Eeuwenoude kunst uit Noord- en Zuid-Europa naar Museum Catharijneconvent | De Utrechtse Internet Courant Eeuwenoude kunst uit Noord- en Zuid-Europa naar Museum Catharijneconvent | De Utrechtse Internet Courant

Eeuwenoude kunst uit Noord- en Zuid-Europa naar Museum Catharijneconvent

Eeuwenoude kunst uit Noord- en Zuid-Europa naar Museum Catharijneconvent
Aquamanile uit Strinda (Noorwegen), 1100-1200. Bergen
Museum Catharijneconvent brengt eeuwenoude kunstwerken uit Noord- en Zuid-Europa bij elkaar in een nieuwe tentoonstelling. Kunst uit de periode van 1100 tot 1350 is er nauwelijks in Nederland, maar vanaf 25 oktober zijn er meerdere stukken te vinden in Utrecht.

Museum Catharijneconvent brengt eeuwenoude kunstwerken uit Noord- en Zuid-Europa bij elkaar in een nieuwe tentoonstelling. Kunst uit de periode van 1100 tot 1350 is er nauwelijks in Nederland, maar vanaf 25 oktober zijn er meerdere stukken te vinden in Utrecht.

De tentoonstelling North & South is tot en met 26 januari te zien in Museum Catharijneconvent. De kunst uit de periode die de hoge middeleeuwen wordt genoemd is nog wel veel te vinden in Noorwegen en Spanje.

De kunstwerken die naar Utrecht komen, zijn allemaal gerelateerd aan het altaar, de meest heilige en belangrijkste ontmoetingsplek voor de middeleeuwer. Nergens ter wereld is een compleet altaar uit de hoge middeleeuwen bewaard gebleven. Lopend door de tentoonstelling moet door de voorwerpen toch een voorstelling mogelijk zijn.

Conservator Micha Leeflang: “Voor het eerst kunnen we nu op basis van de prachtige kunst uit noord en zuid een compleet beeld schetsen van het altaar uit de periode 1100-1350. Deze unieke tentoonstelling brengt een vergeten stuk van onze geschiedenis in beeld.”

Overeenkomsten

Zo zijn er twee middeleeuwse schilderingen te zien in de tentoonstelling: het ene gemaakt in Catalonië (Spanje), het andere in Noorwegen. Ondanks de afstand van zeker 3.000 kilometer hebben de figuren op de panelen uit noord en zuid allebei langgerekte vingers, roodbruine krullende lokken en lopen de wenkbrauwen in één lijn door in de neus. De tentoonstelling North & South maakt duidelijk hoe dat kan.

Detail Altaarfrontaal Trondheim Noordwegen, ca. 1300. Nidaros Catedral Trondheim

Gastconservator Justin Kroesen: “Ik werd getroffen door de opvallende overeenkomsten: dezelfde typen, vormen, stijlen en beeldtaal. Het geeft een heel bijzonder gevoel dat we hier een fundamenteel aspect van de Europese cultuurgeschiedenis blootleggen: de eenheid tussen noord en zuid die in middeleeuws Europa ontstond door de verspreiding van het christendom.”

Pyreneeën en fjorden

Dat de middeleeuwse topstukken nog steeds te zien zijn, is onder meer te danken aan hun geografische ligging. Beschermd door de Pyreneeën en de fjorden, zijn alleen in Catalonië en Noorwegen deze vroege stukken bewaard gebleven, vaak in kleine en afgelegen dorpskerken. In Midden-Europa is veel van deze kunst verloren gegaan door onder meer beeldenstormen, de Franse revolutie of veranderende smaak.

2 Reacties

Reageren
  1. Harry

    Weten we gelijk waarvan het boreale ontwerp van het gouden kalf gepikt is.

  2. Hetty

    Prachtig beeld. Dat ze dat zoveel eeuwen terug met primitieve middelen konden maken, wonderbaarlijk. Een goed voorbeeld van middeleeuws vakmanschap.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).