Na een lange winterslaap ontwaakt de Botanische Tuinen in Utrecht weer. Vanaf 1 maart zwaaien de deuren open en kunnen bezoekers opnieuw dwalen door het serene Bamboebos, de kleurrijke Insectenweide en de weelderige Tropische kassen. Er is deze winter ook hard gewerkt aan vernieuwingen, dus er valt ook veel nieuws te ontdekken in de groene oase aan de Budapestlaan.
Terwijl de tuinen in rust waren, werd er achter de schermen flink geklust. Een groot project was de vervanging van de zestig jaar oude oeverbeschoeiing van de fortgracht.
Ook de Ontdektuin onderging een transformatie: het prairievak werd klaargemaakt voor nieuwe beplanting. Binnenkort verrijzen hier zo’n vijftig tot zestig soorten prairieplanten, die een zo natuurgetrouw mogelijk beeld geven van de Amerikaanse prairies.
Tekst loopt verder onder de foto

Daarnaast krijgt de Evolutietuin steeds meer vorm. Er komen meer planten, kunstzinnige installaties en informatieve borden die het verhaal van de evolutie van planten vertellen.
Tuinieren ontdekken
Naast de groene vernieuwingen, staan er ook dit jaar weer verschillende activiteiten op het programma. Zo is er op 22 en 23 maart het Voorjaarsweekend, waar bezoekers kunnen leren over de feiten en fabels van tuinieren. En in juni volgt een bijzondere mijlpaal: de feestelijke opening van de Evolutietuin.
De Botanische Tuinen zijn geopend van 1 maart tot 1 december 2025, dagelijks van 10.00 tot 16.30 uur.

4 Reacties
ReagerenIk zie uit naar een festival daar. Heb geweldige herinneringen aan festival de Beschaving en het kan de tuin ook wat opleveren. Alleen muziek op het veld zou ook al mooi zijn!
Een absolute aanrader, zeker met de grote uitbreidingen !
Helaas zijn de kassen nog steeds erg krap vergeleken met andere Europese steden.
Hopelijk worden deze in de toekomst fors hoger en groter zodat de planten ongehinderd kunnen groeien.
Vreemd genoeg komen de Botanische Tuinen nooit voor bij de museum vermeldingen zoals bij andere steden. Ook geen bewegwijzering, buiten USP.
Het blijft jammer dat je hier 10 euro entree voor moet betalen. Het had de grote bedrijven op SciencePark zoals Nutricia, Gemma, Rivm gesierd als ze dit zouden sponsoren waardoor veel meer Utrechters hier van kunnen genieten.
Gaan elk jaar wel een paar x kijken. Zeker in het voorjaar erg mooi.