Filosofisch mini-festival op begraafplaats Koningsweg - De Utrechtse Internet Courant Filosofisch mini-festival op begraafplaats Koningsweg - De Utrechtse Internet Courant

Filosofisch mini-festival op begraafplaats Koningsweg

Filosofisch mini-festival op begraafplaats Koningsweg
Kunstwerk Wentel van Sonja Volmer, waar je letterlijk op de wolken loopt.
Op begraafplaats Kovelswade vindt eind mei een evenement plaats waarbij mensen op zoek kunnen gaan naar troost, levenslust en zingeving. “Een begraafplaats is voor veel mensen een spannende en ongemakkelijke locatie.” 

Op begraafplaats Kovelswade vindt eind mei een evenement plaats waarbij mensen op zoek kunnen gaan naar troost, levenslust en zingeving. “Een begraafplaats is voor veel mensen een spannende en ongemakkelijke locatie.” 

De eerste editie van ‘Onder je voeten, boven de wolken’, vindt plaats op begraafplaats Kovelswade aan de Koningsweg. Het evenement wordt in stijl georganiseerd met een bakkie troost en kleffe cake. “Het is een filosofische avond waarbij we stil staan bij de dood”, vertelt Carolien de Buck. De medeorganisator vindt dat het goed is om te beseffen dat iedereen met de dood te maken krijgt. “Ons leven is eindig.”

Tijdens de avond wordt er gefilosofeerd met hoogleraar Humanisme en Filosofie, Joachim Duyndam over de zoektocht naar de zin van het leven. Daarnaast is er een openluchtbioscoop, een singer-songwriter en kan je in de groene omgeving diverse kunstwerken vinden, zoals Wentel: “Een kunstwerk waar je letterlijk op de wolken loopt.” De avond moet niet droevig en zwaarmoedig worden. “We willen luchtig over de dood kunnen praten. Het hoort bij het leven.”

Op het randje

Drie vriendinnen zijn het initiatief gestart. Allemaal zijn ze vroeg in aanraking gekomen met de dood. “We merkten dat er taboe op dit onderwerp ligt en dat taboe willen we doorbreken”, vertelt De Buck. Haar vriend balanceerde op het randje van de dood nadat er een hersentumor bij hem werd geconstateerd. “Het is heel bizar om te beseffen dat het leven ineens kan ophouden.”

Bijzondere locatie

De begraafplaats vonden de initiatiefnemers een geschikte locatie. “Het is een mooie plek om tot rust te komen. Voor heel veel mensen ook spannend en ongemakkelijk, maar de dood ís ook een beetje ongemakkelijk.

Voor ‘Onder je voeten, boven de wolken’, dat 27 mei plaatsvindt, zijn tweehonderd kaartjes beschikbaar. “Bij een geslaagde editie willen we het evenement vaker organiseren, maar dan het thema anders belichten zoals de dood in andere culturen.”

8 Reacties

Reageren
 1. Wiebe

  Mijn kindje ligt er begraven. Ik vind het een regelrecht drama dat mensen voor vertier naar een begraafplaats gaan. Totaal respectloos.

 2. Nelleke

  Zoals ik het lees, wordt er juist respectvol omgegaan met het feit dat de dood deel uitmaakt van ons leven.

 3. MJPD

  Ook begraafplaatsen ontkomen helaas niet aan de platte festivalisering. Men kan zich blijkbaar niet zelf meer vermaken/reflecteren. Een singer-songwriter en een bioscoop, hoe krijg je het verzonnen.

 4. Joris

  Mis-plaatst-

 5. Sjaak

  Een begraafplaats is geen theater. Ga ff lekker ergens anders kunstzinnig filosoferen over de dood aub!

 6. Onder je Voeten, Boven de Wolken

  We zouden de nabestaanden graag willen vertellen dat Onder je Voeten, Boven de Wolken geen feestelijk festival is, maar een filosofische avond over de dood. Wij zijn ons er zeer zeker van bewust dat een begraafplaats een zeer gevoelige plek is om een activiteit te organiseren. Het is dan ook van belang om te vermelden dat wij de programmaonderdelen alleen in en om de aula organiseren, op de openbare plekken. Niet bij of op de graven.
  Het is de keuze van DUIC geweest om het woord ‘festival’ te gebruiken. Dit woord vinden wijzelf niet passend. Het is een avond voor bezinning rond het thema ‘de dood’ .Wij hebben bij de redactie gevraagd dit aan te passen. Helaas wilde de redactie dit niet doen. Wel hebben zij enkele aanpassingen in de tekst willen maken waardoor hopelijk duidelijk wordt dat de programmaonderdelen niet op of rond de graven zullen plaatsvinden. Onze excuses voor de mogelijke schrik die dit teweeg kan hebben gebracht. Voor meer informatie zie http://www.onderjevoetenbovendewolken.nl

 7. Wiebe

  Citaat uit de bovenstaande tekst: “Voor heel veel mensen ook spannend en ongemakkelijk, maar de dood ís ook een beetje ongemakkelijk”. Een beetje ongemakkelijk….???? Volgens mij snappen de mensen die het organiseren er niets van. Laat een begraafplaats een begraafplaats. Organiseer je festival elders.

 8. R

  Ik vind dit een goed initiatief. De dood word gedurende ons leven weggekeken. Maar niemand, arm of rijk, ontkomt er aan. We moeten er over kunnen praten zodat de dood ´normaler´ wordt, voor zover dat kan. Nu weten velen niet hoe om te gaan met iemand die terminaal ziek is: moet je die juist vermijden en rust geven? Uitnodigen voor een biertje of wat wil zo’n persoon nu eigenlijk? Van eigen ervaring weet ik dat stervende mensen het liefst worden behandeld als….gewone mensen. Met als verschil dat ze al wat zekerder zijn wanneer het voor hun stopt dan het voor andere is. Gezien de opmerkingen hier is bij voorbaat al aangetoond dat de discussie rond de dood nog lang niet gelopen is. Ik ga ervan uit dat de initiatiefnemers, gezien hun achtergronden, al heel goed rekening houden met de gekozen locaties. Mocht het uitkomen, dan ga ik er ook zeker even langs.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).