Eerste Culturele Zondag met nieuwe formule: boekenfeest in teken van bibliotheek Eerste Culturele Zondag met nieuwe formule: boekenfeest in teken van bibliotheek

Eerste Culturele Zondag met nieuwe formule: boekenfeest in teken van bibliotheek

Eerste Culturele Zondag met nieuwe formule: boekenfeest in teken van bibliotheek
Voormalig bibliotheek aan de Oudegracht. Foto: Robert Oosterbroek
De eerste Culturele Zondag volgens de nieuwe formule is op 16 februari. Utrechtse basisschoolkinderen gaan die dag honderden boeken van de bibliotheek van de Oudegracht naar de nieuwe locatie in het voormalige postkantoor aan de Neude brengen. Ook is er een  aanvullend cultureel programma.

De eerste Culturele Zondag volgens de nieuwe formule is op 16 februari. Utrechtse basisschoolkinderen gaan die dag honderden boeken van de bibliotheek van de Oudegracht naar de nieuwe locatie in het voormalige postkantoor aan de Neude brengen. Ook is er een  aanvullend cultureel programma.

Op 16 februari is de huidige Centrale Bibliotheek voor het laatst open. Die dag moeten zoveel mogelijk boeken naar de nieuwe boekenkasten in Post Neude gebracht worden. Daar gaat de nieuwe locatie open op 13 maart.

Kinderen gaan helpen met het verhuizen van de boeken. Via de Oudegracht en de Vinkenburgstraat worden de boeken zondagochtend binnen zo’n 45 minuten naar de Neude gebracht. ‘s Middags zijn er op de Neude en in de bibliotheek aan de Oudegracht activiteiten.

Formule

Het is de eerste Culturele Zondag volgens de aangekondigde ‘nieuwe formule’. Vorig jaar liet organisator Utrecht Marketing weten de evenementen te gaan moderniseren. Dit zorgde voor enige discussie. Ook de gemeente Utrecht uitte zorgen. De eerste Culturele Zondag van dit jaar werd ook afgelast.

Directeur Cor Jansen van Utrecht Marketing laat weten dat met Bieb > Bieb De grote Utrechtse boekverhuizing, zoals deze editie van het evenement gaat heten, een nieuwe weg wordt ingeslagen.

Leescultuur

Met deze Culturele Zondag wil de organisatie aansluiten op de actualiteit in Utrecht, een maatschappelijk thema, de wijken betrekken en laten ze de programmering grotendeels over aan de bibliotheek. “De aankomende opening van de nieuwe bibliotheek is een uitgelezen kans om het boek en het grote belang van lezen in de schijnwerpers te zetten”, aldus Jansen.

Hij zegt het belangrijk te vinden om een  bijdrage te leveren aan het stimuleren van leescultuur in Utrecht. “Waanzinnig belangrijk in een tijd dat steeds meer kinderen het basisonderwijs met een lees- en taalachterstand verlaten. Daarbij is deze aandacht voor het boek en het belang van leescultuur natuurlijk volledig op zijn plaats in Utrecht, de stad die niet voor niets UNESCO City of Literature is.”

128-jarige geschiedenis

Door het evenement via de basisscholen onder de aandacht te brengen en de inzet van pendelbussen vanuit de wijken wil Utrecht Marketing de drempel om naar een Culturele Zondag te komen verlagen.

Ton van Vlimmeren, directeur Bibliotheek Utrecht: “Dit weekeinde markeert de start van de verhuizing. Het is een belangrijk moment in de 128-jarige geschiedenis van onze bibliotheek. Een moment dat niet alleen gaat over de opening van de nieuwe bibliotheek aan de Neude, maar ook een moment is om afscheid te nemen van een plek waar we 45 jaar lang de Utrechters bediend hebben.”

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
 1. Sanne

  Nou, geweldig, wàt een prachtig cultuurfestijn, boeken zeulen. Ik weet nu zeker dat alle twijfel die er is over de nieuwe organisatie inderdaad meer dan terecht is. Snel ophoepelen denk ik en oude formule mag wat mij betreft direct weer toegepast worden.

 2. Koel hoofd

  Ah, dat verklaart waarom de gemeente voor de enorm vertraagde evaluatie ” extra gesprekken” met Utrecht marketing nodig had.
  Nu kan de wethouder zeggen dat UM “na even zoeken in het begin nu de goede weg is ingeslagen.”

  Wederom, het is cultuur participatie. Eerst kinderen actief (zware) boeken laten verhuizen en daarna een verhaaltje voorlezen.

 3. Suzanne

  Belachelijk dat het slepen van boeken het programma dat tot nu toe de invulling gaf tot een mooie culturele zondag vervangt. Wat een spectakel maar niet heus. Deze fantasieloze invulling bevestigd mijn vermoeden dat de nieuwe verantwoordelijke partij niet geschikt is binnen deze sector.
  Ik plaatste eerder een kritische reactie op dit bericht maar het werd niet geplaatst?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).