Er is een Utrechter doodgegaan, Dick Bruna | De Utrechtse Internet Courant Er is een Utrechter doodgegaan, Dick Bruna | De Utrechtse Internet Courant

Er is een Utrechter doodgegaan, Dick Bruna

Er is een Utrechter doodgegaan, Dick Bruna
Dick Bruna in zijn atelier. Foto: CC/Wikipedia - Dolph Kohnstamm
Het is niet veel kunstenaars gegeven, tijdens hun leven een museum waarop hun naam in neonletters staat geschreven. Dick Bruna was zelf misschien wel het meest verbaasd dat hij dit mocht meemaken. Bescheidenheid en vriendelijkheid sierde hem. Dat vriendelijke karakter zat gespiegeld in Nijntje, zijn wereldberoemde creatie.

Het is niet veel kunstenaars gegeven, tijdens hun leven een museum waarop hun naam in neonletters staat geschreven. Dick Bruna was zelf misschien wel het meest verbaasd dat hij dit mocht meemaken. Bescheidenheid en vriendelijkheid sierde hem. Dat vriendelijke karakter zat gespiegeld in Nijntje, zijn wereldberoemde creatie.

Voor veel Utrechters was Dick Bruna een bekende verschijning. Iedereen kon hem tegenkomen op zijn dagelijkse fietstochtje door de stad. Wilde je een handtekening dan kon je in de ochtend naar Café Orloff waar hij zich om klokslag acht uur aan steeds dezelfde tafel zette en een kop koffie bestelde. Niet dat hij daar zat om handtekeningen uit te delen, integendeel, maar desgevraagd zou hij hem zeker hebben gegeven.

Over zijn tekeningen en illustraties is al zoveel geschreven. Wat is daar nog aan toe te voegen? Wel iets over zijn handtekening want zoals hij die schreef was een kunststukje op ich. Voor ondergetekende heeft hij eens een aantal zeefdrukken gesigneerd waarbij ik gefascineerd toekeek met welke precisie hij zijn naam schreef. Steeds weer met letters van dezelfde grootte en lijnvoering. Over die lijnvoering:  geen viltstift, maar altijd ‘uit de hand’ een strakke lijn trekken met een penseeltje en plakkaatverf zoals hij dat in zijn jeugd had geleerd. Probeer het zelf maar eens na te doen, het zal je niet lukken vrees ik.

Het volstrekt eigen karakter van Bruna’s oeuvre met relatief simpele maar zeer herkenbare vormen heeft hem wereldberoemd gemaakt. Door zijn lijnenspel en het gebruik van primaire kleuren wordt zijn werk wel eens vergeleken met dat van Piet Mondriaan. Het grote verschil is natuurlijk, behalve dat Bruna werd geboren tien jaar na de oprichting van de Stijlbeweging, hij altijd de figuratie trouw is gebleven. De stijlkunstenaars en met name Mondriaan brachten figuratieve vormen juist terug naar een abstracte vormentaal.

Juist de simpele figuratie in het werk spreekt miljoenen kinderen in de wereld aan. Zijn 124 (!) boeken zijn in meer dan vijftig talen vertaald en er werden meer dan 85 miljoen exemplaren verkocht. De stad Utrecht had zich geen betere vertegenwoordiger kunnen bedenken. Duizenden toeristen per jaar die voornamelijk komen om het Nijntje museum te bezoeken.

Dick Bruna is nu niet meer, maar wat hij achterlaat dat blijft. Tot in lengten van jaren zullen zijn boeken wereldwijd in boekenkasten staan. Ouders zullen hun kinderen blijven voorlezen met verhalen over dit konijn met menselijke trekjes en laat ze het niet wagen een bladzijde over te slaan!

Er is een Utrechter doodgegaan. We zullen Dick Bruna missen, niet alleen als kunstenaar, maar ook als mens want Dick Bruna was een beetje van iedereen.

Marcel Gieling

In de tentoonstelling Atelier Dick Bruna van het CM ligt een condoleanceboek. U bent van harte welkom dit te komen tekenen. Het Centraal Museum is tot en met vrijdag 24 februari gratis toegankelijk.

Gekoppelde berichten

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

3 Reacties

Reageren
  1. Merijn

    “De stad Utrecht had zich geen betere vertegenwoordiger kunnen bedenken.”

    Daar dacht je 1,5 jaar geleden nog anders over Marcel haha 🙂

    https://www.duic.nl/opinie/nijntje-in-de-stad-van-mij-mag-het-maar/

  2. Marcel Gieling

    Beste Merijn, ik schreef in dit artikel over de 14 levensgrote konijnen, daar was ik geen voorstander van. Verder schreef ik over Dick Bruna dat ik hem een warm hart toedroeg Nuanceren graag!

  3. Merijn

    Zei ik echt iets geks?

    Uit artikel 1:

    (over de 14 Nijntjebeelden) “Ik weet natuurlijk wel dat dit Nijntje is, maar in Canada of Australië om maar eens twee uitersten te noemen zal men waarschijnlijk de wenkbrauwen fronsen. In Japan wel, daar zijn ze gek op dit beest, maar de wereld telt meer landen.”

    Verder dáár geen woord over zijn werk (wat er zo bijzonder aan is) of over zijn grote betekenis voor Utrecht.

    Wel pleitte je (o.a.) ervoor om een metershoge Rietveldstoel op het Domplein te plaatsen, het Rietveld-Schröderhuis en de kenmerkende rood/blauwe stoel was immers wél wereldwijd een begrip.

    En nu las ik (in artikel 2) opeens:

    “Dat vriendelijke karakter zat weerspiegeld in Nijntje, zijn wereldberoemde creatie.”

    “Het volstrekt eigen karakter van Bruna’s oeuvre met relatief simpele maar zeer herkenbare vormen heeft hem wereldberoemd gemaakt.”

    “Zijn 124 (!) boeken zijn in meer dan vijftig talen vertaald en er werden meer dan 85 miljoen exemplaren verkocht. De stad Utrecht had zich geen betere vertegenwoordiger kunnen bedenken. Duizenden toeristen per jaar die voornamelijk komen om het Nijntje museum te bezoeken.”

    Je begrijpt toch wel dat ik toen even moest gniffelen? En natuurlijk draag je Dick Bruna een warm hart toe, daar heb ik werkelijk geen seconde aan getwijfeld!

    Over nuanceren gesproken:

    Er stonden destijds 14 beelden in de stad. Een selectie uit 60 beelden die gemaakt zijn door 60 verschillende kunstenaars uit verschillende disciplines. De beelden zijn ontworpen door vermaarde kunstenaars als Piet Paris, Piet Boon, Inez van Lamsweerde/Vinoodh Matadin, Studio Job, Richard Hutten, Marte Röling en Joost Swarte.

    En hoe luidde jouw genuanceerde visie op dit project ook alweer? Oh ja, “Veertien konijnen in verschillende kleuren.”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).