kwamen jullie hierop?

Ik ken beide producers uit de Utrechtse muziekscene. We vonden het leuk om eens een keer iets samen te doen. En een remix maken stond al lang op mijn agenda. Toen TivoliVredenburg ons vroeg, was ik heel enthousiast. Ze hadden me op Into The Great Wide Open zien staan en vonden de set heel energiek. Ze wilden het uitvergroten met de producers erbij en ik stemde meteen in. Het lijkt me geweldig om te doen. Maar ik denk wel dat het live niet veel zal gaan voorkomen, dus deze avond wordt uniek.”

Hoe is het voor jou om weer in Utrecht te mogen spelen?

“Ik vind het heel fijn om weer terug te zijn. Dit wordt de derde keer dat we in de Ronda staan. Ik merk dat ik in Utrecht overduidelijk mijn grootste fanbase heb: hier verkoop ik altijd de meeste kaarten voor mijn optredens. Het is leuk om te weten dat de mensen je hier waarderen. Ik weet niet of het te maken heeft met dat ik hier heb gewoond, maar het is wel grappig.”

Je hebt hier bijna tien jaar gewoond, wat voor band heb jij met de stad?

“Ik merk dat nu ik een heel nostalgisch gevoel bij deze stad heb, zeker nu ik naar Gent ga verhuizen. Ik ben ook wel echt een nostalgisch iemand. Ik heb hier denk ik wel in vijf of zes verschillende huizen gewoond in allemaal verschillende wijken. Lang heb ik hier niet mijn draai kunnen vinden maar nu ik er afstand van neem merk ik wel hoe erg ik het ga missen.”

Het gaat goed hè? Dit jaar kwam de succesvolle plaat Nachtlicht uit. Hoe kijk je hierop terug?

“Het was een enorm hectisch jaar. Nachtlicht werd veel meer opgepikt dan mijn vorige platen. Dus ik heb eigenlijk niet stilgezeten: van tour naar festivals naar concerten. Muzikaal gezien ben ik nog nooit zo tevreden geweest over iets wat ik heb gemaakt. Ook als band zijn we heel erg gegroeid. Maar het was natuurlijk wel hard werken om dat allemaal te bereiken. Ik ga in januari even een maandje uitwaaien op Bali.”

Nachtlicht was qua muziek overweldigender dan andere albums, blijf je die richting op gaan?

Mijn muziek is inderdaad wat dieper en elektronischer geworden. Ik kan over mijn toekomstige albums nog niks zeggen: het kan alle kanten op gaan. Ik ben gek op pop en ik blijf geïnspireerd worden door de sound van internationale acts zoals Trentemöller, Robyn en Frank Ocean. Ik wil dat ook leren. In het Engels ga ik waarschijnlijk nooit meer zingen, maar ik zou best net als Sigur Rós de hele wereld over willen toeren, zingend in mijn moedertaal. Maar dat is een meerjarenplan hoor! Ik krijg wel veel positieve geluiden uit Amerika, Brazilië, Denemarken en Israël. Dus wie weet…”

Die droom kan dus ook werkelijkheid worden?

“Ik wil er niet te naïef in zijn. Nederlandse bands groeien niet makkelijk door buiten Nederland, laat staan Europa. Ik heb het idee dat Europese bands allemaal zo hun eigen landje hebben, met uitzondering van Engeland en misschien Frankrijk. Het is en blijft een struggle om al met Engelstalige muziek door te breken buiten Europa. Maar De Staat kan het ook, dus we gaan het zien. Ik zou het heel vet vinden om daar een plan voor te maken en het goed uit te voeren.”

Dit jaar had je erg veel succes, ben je daardoor veranderd?

“Ik heb er enorm veel van geleerd. Het is was al een grote stap voorwaarts. Je wil professionaliseren, je crew vergroten. Mensen hebben die je podium klaarzetten in plaats van jijzelf (lacht). Ik denk dat ik vooral veel geleerd heb over het vak. Dat ga ik volgend jaar wel meenemen.”

Even over jouw inspiratiebronnen. In andere interviews zeg je dat het vaak gewoon in je opkomt. Hoe zit dat?

“Meestal begint het bij een muzikaal idee. Maar tekstueel gezien word ik door alles om me heen geïnspireerd: de mensen met wie ik omga, mijn omgeving, andere muziek. Ik laat het vaak gewoon in me opkomen, want ik wil niet dat het nep wordt. Ik maak graag mijn eigen combinatie van alles. Ik ben veel bezig met relaties tussen mensen, verbindingen en de moeilijkheden daarvan. Ik zie veel verbanden tussen dingen en die link ik aan gedachtes. De psychologie van mensen heeft me altijd aangetrokken. Dat is een belangrijk thema in mijn muziek en belandt dan ook automatisch in mijn teksten.”

Op welke plekken trek je je terug om te schrijven?

“Meestal als ik alleen ben komt het vanzelf. Als ik echt hard aan iets moet werken trek ik me wel vaak terug. Nachtlicht heb ik bijvoorbeeld in Barcelona en Scheveningen geschreven. Dat kun je ook horen, Barcelona heeft een bepaalde sfeer en die sfeer is verwerkt in het album. Ook de zee hoor je vaak terug. Maar nu het zo druk is heb ik hier minder tijd voor. Ik ben vaak in de studio voor demo’s en dan kan ik er niet even tussenuit knijpen om te gaan schrijven.”

Waar ben je momenteel mee bezig?

“Ik ben aan een nieuw album aan het werken, veel aan het schrijven. Ook ben ik heel gefocust op 30 december. Ik wil dat het een goede afsluiter wordt van het jaar. Ik ben ook bezig met plannen voor 2017, maar eerlijk gezegd kan dit elke kant op gaan. Ik wil even gas terug nemen, daarom ga ik er ook tussenuit in januari.”

2016 was voor jou een topjaar. Wat gaat 2017 brengen?

“Ik ga een nieuwe single uitbrengen. Daarvoor werk ik samen met een hele goede video-clipmaker uit Gent. Ik kijk daar erg naar uit. Ik ga dit jaar geen album uitbrengen, dat is enorm veel werk en een jaar is daarvoor te kort. 2016 was echt mijn jaar, door de komst van Nachtlicht. Maar je weet maar nooit: voor hetzelfde geld pikt de radio iets op en gaat het balletje weer rollen: we gaan het merken.”

Door: Emma van Bergeijk

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).