En toen stond er ineens een trein op het Domplein | De Utrechtse Internet Courant En toen stond er ineens een trein op het Domplein | De Utrechtse Internet Courant

En toen stond er ineens een trein op het Domplein

En toen stond er ineens een trein op het Domplein
Een piepschuimen trein staat de komende vier dagen op het Domplein. De ‘Hondekop’ is neergezet in het kader van de Nationale Museumweek en wordt morgenochtend om 11:00 uur officieel onthuld.

Een piepschuimen trein staat de komende vier dagen op het Domplein. De ‘Hondekop’ is neergezet in het kader van de Nationale Museumweek en wordt morgenochtend om 11:00 uur officieel onthuld.

De trein is 12 meter lang. De onthulling vindt morgen plaats in het bijzijn van burgemeester Jan van Zanen, museumdirecteur Marten Foppen en treinliefhebber en DJ Jeroen van Nieuwenhuize.

Hondekop

De komst van de ‘Mat54’, zoals dit type trein officieel heet, baarde aan het einde van de jaren 50 veel opzien. Door zijn robuuste vorm zag hij er anders uit dan de daarvoor gebruikelijke stroomlijnmodellen. Door deze vorm krijgt hij al snel de bijnaam ‘Hondekop’. In de jaren 70 was de ‘Hondekop’ de belangrijkste trein van het intercitynetwerk. Hoewel hij in 1996 uit dienst wordt genomen, rijdt de trein nog steeds voor Het Spoorwegmuseum.

Nationale Museumweek

Tijdens de tweede Nationale Museumweek die plaats vindt van 16 – 24 april 2016, staat heel Nederland in het teken van onze musea, onze kunst en ons erfgoed. 500 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers.

De echte (groene) Hondekop staat de hele week aan het perron bij Het Spoorwegmuseum.

Het transport door de stad:

click
De transportatie afgelopen nacht. Foto: Floris Heuer

trein domplein hondekop

3 Reacties

Reageren
 1. Kees N

  Met alle respect voor de informatie: Ik woon langs het museumtreintraject, maar ik heb daar nog nooit een hondekop zien rijden. Wel een nieuwere geen-toilettrein.

 2. Arjan den Boer

  Beste Kees N, eens per maand reed tot voor kort de Heimwee Express vanuit het Spoorwegmuseum, met wel degelijk de Hondekop, afgewisseld met andere historische treinstellen. Helaas ligt de Heimwee Express in 2016 stil.
  http://www.martijnvanvulpen.nl/nieuws/728-heimwee-express-stopt-voorlopig

 3. Louis bavel

  Voor het gemak vergeet u even dat niet alleen het spoorweg museum een mat 54 hondenkop 2,tje ( de 386) in haar bezit heeft
  Maar ook de Stichting mat 54 heeft een 4 wagen stel ( de 766 ) en de vrij recent verworven enig overgebleven Benelux mat 54 2 wagen stel in haar Materieel bestand
  Dus er zijn 3 stellen mat 54 bewaard gebleven voor de goede orde

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).