Festival Oude Muziek Utrecht gaat opnames van oude concerten gratis aanbieden | De Utrechtse Internet Courant Festival Oude Muziek Utrecht gaat opnames van oude concerten gratis aanbieden | De Utrechtse Internet Courant

Festival Oude Muziek Utrecht gaat opnames van oude concerten gratis aanbieden

Festival Oude Muziek Utrecht gaat opnames van oude concerten gratis aanbieden
Foto: Foppe Schut
Festival Oude Muziek Utrecht publiceert video’s van concerten die gratis bekeken kunnen worden. Op dit moment zijn er al 28 concerten te zien.

Festival Oude Muziek Utrecht publiceert video’s van concerten die gratis bekeken kunnen worden. Op dit moment zijn er al 28 concerten te zien.

Deze online catalogus wordt elke maand aangevuld met nieuwe optredens. De organisatie zegt dat er in september in totaal 51 concerten gratis beschikbaar zijn.

Volgens festivaldirecteur Xavier Vandamme bieden de videoregistraties unieke content van wereldniveau. “Het betreft repertoire dat maar zelden te horen is: van onbekende klavecimbelmuziek van Giovanni Maria Trabaci door Marco Mencoboni tot motetten van Johannes Tinctoris door Le Miroir de Musique.”

Aanvullend programma

Naast het publiceren van oude concerten wordt er momenteel ook gewerkt aan een aanvullend programma voor de periode waarin het festival eigenlijk zou plaatsvinden. Op deze manier probeert het festival het contact met het publiek te behouden en de muziek door te laten klinken.

“We denken aan Skype-scratches voor amateurzangers, livestreams van beiaardconcerten vanaf de Domtoren en een radioprogrammering met onze mediapartner AVROTROS. Op dit moment werken we deze plannen uit. We verwachten medio juli met het aanbod naar buiten te komen”, aldus Vandamme.

Bekijk de website van Festival Oude Muziek Utrecht voor meer informatie.

3 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Raar om klassieke muziek (een genre) als oude muziek (antiek in leeftijd) aan te duiden.
  Ergens ook best beledigend. Want vele jonge muziek is tegenwoordig gespeend van elke vorm van musicale creativiteit en kan niet tippen aan klassieke muziek wat hier als oud wordt afgedaan?

 2. Hommeles

  @Koel Hoofd:
  Oude muziek is niet hetzelfde als klassieke muziek: met oude muziek wordt de pre-klassieke periode bedoeld. Dus: muziek uit de Middeleeuwen, de Renaissance, en soms ook uit de barokke periode. Geenszins een normatief oordeel zoals u hier doet vermoeden.

 3. Vincent

  @ Koel Hoofd Nog veel beledigender lijkt het mij om het brede scala aan muzieksoorten en composities uit voorbije eeuwen af te doen als zijnde één genre. Alsof men een millennium lang alleen maar hetzelfde trucje herhaalde. Dan dekt “oude muziek” de lading toch beter.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).