De deuren van het iconische pand op de Neude 11 opende op 10 augustus 1924 voor het eerst. Het is dan ook op die dag dat er binnenkort een tentoonstelling wordt geopend over de historie van het voormalige postkantoor, wat nu de bibliotheek is. Ook wordt het 100-jarige jubileum “groots gevierd” met speciale rondleidingen, een talkshow en natuurlijk met taart.
Op 11 mei 2020 opende de nieuwe centrale bibliotheek van Utrecht in het voormalige postkantoor aan de Neude, maar de geschiedenis van het gebouw gaat dus veel verder terug.
“Er moest veel wijken om dit grote gebouw te kunnen plaatsen”, schrijft Bibliotheek Neude. “Destijds was lang niet iedereen er enthousiast over.”
Tekst loopt door onder de foto
Tijdens het jubileumweekend zijn er allerlei rondleidingen: zowel overdag als ’s nachts, en zowel in het Nederlands als Engels.
“Dus, wil je weten wanneer de beelden in de Grote hal zijn gemaakt, wat er opvalt aan de lichtsculptuur naast de roltrap, welke bijzondere details er zijn aan de gevel? Of wat een nachtwaker op zijn ronde door het gebouw allemaal tegenkomt?” Dan luidt het advies van de bieb om een plekje te boeken. “Wees er snel bij, want ze lopen al aardig vol.”
Langeafstandsverbindingen en lokettisten
In de talkshow op zondag 11 augustus ontvangt gastheer Oscar Kocken gasten met bijzondere verhalen over het gebouw. “Zoals Henny Morsing en Eamon Hesking, die de langeafstandsverbindingen op de afdeling telefonie verzorgden. En Rita Overeem en Carla van de Bergem, zij werkten als lokettisten in de Grote hal.”
Verder schuift oud-PTT-medewerker Jos Verseveld aan. Hij werkte er 41 jaar. Ook oud-bibliotheekdirecteur Ton van Vlimmeren en de huidige directeur Deirdre Carasso zijn van de partij.
Gekoppelde berichten
Enthousiasme bij opening bibliotheek aan de Neude in Utrecht
De nieuwe centrale bibliotheek van Utrecht is geopend in het voormalige postkantoor aan de Neude.…
Boekenpaleis opent maandag dan echt de deuren in monumentaal postkantoor aan de Neude
Een aantal vestigingen van de Bibliotheek Utrecht opent vanaf maandag de deuren, waaronder de locatie…
Foto’s: Voormalig postkantoor Neude in Utrecht zal nooit meer hetzelfde zijn
Het voormalige postkantoor in Neude is omgedoopt naar Post Utrecht. De grote verbouwing van het…
Wat wordt daar gebouwd? Het voormalige postkantoor op de Neude
Een stad als Utrecht is altijd in beweging. Dat betekent dat veel gebouwen en gebieden…
13 Reacties
ReagerenBlij mee!
Kan er allemaal wel weer vanaf he, de gemeente schuift de tekorten ieder jaar wel weer bij
Dat is zo’n prachtig gebouw, ik heb er ooit is gewerkt in de kantine toen het nog #ptt was … echt elke dag verbaasde ik mij weer😍
Het postkantoor is zoveel mooier zonder dat gedrocht op de gevel!
Ik ga er graag vanuit dat dit feestje betaald wordt door het kunstwerk dat aan de gevel hangt te verkopen.
Het begrotingstekort van de bibliotheek is jaarlijks 6-7 miljoen euro en dat wordt betaald door de inwoners van Utrecht.
@Theo, Dit is toch juist ren elegant, inhoudelijk, goedkoop feestje? De leuke, standaard-rondleiding, die het hele jaar een paar maal per week (gratis) te volgen is,gebeurt door vrijwilligers! (Waarvoor nogmaals dank.) Dat dit weekend wss veelal ook. (Dan ook iets voor u?)
Wat een gezeik allemaal weer. Iconisch gebouw, fijne bieb. Lekker vieren!
