Eeuwenoude kapel bij Kasteel de Haar in Utrecht tijdelijk open voor publiek Eeuwenoude kapel bij Kasteel de Haar in Utrecht tijdelijk open voor publiek

Eeuwenoude kapel bij Kasteel de Haar in Utrecht tijdelijk open voor publiek

Eeuwenoude kapel bij Kasteel de Haar in Utrecht tijdelijk open voor publiek
De kapel van Kasteel de Haar in Utrecht is normaal gesproken gesloten voor publiek, maar in december wordt er een uitzondering gemaakt. Mensen met een toegangsticket tot het kasteel kunnen in die periode ook een kijkje nemen in het eeuwenoude bouwwerk.

De kapel van Kasteel de Haar in Utrecht is normaal gesproken gesloten voor publiek, maar in december wordt er een uitzondering gemaakt. Mensen met een toegangsticket tot het kasteel kunnen in die periode ook een kijkje nemen in het eeuwenoude bouwwerk.

De kapel stamt uit de veertiende eeuw. Toen Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt rond 1890 besloot om het kasteel te laten herbouwen, liet hij tegelijkertijd de Kapel als slotkapel restaureren. Architect Pierre Cuypers zorgde er eerst voor dat de resten van het bouwwerk niet verder vervielen.

In 1894 werd vervolgens gestart met het herstel. Het koor en het schip werden vrijwel vanaf de grond opgebouwd, terwijl in het transept nog oud muurwerk verwerkt werd. In 1899 werd de restauratie van de kapel afgerond. Zowel binnen als vanaf buiten zijn de verschillende tijdlagen terug te zien.

Graf

In de kapel liggen baron Etienne van Zuylen van Nijevelt en zijn overleden zoon Hélin begraven in graftombes. Ook vele andere familieleden, waaronder barones Hélène de Rothschild en baron Egmont, liggen begraven in de kapel. Zij liggen onder een herdenkingssteen.

Tegenwoordig wordt de kapel gebruik voor huwelijken en partijen. Van 11 tot en met 19 december kunnen bezoekers van Kasteel de Haar echter ook een kijkje nemen in het eeuwenoude bouwwerk. In die periode zal de kapel versierd zijn met allerlei kerstattributen, zoals lichtjes en een wensboom.

8 Reacties

Reageren
  1. Ton

    ‘Feesten en partijen’ in een mausoleum ?

  2. W.

    @Ton: Praktisch iedere kerk ligt toch vol met graven, hoewel er in dit geval baronnen en baronessen liggen.

  3. WvR

    @Ton:
    Mogelijkheden zat. ZZ en de maskers (Dracula), The Zombies, Edgar Winter Group (Frankenstein), mogelijkheden te over. Nostalgie party (of retro, voor de jeugd) 😉

  4. R

    Die Cuypers sloopte graag alles wat niet voldeed aan zijn smalle beeld van de middeleeuwse romantiek. Vele echt oude gebouwen werden met de grond gelijk gestampt, zo ook deze kapel (behoudens onderste helft toren), en vervangen door een soort Disney-versie. Vind het daarom pure ironie dat toen ze van zijn woonhuis een museum gemaakt hebben, ze bijna al het oude interieur er uit hebben gesloopt. Vernieuwen om het vernieuwen, P. Cuypers is er groot mee geworden; zijn museum is dus met recht een eerbetoon aan zijn denkwijze.

    Ps: élke keer als je in Utrecht kantelen op een gebouw ziet, heeft P. Cuypers die er ‘op gerestaureerd’, ook als die gebouwen nog nooit kantelen hebben gehad. (slechts 1 pand heeft nog originele kantelen in Utrecht; en dat is niet Oudaan). Ook het schip van de Domkerk zag er uit als een sobere boerenschuur, totdat Cuypers allerlei natuurstenen tierelantijntjes aan liet brengen.

  5. Moniek

    Het hele kasteel ernaast is niet middeleeuws maar fantasie op oude fundamenten. Veel te zwaar uitgevoerd, zodat het gered moest worden van verzakking.

  6. Pieter

    100 %eens met moniek,het is een namaak Disney kasteel geworden,mooi maar nep!

  7. Ton

    @ WvR
    Ach, die baronnen waren uiteindelijk ook soort ‘gothic’, toch ?

  8. Ton

    @ Moniek, Pieter en R.
    Natuurlijk is De Haar meer negentiende-eeuws dan middeleeuws.
    Maar Cuypers wordt (met Berlage en Rietveld) natuurlijk niet voor niets gerekend tot de belangrijkste Nederlandse architecten (en oké, met Jacob van Campen en Hendrick de Keyser en misschien ene ‘Jan van de Dom’).
    En die ‘kale’ dom zoals die was voordat Cuypers en Nieuwenhuis aan de restauratie begonnen was het resultaat van eeuwenlange verwaarlozing.
    Uiteindelijk had Cuypers , ondanks z’n anderhalve eeuw achterstand, meer verstand van architectuur en middeleeuwen dan jullie.
    Maar gedegen kennis en inzicht is in ons online-tijdperk blijkbaar niet meer van belang. Gênant soms.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).