Een bijzonder transport: kunstwerk Zeelandschap op Smakkelaarsveld in Utrecht gaat op reis Een bijzonder transport: kunstwerk Zeelandschap op Smakkelaarsveld in Utrecht gaat op reis

Een bijzonder transport: kunstwerk Zeelandschap op Smakkelaarsveld in Utrecht gaat op reis

Een bijzonder transport: kunstwerk Zeelandschap op Smakkelaarsveld in Utrecht gaat op reis
Een gedeelte van het kunstwerk Zeelandschap
Het kunstwerk Zeelandschap op het Smakkelaarsveld in Utrecht gaat op reis. Het Zeelandschap moet wijken voor grootschalige bouwplannen, maar een nieuwe locatie voor het kunstwerk is tot op heden niet gevonden. Daarom wordt het nog deze maand verplaatst naar de gemeentelijke opslag in Papendorp. En dat is een behoorlijke operatie.

Het kunstwerk Zeelandschap op het Smakkelaarsveld in Utrecht gaat op reis. Het Zeelandschap moet wijken voor grootschalige bouwplannen, maar een nieuwe locatie voor het kunstwerk is tot op heden niet gevonden. Daarom wordt het nog deze maand verplaatst naar de gemeentelijke opslag in Papendorp. En dat is een behoorlijke operatie.

Het enorme kunstwerk van kunstenaar David van de Kop staat al sinds de jaren tachtig op dezelfde plek, maar moet nu weg vanwege bouwplannen voor het Smakkelaarsveld. Daar komen onder meer zo’n 150 huur- en koopwoningen en een kantoorgebouw.

Voor het Zeelandschap is sindsdien met man en macht gezocht naar een nieuwe plek. Er werden meerdere locaties aangedragen, waaronder het park bij de watertoren in Overvecht, het Beatrixpark in Lunetten en het beeldenpark aan de Willem Arntszkade, maar om verschillende redenen ging de verhuizing toch steeds niet door.

Er is dus geen nieuwe locatie voor het kolossale kunstwerk. Omdat de werkzaamheden op het Smakkelaarsveld bijna beginnen, moet het Zeelandschap wel voor eind dit jaar weg. Het Zeelandschap verhuist daarom tijdelijk naar de gemeentelijke opslag in Papendorp. Daar kan het twee jaar blijven en in de tussentijd wordt verder gezocht naar een geschikte plek voor het kunstwerk – in of buiten Utrecht.

Flinke operatie

De verhuizing van het Zeelandschap is een flinke operatie. Het kunstwerk bestaat uit vier sculpturen, waarvan het zwaarste 35.000 kilo weegt. De beelden staan op een betonnen funderingsplaat die vrij moet komen te liggen. Als dat gebeurd is, moeten de enorme beelden in stukken worden gezaagd om ze te kunnen vervoeren. De voorbereidende werkzaamheden vinden de komende dagen plaats. Het uiteindelijke transport staat gepland voor dinsdag 19 tot vrijdag 22 december.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. W

  Goedkoper om het ter plekke in stukken te zagen en in de shredder tot gruis te vermalen. Dit alles onder luidkeels gejoel, gezang en gedans door de Utrechtse bevolking.

  Hoe staat het overigens met het plan om dit wangedrocht neer te zetten op de Arntzkade..?

 2. Herman

  Bestemmingen genoeg, Berlijnplein, bodem Amsterdam Rijnkanaal, Amsterdam Arena, Pauw enz.
  Grootste vraag is wie betaalt transport? Crowdfunding actie bij alle kunstliefhebbers die dit gedrocht wel mooi vinden?

 3. Paul

  Zonde van de kosten. In plaats van nu te besluiten het te vernietigen wordt het zorgvuldig verplaatst en bewaard op het depot. Alsof over twee jaar er wel ineens een geschikte plaats voor is.

 4. Henk

  Doei…. doe maar lekker ver weg.

 5. Roel

  Op de rotonde bij Castellum is net het stukje kasteel van Vredenburg weg.
  Lijkt mij een vrolijk alternatief

 6. Pol Vandegeugden

  Staat niet al sinds de jaren ‘80 op dezelfde plek, want stond eerst dichter bij de singel.

 7. G.H.

  Als werkelijk niemand dit werk in zijn omgeving wil hebben, en we er dus collectief mee in onze maag zitten…
  Valt dan niet te overwegen om het te vergruizen en te verwerken in de fundering van een weg of iets dergelijks? Dan is het in ieder geval nog van waarde, zij het op een andere manier.

