Expositie met verschillende lichtkunstwerken keert terug naar gebied rond Utrecht Centraal Expositie met verschillende lichtkunstwerken keert terug naar gebied rond Utrecht Centraal

Expositie met verschillende lichtkunstwerken keert terug naar gebied rond Utrecht Centraal

Expositie met verschillende lichtkunstwerken keert terug naar gebied rond Utrecht Centraal
De expositie I-Light-U die uit verschillende lichtkunstwerken bestaat is vanaf vrijdag aan het eind van de middag weer te zien rondom station Utrecht Centraal. Het gaat veelal om nieuwe creaties die tijdelijk blijven staan, maar ook bestaande kunstwerken maken deel uit van de expositie.

De expositie I-Light-U die uit verschillende lichtkunstwerken bestaat is vanaf vrijdag aan het eind van de middag weer te zien rondom station Utrecht Centraal. Het gaat veelal om nieuwe creaties die tijdelijk blijven staan, maar ook bestaande kunstwerken maken deel uit van de expositie.

Zo is onder meer de Rebus op het Beatrixgebouw, Burn the Village langs de Catharijnesingel en Imagine Being There op de Rabobank onderdeel van I-Light-U. Het thema van dit jaar is ‘Homecoming’ en de initiatiefnemers van de expositie hebben kunstwerken geselecteerd die hierbij aansluiten. “De lichtkunstenaars hebben hun thuiskomen-gevoel op verschillende manieren gevangen in de kunst van dit jaar”, zegt artistiek directeur Bastiaan Schoof.

Zo komen er aan de Croeselaan acht grote schemerlampen te staan. Hiermee probeert de kunstenaar het gebied om te toveren in een ‘huiselijker tafereel’. In Space to Create aan het Stationsplein worden een aantal werkplekken na kantoortijd ‘tot leven gewekt’.

I-Light-U is vanaf 6 tot en met 29 januari in de avonduren te zien. Bekijk op deze plattegrond waar alle kunstwerken te vinden zijn.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Ergens is dit heel erg krom.
  De overheid zegt tegen de bevolking: max 5 min. douchen en verwarming op max. 18C.
  De overheid (rubberen robbie jetten) is er trots op dat NL al 30% energie is bespaard… Terwijl dat komt o.a. ook omdat er fabrieken failliet zijn gegaan, productie op halve kracht draait, vissers niet uitvaren en het MKB het water aan de lippen staat en zelfs de deuren (tijdelijk/voorgoed) sluit…
  Maar zelf zit de overheid er warmpjes bij (21C in overheidsgebouwen omdat het anders ‘te koud om te werken’ zou zijn), en besteed ook nog geld aan energieverspilling in zowel overheidsgebouwen (licht gaat niet uit na werktijd, verwarming ook niet) en in de openbare ruimte met nutteloze gekleurde sfeer lampjes. Wat klopt hier niet in dit plaatje?
  Dat de overheid aan energieverspilling doet maar het bedrijven en inwoners verplicht tot energiebesparen of verzuipen.
  Dat is ondemocratisch en parasitair gedrag.

 2. Bill

  Gemeente: Heeft 3 weken wat lichtkunstwerken in de avonduren.
  Koel Hoofd: Ondemocratisch en parasitair!

  Ongelofelijk 🙂

 3. Moniek

  De aankondiging van I Light U zegt dat het licht van omringende gebouwen uit gaat en de kunstwerken LED-verlichting hebben. Het lijkt dus enigszins mee te vallen, Koel Hoofd. We gaan kritisch kijken of men zich hieraan houdt.

 4. Zonnewende

  Dit is wat mij betreft vreemd.
  Particulieren stimuleren om hun lampen te vervangen door led. Laat dat eens 10 lampen per woning zijn die tegelijk aan staan.
  En vervolgens onder het mom van kunst en architectuur dit soort lichtfestijnen vergunnen.

  Zo ook Holland Casino aan de A12.
  En alle reclamemasten en abri’s met bewegende beelden.

  Dat LED energiezuinig is, is een slecht argument, want het kost nog altijd tig keer zoveel als het gewoon niet doen.

  Men ondergraaft zo het eigen beleid.

 5. Ron Terlouw

  We hebben huizen nodig op die plekken. Geen exposities.

 6. I Light U

  Juist in die veranderende wereld is energieverbruik en een warm thuis natuurlijk een actueel onderwerp. I light U brengt kunst die de bezoeker laat genieten én aan het denken zet. Deze kunstwerken verbruiken licht en daarmee energie. De hoeveelheid energie die gebruikt wordt, is al erg laag vanwege de led-technologie. Desalniettemin is het een goede aanleiding om te kijken hoe we de hoeveelheid energie kunnen besparen met onze eigen verlichting. De partners van I light U in het stationsgebied zullen daarom allemaal zelf verlichting uit doen in hun gebouwen, opdat de lichtkunstwerken aan kunnen. Zo ontvangen alle reizigers, gebruikers en bewoners in het stationsgebied een mooi verlicht moment in de grijze januarimaand.

 7. Bill

  @Ron Terlouw: Dus…in plaats van “Imagine Being There” bovenop het Rabobank gebouw wil je er een huis neerzetten? Is dat niet een wat onhandige plek voor een woning?

 8. Katja

  Lichtvervuiling.

 9. Nina

  @ I Light U

  De expositie omvat veel meer energieverspilling, dan de lampjes aanzetten alleen. Vervoer, installatie en communicatie bijv. Maar dat weet u zelf ook vast wel.

 10. Donny

  deze reacties zijn echt grappig

 11. Jasper

  @ I Light U: ik vind het prachtig en die lampen op de Croeselaan mogen wat mij betreft blijven staan. Ziet er fantastisch uit! 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).