Eerste deel kunstwerk Lichaam en Geest onthuld op busstation in Utrecht Eerste deel kunstwerk Lichaam en Geest onthuld op busstation in Utrecht

Eerste deel kunstwerk Lichaam en Geest onthuld op busstation in Utrecht

Eerste deel kunstwerk Lichaam en Geest onthuld op busstation in Utrecht
Gabriel Lester & Eelco Eerenberg. Foto's: Bas van Setten
Het eerste deel van het kunstwerk Lichaam en Geest is dinsdagmiddag onthuld op het busstation bij Utrecht Centraal. Uiteindelijk komen er zowel aan de Jaarbeurs- als Centrumzijde verschillende werken van het team van kunstenaar Gabriel Lester. Het idee is dat het busstation daarmee straks kleurrijker en lichter wordt.

Het eerste deel van het kunstwerk Lichaam en Geest is dinsdagmiddag onthuld op het busstation bij Utrecht Centraal. Uiteindelijk komen er zowel aan de Jaarbeurs- als Centrumzijde verschillende werken van het team van kunstenaar Gabriel Lester. Het idee is dat het busstation daarmee straks kleurrijker en lichter wordt.

Voordat het eerste kunstwerk werd onthuld hield wethouder Eelco Eerenberg een korte toespraak. “We hebben de afgelopen tijd goed naar de reizigers geluisterd. Zij gaven aan dat ze de busstations erg kil, saai, guur en onprettig vonden. Wij vonden dat erg jammer en wilden er daarom iets aan doen.”

Ook Lester, die voordat hij aan de ontwerpen begon ook met reizigers heeft gesproken, hoorde woorden als ‘triest’, ‘donker’ en ‘guur’ vaak terugkomen als omschrijving van de beide busstations.

Tekst loopt door onder afbeelding

Wethouder Eelco Eerenberg hield een toespraak voordat het werk werd onthuld.

Wolken

Vervolgens is de kunstenaar samen met zijn team aan de slag gegaan. Het resultaat voor de Jaarbeurszijde zijn onder meer mythische en magische figuren die opgebouwd zijn uit stippen. Hierdoor is vanaf een afstand een figuur te zien, maar naarmate de kijker dichterbij komt wordt het beeld abstracter. Lester hoopt hiermee de fantasie van de reiziger te prikkelen. “Het is een beetje hetzelfde als kijken naar de wolken”, aldus de kunstenaar. Dit onderdeel van het kunstwerk heet ‘Geest’.

Tekst loopt door onder afbeelding

Foto’s

Aan de Centrumzijde van het busstation komen foto’s die gemaakt zijn door Niels Stomp. Lester heeft hem gevraagd om kleurrijke groepsportretten van bewoners en reizigers te maken. Dit is het onderdeel ‘Lichaam’.

Naast de afbeeldingen komt er ook meer verlichting op de stations. Hiermee worden de werken uitgelicht en ook krijgen de plekken an sich meer verlichting. “We maken van een grijze muis een kleurrijke kameleon”, aldus de wethouder.

Lester maakte Lichaam en Geest in opdracht van de gemeente en provincie Utrecht. De verwachting is dat in oktober van dit jaar het hele project is afgerond.

9 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Waar is dat kunstwerk dan?

 2. Don

  Op de muur kliederen is toch strafbaar. Ben benieuwd wat hier aan uitgegeven is zal wel weer schrikken zijn. En als er nog meer behoefte is dat dit soort geklieder mijn zoontje doet het voor een fractie van wat dit heeft gekost.

 3. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje moet toch vooral denken aan ‘al draagt een aap een gouden ring’… 🙂

  Mooi wordt die betonnen schuilkelder vast nooit.

 4. Gas

  @Scherpschutter, goeie vraag, die had ik ook, het verhaal is weer groter dan het kunstwerk, het ziet er uit als graffiti, ik snap ‘m niet.

 5. BdV

  De betongrijze tinten overheersen op bovenstaande foto’s nog wel, maar dat is geen waardeoordeel, slechts een vaststelling. Ik lees dat er kleurrijke foto’s aan de centrumzijde komen, terwijl de combinatie van zwart-wit op grijs beton mij persoonlijk op deze locatie ook heel erg geschikt lijkt.

 6. Herman

  Wow, dit wordt de klapper!
  Toeristen van over de hele wereld.zullen zich gaan vergapen aan dit kunstwerk.

  Wat de Eifeltoren is voor Parijs, wordt dit kunstwerk Utrecht zijn magneet.

 7. AimeedeV

  Ik zie liever een mooie graffiti 🙂 Wat zeg ik: die kan er zo overheen.

 8. Marjolein

  Tuurlijk blijft het kille, grijze, betonnen bedoening, maar met een paar van die leuke kunstwerkjes vrolijkt het wel op!

 9. Moniek

  Aha, ik zie het, het is al veel minder triest, donker en guur geworden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).