 8. Inez

  Ik vind het een mooi kunstwerk. Ik heb er 25 vlakbij gewoond en ga het missen.

 9. Paul

  Kan toch niet zijn dat er geen plek in Utrecht te vinden is ? In Leidse Rijn langs Amsterdam rin kanaal is geen enkel kunst werk te vinden..
  In iedergeval behouden voor Utrecht!

 10. Kunst alfabeten

  @ W en Henk, waarom reageren als je zelf er geen kunst kennis heb ?
  Ik reageer ook niet op overbodig voetbal .

 11. Utrechter

  @Paul heb jij nog een plekje in de tuin kan het daar mooi naar toe. Graag zelf de transport kosten voor je rekening nemen.

 12. Betsy

  volledig eens met eerste schrijver.
  toevoegen: meteen alle rotzooi van Vandekop door de vergruizer

 13. Ton

  Dit heb ik allemaal al enkele keren eerder gelezen.
  Sommige mensen kunnen zich niet voorstellen dat er mensen zijn dit dit werk mooi vinden.
  Sommige mensen kunnen zich niet voorstellen dat er mensen zijn die dit werk niet mooi vinden.

 14. Otto Nelemans

  Droevig om te lezen dat er veel mensen die reageren geen enkel idee hebben wat kunst is, waar het toe dient en er daarom geen belangstelling voor tonen. Die opmerking over het nutteloze gedweep met voetballen is daarom zeer toepasselijk. Ik maak mij overigens wel zorgen over het woord tijdelijk. Ook vreemd dat het werk nu op stel en sprong weg moet, terwijl we al heel lang weten dat er een andere locatie moet komen. Wie houdt dit in de gaten?

 15. mees kees

  Zelfs geen enkel museum heeft belangstelling? Dan heeft David Vandekop (sinds 1989 aan elkaar geschreven) toch wel een ‘bijzonder werkje’ geschapen. Niemand wil het hebben, behalve het gemeentelijke depot, maar dan wel in stukken gezaagd. Tip: bel nog eens met de provincie Zeeland, veel ruimte, dus daar moet plek zijn, nu de belangstelling nog.

 16. Cico

  En daar blijft het vervolgens eeuwig opgeslagen. Wat een zonde. Ik begrijp die haat naar kunst niet. Wat doet het ertoe dat je dit ding lelijk vindt? Er is al voor betaald, het is al gemaakt. Het kost je niks en het ligt er nu zo treurig bij dat er bijna geen andere optie is dan euthaniseren.

  Het verwijst naar de zee en de ribbels in het zand, hoe lastig is het nou om een zanderig stuk grond te vinden voor dit kunstwerk. Beetje water eromheen, plant duingras en het komt prima tot z’n recht.

 17. Derk van Dorth

  Wie biedt? Transportkosten wel zelf betalen

 18. Lombokker

  Op de bodem van de Oosterschelde zou het een mooie duikattractie zijn.

 19. Wim

  Enkele reis schredder toch!

 20. Nina

  Mijn reactie wederom niet geplaatst.

  Ik mag blijkbaar niet voor een socialer beleid zijn, waarbij het geld van de rijke bovenklasse naar de armlastigen gaat.

  Hier geld aan besteden terwijl landgenoten honger lijden. Ik vind het echt niet uit te leggen en het gaat maar door.

 21. Robert

  Er zijn zoveel lelijke rotondes waar dit kunstwerk enig aanzien zou kunnen krijgen.
  Deze oplossing gaat echt niet goed komen het kunstwerk gaat verloren of er is geen geld om deze te herplaatsen.zo gaat dat nou eenmaal als men iets in depo gaat plaatsen bij de gemeente

 22. Blackjack

  Op het plein van de gemiste kansen in Leidse Rijn wellicht?!

 23. Klaasjan

  Kunst behoort niet te worden vernietigd.

 24. V. Hoedemakers

  Ongeacht of je nu wel of niet van dit kunstwerk houdt: een vriendelijk verzoek om met enig respect over het werk te praten. Er zijn ook erven. En beeld u eens in als er zo onrespectvol over uw overleden familielid zou worden gesproken, en zijn/haar werk. Bedankt.

 25. Nina

  @ V. Hoedemakers

  Het kunstwerk schenken aan de erven is een goed idee.

 26. Paul

  Prachtig rustig baken….Afgelopen 20 jaar was dit het enige dat niet veranderde…

 27. jan

  Er zijn er velen met mij blij dat deze kleurrijke plaszuil een plek zal krijgen in de eeuwige opslag

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).