De 23-jarige Elias van Mourik heeft zaterdagmiddag uit handen van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma de Annie Brouwer-Korf prijs ontvangen. De student won de prijs omdat hij de initiatiefnemer is van het grootste regenboogfietspad ter wereld dat deze zomer op het Utrecht Science Park is aangelegd.
Sinds 2007 wordt jaarlijks tijdens het Midzomergracht Festival de Annie Brouwer-Korf prijs uitgereikt aan mensen of organisaties die zich sterk maken voor de acceptatie en zichtbaarheid van de regenbooggemeenschap in Utrecht. Naast Van Mourik waren dit jaar Simone Versteeg van Theater Oester en What You See Festival genomineerd.
Het evenement rond de uitreiking vond plaats in TivoliVredenburg. Vanwege de coronamaatregelen werd een beperkt aantal mensen toegelaten tot de zaal. Daarom was de uitreiking en het programma eromheen ook te volgen via een livestream.
Tekst loopt door onder afbeelding
Programma
Voordat de winnaar van de prijs bekend werd gemaakt waren er een aantal sprekers, waaronder voormalig wethouder in Utrecht en huidig burgemeester van Houten Gilbert Isabella, en er waren optredens. Tussendoor werden de genomineerden via eerder opgenomen video’s uitgelicht.
Op het moment suprême mochten de drie vertegenwoordigers van de genomineerden het podium opkomen. Dijksma maakte uiteindelijk de winnaar bekend. “Nier normaal”, zei Van Mourik toen bekend was dat hij gewonnen had. “Het is zo gaaf. Ik weet dat er zoveel anderen zijn die goede dingen doen, waaronder deze twee mooie mensen (de andere genomineerden, red.). Het is echt fantastisch.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Burgemeester
Aan de Annie Brouwer-Korf prijs zit ook een geldbedrag van 5.000 euro verbonden. Annie Brouwer-Korf (1946 – 2017) was van 1999 tot 2008 burgemeester van Utrecht. In deze periode heeft zij zich volgens de organisatie van het Midzomergracht Festival in het bijzonder ingezet voor de rechten van lhbtiq+-gemeenschap van de stad Utrecht en ver daarbuiten.
Gekoppelde berichten

Foto’s: Zo ziet het grootste regenboogfietspad van de wereld eruit
Utrecht heeft sinds vrijdag een 570 meter lang regenboogfietspad. Volgens de student en initiatiefnemer Elias…
5 Reacties
ReagerenIk gun iedereen het beste en leukste, maar wat is er zo bijzonder aan het bedenken van een regenboog fietspad vooral als er al meerdere regenboogoversteekplaatsen zijn en al het andere waar regenbogen op gepleurd worden. Doe maar eens iets wat echt zoden aan de dijk zet ipv het opleuken van fietspaden en zo.
Maar goed, ik zal wel weer als azijnpisser gezien worden.
Nee hoor Rietje, ik vind je helemaal geen azijnpisser, eerder een realist. Feit is: het is relatief goedkoop en makkelijk om regenboogvlaggen uit te hangen, bussen in regenboogkleuren te spuiten of regenboogfietspaden aan te leggen. Of prijsjes uit te delen. Kost geen klap en het naïeve deel van de lhbti-gemeenschap wordt er heel blij van. Veel geluk voor weinig geld, dus goed dat het gedaan wordt.
Maar tegen de werkelijke problemen van lhbti’ers helpt deze symboolpolitiek natuurlijk geen zier.
Ik vind als homo het daarom prima dat dit allemaal gebeurt, zo lang de gemeente zich maar niet verschuilt achter tot dit soort symboolbeleid en bijvoorbeeld voorlichting op scholen en harde maatregelen tegen antihomogeweld laat versloffen ‘omdat ze al zo veel doen’. En ik vrees het ergste.
Hij heeft de grootste, en dat is in de community prijswaardig. Volledig verdiend!
Rietje ik steun jou ook. Ik word moe van al dat lhbtiq gedoe. Het zijn gewoon mensen die wat extra aandacht nodig hebben. Zij willen zich zo graag op de voorgrond zetten. Waarom is mij niet duidelijk. Het zijn toch gewoon mensen??
Ik wil ook wel eens wat extra aandacht als alleenstaande maar daar zijn geen vlaggen voor. Dus leef ik mijn leven zo fijn mogelijk met voors en tegens.
Ik vind de kleuren van de regenboog erg mooi, maar daar blijft het voor mij bij.
Ik heb meer waardering en gun een hele grote prijs aan onderwijzer(essen) die vanaf het begin van de lagere schoolleerlingen serieus aandacht besteden aan dit vraagstuk!
Een regenboog fietspad verdwijnt in het niet hierbij!!! Daarom vind ik dit een prins van niets! Sorry!
Het acceptatieprobleem begint namelijk bij kleine kinderen! En politiek ga daar nou eens serieus mee om. Geef dat applaus en prijs nu eens aan de onderwijzer die regelmatig dit maatschappelijk vraagstuk bespreken!