Een kijkje bij Het ‘nieuwe’ Utrechts Archief: Utrecht begint hier | De Utrechtse Internet Courant Een kijkje bij Het ‘nieuwe’ Utrechts Archief: Utrecht begint hier | De Utrechtse Internet Courant

Een kijkje bij Het ‘nieuwe’ Utrechts Archief: Utrecht begint hier

Een kijkje bij Het ‘nieuwe’ Utrechts Archief: Utrecht begint hier
In vier gloednieuwe expositiezalen opent Het Utrechts Archief vrijdag 4 oktober de expositie ‘Utrecht begint hier’. DUIC ging al even langs en zag Het Utrechts Archief zichzelf opnieuw uitvinden.

In vier gloednieuwe expositiezalen opent Het Utrechts Archief vrijdag 4 oktober de expositie ‘Utrecht begint hier’. DUIC ging al even langs en zag Het Utrechts Archief zichzelf opnieuw uitvinden.

De nieuwe interactieve expositie moet hét startpunt worden voor een bezoek aan Utrecht, aan de hand van tweeduizend jaar geschiedenis. Projectleider Erik Plomp neemt de aanwezigen mee naar de eerste zaal en knikt naar de 3d-brillen. Met deze brillen zijn hele oude stereofoto’s te zien. “Stereofoto’s zijn twee bijna identieke foto’s die op elkaar zijn gelegd voor een 3D-effect. De medewerkers in het archief wisten lange tijd niet waarom er twee bijna identieke foto’s werden gemaakt, maar het geeft een bijzonder driedimensionaal beeld.”

Animatiefilm

Bezoekers kunnen even verderop een animatiefilm bekijken. Historische Utrechters zoals heldin Trijn van Leemput (1503-1607) en de molenaar van Molen de Ster komen hier tot leven en nemen de kijker mee op een virtuele reis door de Utrechtse geschiedenis. De animatiefilm geeft een indruk van de schat aan informatie die er te vinden is in het archief.

Tekst gaat door onder afbeelding

Ook de Domtoren kan natuurlijk niet ontbreken in de expositie. Een groot rood exemplaar is in het midden van de derde zaal geplaatst. De bezoeker wordt als het ware bovenop de Dom geplaatst, kijkt over de stad heen en ziet vijf verschillende thema’s. Hier kan de geschiedenis van de stad in verschillende verhalen worden beleefd. “Voor deze zaal hebben wij typisch Utrechtse verhalen uitgewerkt en die onder vijf verschillende thema’s geplaatst”, vertelt Jasper Westerhof van ontwikkelaar Podium. De thema’s zijn Utrecht verbindt, leert, viert, werkt en durft.

Een van de absolute hoogtepunten van deze zaal is de fiets voor drie grote schermen (zie foto boven dit artikel). De bezoekers rijden virtueel door de stad en bekijken een video waar verschillende Utrechtse gebouwen worden uitgelicht en vergeleken met vroeger.

Voor het laatste onderdeel van de expositie moet je de kelder in duiken. Deze zaal, genoemd ‘Utrecht is hier’, krijgt om de drie maanden een nieuw thema. In deze ruimte wil het museum juist informatie ontvangen van de bezoekers. De vragen voor de komende drie maanden zijn: ‘Wat betekent Utrecht voor jou en wat wens je Utrecht toe?’ De verhalen worden op een magnetische wand geplaatst.

Nieuw schaakspel

Het Utrechts Archief verwacht meer van de bezoeker. De organisatie was vooral gewend om te zenden, maar verwacht in de toekomst ook wat terug.

Ook met een bijzondere crowdfundingscampagne hoopt het archief de hulp van de bezoeker te krijgen. Het archief wil namelijk een groot openbaar schaakspel ontwikkelen.

Veel Utrechters zijn al bekend met de kleine variant van het schaakspel van oud-gemeenteraadslid André van Schie. Het spel – met de Domtoren als koning, verzetsheldin Trijn van Leemput als dame en nijntje als pion – moet levensgroot worden geproduceerd. Organisaties en bewoners uit de stad of regio Utrecht kunnen een schaakstuk of schaakvlak  adopteren en zo hun naam vereeuwigen.

Vrijdag, de dag van de opening van de nieuwe Expo ‘Utrecht begint hier’, start Het Utrechts Archief de campagne om het schaakspel bij de ingang van het museum te krijgen. Op 4, 5 en 6 oktober viert Het Utrechts Archief de opening met optredens van onder andere Spinvis, Ronald Giphart, stand-up comedian Anuar, Aafke Romeijn, een verhalencafé en een programma voor kinderen.

1 Reactie

Reageren
  1. Hetty

    Als je kijkt, wat er met sommige levensgrote Nijntjes, en ander straatmeubilair is gebeurd, lijkt me het beste, als dat openbare schaakspel op een af te sluiten locatie word geplaatst, bijvoorbeeld het plein voor het Archief. Anders zijn de gevolgen te raden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).