Einde voor mislukt festival Showman’s Fair op Berlijnplein | De Utrechtse Internet Courant Einde voor mislukt festival Showman’s Fair op Berlijnplein | De Utrechtse Internet Courant

Einde voor mislukt festival Showman’s Fair op Berlijnplein

Einde voor mislukt festival Showman’s Fair op Berlijnplein
De Showman's Fair
Er komt geen nieuwe editie meer van het evenement Showman’s Fair op het Berlijnplein. Het festival is niet het succes geworden waar op gehoopt werd. Het resterende subsidiebedrag van 150.000 euro gaat de gemeente gebruiken voor culturele voorzieningen in Leidsche Rijn.

Er komt geen nieuwe editie meer van het evenement Showman’s Fair op het Berlijnplein. Het festival is niet het succes geworden waar op gehoopt werd. Het resterende subsidiebedrag van 150.000 euro gaat de gemeente gebruiken voor culturele voorzieningen in Leidsche Rijn.

In 2016 werd de Showman’s Fair voor het eerst georganiseerd in Leidsche Rijn. Bij dit theaterfestival moesten lokale artiesten de verschillende podia vullen. Het evenement werd echter geen succes, er kwamen maar weinig bezoekers op af en ook toonden artiesten niet de gehoopte interesse. Dit terwijl de kosten jaar na jaar steeds hoger opliepen.

Het festival kon rekenen op 300.000 euro subsidie van de gemeente voor vijf edities. Nu duidelijk is dat het festival in de huidige vorm stopt in Utrecht kan de resterende 150.000 euro gebruikt worden voor de realisatie van culturele voorzieningen in Leidsche Rijn.

De organisatie achter de Showman’s Fair wil zich inhoudelijk nog wel verder ontwikkelen en gaat daarvoor samenwerken met andere steden.

8 Reacties

Reageren
 1. Jeroen

  Waarom moest het dan ook zo ‘high brow’? Theaterfestival met lokale artiesten? Was er van tevoren een beetje onderzoek gedaan om te kijken of daar wel animo voor was?

 2. Gerard Brugmans

  Zit er iets in het water waardoor er de laatste tijd allerlei evenementen mislukken? Is het misschien beter om even een tijdje pas op de plaats te maken en terug te gaan naar een ambitieniveau dat Utrecht wel aan kan? En kunnen we asjeblieft die Vuelta nog afzeggen voordat we daar ook weer helemaal de mist mee ingaan?

 3. Kwint Bonkhorst

  De organisatie achter de Showman’s Fair is bijna dezelfde als die achter De Parade. Je weet wel, dat ooit bruisende festival dat tegenwoordig om 2400 al stil moet zijn. Gratis advies: knal De Parade de binnenstad uit en zet hem voortaan naast station Leidsche Rijn, op het prachtig ruime Berlijnplein met een mooie oude stationsoverkapping voor als het regent (altijd tijdens de Parade), prima bereikbaar met de auto (in tegenstelling tot het terrein rond de Inktpot), de fiets en de trein, en midden in het geografische hart van Utrecht. Zo ontlast je de binnenstad en geef je de cultuur in Leidsche Rijn Centrum ook nog eens de broodnodige impuls.

 4. Mark

  Als ik puur voor mijzelf mag spreken vond ik het hele idee niet direct aansprekend. Vooral de locatie; een kale, winderige en niet beschutte bouwput in the middle of nowhere. De acts leken mij vooraf erg kinderachtig en flauwig. Op een andere locatie had het misschien nog iets kunnen worden. Het verbaast mij niet dat er blijkbaar meer mensen zo dachten.

 5. Cor

  @Gerard: Over de (vele) evenementen die wel gewoon goed gaan c.q. een groot succes zijn lees je dikwijls niks. Dat kan wellicht een vertekend beeld geven. Het is soms aanlokkelijk om voortdurend af te gaan op wat er in het nieuws is, zonder je te realiseren dat het gros niet in het nieuws is.

 6. Gerard Brugmans

  @Cor: of iets een succes is hangt af van de definitie en het belang van degene die het een succes noemt. Veel ‘festivals’ zijn in de ogen van de organisatie, de bezoekers en de citymarketeers een succes, terwijl dat door omwonenden meestal heel anders wordt beoordeelt. Festival Tweetakt op de Neude bijvoorbeeld zal door de fans als een succes worden gezien, terwijl daar een unaniem raadsbesluit over bomenaanplant voor van tafel moest worden geveegd. De droomwereld binnen de schuttingen en hoge hekken met bouwplastic rondom de festivalkoninkrijkjes krijgt meestal meer aandacht dan de harde werkelijkheid daarbuiten…

 7. Cor

  @Gerard: Ja, als je voortdurend alleen op de zuurpruimen afgaat is geen enkel evenement (inclusief het leven…) een succes.

 8. Lillian de Muis

  Dat artiesten weinig belangstelling toonden voor het festival is wellicht verklaarbaar vanuit de grootte van het budget dat voor artiesten beschikbaar was. zowat niks.Met een knoepert van een subsidie,dat dan weer wel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).