Utrechtse radiomaker maakt podcast over leven Gerrit Rietveld - De Utrechtse Internet Courant Utrechtse radiomaker maakt podcast over leven Gerrit Rietveld - De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse radiomaker maakt podcast over leven Gerrit Rietveld

Utrechtse radiomaker maakt podcast over leven Gerrit Rietveld
Rietveld voor zijn eerste werkplaats in 1919. Foto: Centraal Museum
De Utrechtse radiomaker Babette Rijkhof heeft een podcast gemaakt over Gerrit Rietveld. Vanaf woensdag 6 juni is de driedelige serie ‘Gerrit’ te beluisteren.

De Utrechtse radiomaker Babette Rijkhof heeft een podcast gemaakt over Gerrit Rietveld. Vanaf woensdag 6 juni is de driedelige serie ‘Gerrit’ te beluisteren.

Rijkhof ging via interviews met mensen die Rietveld persoonlijk hebben gekend, waaronder vrienden, collega’s en zijn kleinzoon, op zoek naar wat voor mens Gerrit Rietveld was. Ze kwam op het idee toen ze in 2017 ontdekte dat ze ‘in een Rietveld’ woonde. Haar woning bleek ontworpen door Utrechts meest bekende architect en kunstenaar en dat gebruikte ze als vertrekpunt van haar podcast. “Ik wist toen ik begon niets van het persoonlijke leven van Rietveld. Ik ben altijd benieuwd naar het verhaal achter de mens, dus ben ik in zijn leven gedoken.”

Interviews met Rietvelds oud-werknemer Bertus Mulder en audio-opnames van Truus Schröder, waar Rietveld een affaire mee had, leverden Rijkhof nieuwe inzichten op over de ontwerper. Rijkhof: “De geordendheid die in zijn werk naar voren komt was in zijn persoonlijke leven niet echt aanwezig.”

‘Gerrit’ bestaat uit drie afleveringen die na de feestelijke lancering op 6 juni te beluisteren zijn op iTunes, Soundcloud en Stitcher. Via de website van organisatie De Stijl in de Stad kan de luisteraar bovendien de locaties bezoeken die in de podcast genoemd worden. “Zo komt het werk van Rietveld en zijn verhaal ook buiten het museum tot leven”, aldus initiatiefnemer Marije Lieuwens.

De trailer van de podcast ‘Gerrit’ is hieronder te luisteren.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).