@ Annelies Burger
Jij lijdt vast geen honger en kou? Ook zal je de tandarts kunnen betalen, vermoed ik? En dan zal je ook wel een woning hebben, denk ik?
Zolang niet al mijn medelanders beschikken over hun basisbehoeften, blijf ik groot voorstander van socialer beleid.
De cultuursector moet stoppen met de hand op te houden en gaan bezuinigen, vind ik. Een beroep blijven doen op gemeenschapsgeld voor niet-basisbehoeften als zorg, voeding, onderdak, onderwijs, infra bijv. is inmiddels echt asociaal te noemen.
Nina, als onderwijs een basisbehoefte is (waar ik het mee eens ben hoor), dan is het toch op z’n zachtst gezegd nogal vreemd om dan te stellen dat een bibliotheek maar geen gemeenschapsgeld zou moeten krijgen? Anders is het komende jaren weer huilen met de pet op dat onze kinders niet kunnen en willen lezen en dat het zo slecht gesteld is met het onderwijs. Kinderen kunnen nu gratis lid worden van de bieb, maar jij ziet liever dat boeken gekocht moeten worden door die mensen die nu ook al niet rond kunnen komen?
En los daarvan heeft de culturele sector ook in bredere zin een sterkere functie voor de ontwikkeling van (onder meer) kinderen dan je nu doet voorkomen, dus een beetje vreemd om dit onder het mom van “socialer” beleid uit te spelen tegen andere basisbehoeften.
Wat dat betreft mooi dat de bieb dit feestje kan vieren, zichzelf op deze manier in spotlight kan zetten en hopelijk meer mensen naar de bieb krijgt. Ga toch lezen! 😉
@ W.
Ja, zo kun je alles wel onderwijs noemen 🤨. Onderwijs wordt op scholen gegeven en leren lezen doe je op de basisschool.
De kinderbieb kan in een bus die naar de scholen toe rijdt of in de scholen zelf, zodat boeken nog veel beter bereikbaar zijn voor kinderen. Flinke kostenbesparing voor onze gemeente en dat geld kan dan weer naar de zorg voor onze inwoners.
Verder lezen en schrijven kinderen zich suf op sociale media, maar dat snapt de generatie 60+ wat minder goed. Die hebben ook vaker nog een papieren krant bijv.
W.
Sociaal beleid wordt nog weleens verwart met cultuurbeleid.
Waar je vroeger wist dat de PvdA er was voor de minima om te strijden voor de basisbehoeften van mensen, zijn het nu vooral de rijke gepensioneerden die op de PvdA stemmen.
Deze stemmers worden op hun wenken bediend met kortingen voor musea, subsidies voor klimaatmaatregelen (warmtepomp, ev, zonnepanelen) en een terugleverbonus voor hun zonnepanelen.
Allemaal betaalt door te bezuinigen op de basisbehoeften van de armen. Weinig sociaal dus.
@ Fam Ho
Het is totaal ongepast om als bibliotheek een feestje te vieren bij een jaarlijks begrotingstekort van 6-7 miljoen dat steeds wordt aangevuld met het geld van de inwoners van Utrecht. Een feestje vieren? Ga liever werken aan een sluitende begroting.
@Nina: Ik ben de helft van 60+ en volgens mij kijken kinderen primair filmpjes op sociale media en beperkt het lezen en schrijven zich veelal tot vrij beperkte captions die ook niet bepaald hoogwaardige staaltjes taalkunst zijn.
Verder wil ik ook helemaal niet beweren dat sociaal beleid hetzelfde is als cultuurbeleid, maar dat ze elkaar wel kunnen versterken. Met dienverstande dat ik daar meer onder schaar dan de karikatuur die jij er nu van maakt. Bovendien begrijp ik ook niet waarom klimaatmaatregelen en terugleverbonussen voor zonnepanelen er nu ineens bijgehaald worden, dus laat maar…