Eerste gedeelte kunstwerk Vredenburgplein klaar | De Utrechtse Internet Courant Eerste gedeelte kunstwerk Vredenburgplein klaar | De Utrechtse Internet Courant

Eerste gedeelte kunstwerk Vredenburgplein klaar

Eerste gedeelte kunstwerk Vredenburgplein klaar
Het eerste gedeelte van het grote mozaïek op het Vredenburgplein is klaar. De overige drie delen van het kunstwerk, waar 500.000 graniettegels voor gebruikt worden, moeten nog gemaakt worden.

Het eerste gedeelte van het grote mozaïek op het Vredenburgplein is klaar. De overige drie delen van het kunstwerk, waar 500.000 graniettegels voor gebruikt worden, moeten nog gemaakt worden.

Een half miljoen graniettegels van over de hele wereld worden naar Utrecht gehaald om het nieuwe kunstwerk Markt Mozaïek op het Vredenburgplein mogelijk te maken. De gekleurde stenen vormen producten van de markt zoals een vis, een stuk kaas, een croissant, een artisjok en olijven. Het mozaïek wordt 42 bij 87 meter en beslaat daarmee bijna het hele plein.

Met het werk wil kunstenaar Jennifer Tee de lange geschiedenis van het Vredenburg als marktplein benadrukken. Daarnaast verwijst zij door het gebruik van mozaïek naar de Romeinse geschiedenis van de stad.

In mei werd de eerste steen gelegd van het mozaïek. Het eerste gedeelte van het werk is nu af, in september moet het tweede gedeelte klaar zijn waarop ook nog het derde en vierde gedeelte gelegd gaat worden. Het wordt gefaseerd neergelegd omdat het plein ook nog in gebruik is.

DUIC maakte eerder een uitgebreid verhaal over de herkomst van de graniettegels.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
  1. Karenlee

    Ja, jet wordt toch wel een heel vaal geval.

  2. Erik de Bruin

    tjah, beetje vaag, van de grond ziet het er toch een beetje teleurstellend ui. Leuk idee, maar jammer genoeg niet een uitwerking die zich op de gebruiker van het plein richt.

  3. Jeroen

    – leuk initiatief
    – mooi plan
    – goede uitwerking
    – tof dat er budget voor is
    – maar uhm…vanaf welk punt kan de toeschouwer het straks werkelijk zien?

    Een dergelijk plan heeft alleen nut als je een openbare ruimte op hoog niveau toe voegt. Vanaf straatniveau zie ik gewoon steentjes.

  4. G.H.

    Iemand hier op Duic gooide, ten tijde van de ‘verkiezing’ van het kunstwerk, de suggestie ‘het Preiplein’ erin.
    Zullen we die naam dan vanaf nu maar aanhouden?

  5. Herman

    waar is die go tein nu, ik wil zo graag een fontein. Zo eentje die je ook bij de Intratuin ziet…..
    deze extreme zomer geeft aan dat heel utrecht snakt naar een fontein.

  6. w

    ik dacht dat steentjes meer kleur zouden hebben? en hoe ziet t er uit na regenbui? en na jaartje of 5?

  7. Chantal

    Hoezo is dit een kunstwerk..? Het is toch gewoon een ontwerp voor een plein?
    Los hiervan: vind het niet mooi en bovendien slaan de objecten als een tang op een varken.
    Utrecht verdient beter.

  8. Thomasje

    Een half miljoen steentjes van overal op de wereld, gelegd door stratenmakers uit zuid Europa. Leve het milieu, de aarde en de CO2.
    Ik ga er daarbij gemakshalve maar van uit dat er geen kinderarbeid aan te pas is gekomen.

  9. Diagonaal

    Tja, zonde. Ik zag dit aankomen en heb daarom bewust op een ander concept gestemd maar het mocht niet baten. Leuk voor op de reclamefolders van de gemeente met drone-fotos maar hier gaan Jan en alleman weinig van kunnen genieten.

  10. Jules

    Steen, houdt veel warmte vast. Geen water, geen groen. Veilig want het kost geen m2. Jammer. Over 10 jaar doen we het over. Met fontein

  11. Sven

    Van over de hele wereld graniettegels halen voor een matig ontwerp dat nu ook nog eens matig uitgevoerd wordt. :/

  12. Jochem

    Zag er best leuk uit op de plannen, maar in de praktijk blijft daar niks van over. Snel mee stoppen en wat al is gelegd mag gewoon weer uit de grond getrokken worden. Dat graniet loopt helemaal niet prettig, leg de ouderwetse klinkers terug en we hebben het er niet meer over.

  13. BdV

    Ach, er wordt vast nog weleens gegraven voor het aanleggen of repareren van een leiding of kabel, dus dat de wandelaar nu niet goed kan zien wat de chaotische verspreiding van verschillend gekleurde granietsteentjes voorstelt, maakt niet zo heel veel uit als vervolgens de stratenmaker ze weer lukraak ergens terug heeft geplaatst.

    Wat gebeurt er met die plekken waar nog rooie klinkers liggen? Was het graniet tijdelijk niet op voorraad of is dit juist de bedoeling?

    Om nog maar even wat meer azijn op het vuurtje te gooien: het is niet echt netjes vlak aangelegd. Na een buitje of twee zullen er wel wat plassen blijven staan.

    En om af te sluiten met een positieve noot: beginnend bij de vis-, loempia- en patatkraam krijgen geleidelijk alle steentjes dezelfde neutrale kleur (donkergrijs), zodat een aangenaam en rustig beeld ontstaat.

  14. Kim B.

    Kwam er vanochtend langs en, zoals verwacht en zoals op meerdere plekken in de stad (Domplein!), beginnen de vetvlekken de ton-sur-ton steentjes al tot een homogene kleur te maken. Dus binnenkort zien we er zelfs van bovenaf niets meer van en is het gewoon een egaal groezelig stenig plein. Denkt er nu niemand na bij de gemeente?

  15. Cico

    Over loempia- en patatkraam gesproken: dat zijn de standaard kramen op de markt, gemiste kans om die karren in het ontwerp op te nemen! Beetje gein erin mag wel

  16. Paul

    Dit dreigt een mislukking te worden. Na een marktdag is het mozaïek alleen nog maar vet van de restanten uit de viskramen. Zonde van de geldbesteding.

  17. Hans Versnel

    Denk ook eens aan al die kinderhandjes die gedwongen waren die granietsteentjes te hakken in India, China of Brazilie. Daar loop je straks over.

  18. Hannie

    Een glazuurlaag had geholpen kunstenaar!

  19. M.t Vr.

    Ik zie de voorstellingen nu al bijna niet,
    laat staan in de toekomst.
    Jammer van de investering .
    De kunstenaars hebben dit effect vast niet zo bedoeld..Jammer,jammer..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).