Financieel onzekere periode DOMunder ten einde - De Utrechtse Internet Courant Financieel onzekere periode DOMunder ten einde - De Utrechtse Internet Courant

Financieel onzekere periode DOMunder ten einde

Financieel onzekere periode DOMunder ten einde
De entree naar DOMunder op het Domplein
De onzekere periode voor DOMunder is ten einde. De extra kosten die zijn gemaakt tijdens de bouw van de historische attractie, gelegen onder het Domplein, zijn afbetaald. Ook het exploitatietekort op de voorganger van het museum, Schatkamer Domplein, is afbetaald.

De onzekere periode voor DOMunder is ten einde. De extra kosten die zijn gemaakt tijdens de bouw van de historische attractie, gelegen onder het Domplein, zijn afbetaald. Ook het exploitatietekort op de voorganger van het museum, Schatkamer Domplein, is afbetaald.

Toen vorig jaar bekend werd dat Stichting Domplein 2013 – de organisatie achter DOMunder – met financiële problemen kampte, heeft de gemeente een ‘Reddingsplan DOMunder’ vastgesteld. Samen met de directie van het museum is de gemeente op zoek gegaan naar een oplossing voor het geldprobleem.

Uiteindelijk is het reddingsplan door tien crediteuren mogelijk gemaakt. Onder die crediteuren vallen geldschieters zoals het Nationaal Restauratiefonds, Gemeente Utrecht en tientallen particuliere obligatiehouders.

Met hun hulp heeft Stichting Domplein 2013 het verschuldigde bedrag van in totaal zo’n 1,6 miljoen euro kunnen afbetalen. Vier ton hiervan was een exploitatietekort, het overige bedrag bestond uit de extra kosten die bij de bouw gemaakt zijn. Vooral de extra archeologische opgravingen die gedaan zijn bij de bouw, hebben veel geld gekost.

Directeur Bas Pickkers van DOMunder destijds tegen DUIC: “We waren natuurlijk heel blij met alle opgravingen en onverwachte vondsten, maar dat had als gevolg dat het project groter werd en bijvoorbeeld de entree gedraaid moest worden.”

Toekomstperspectief

De toekomst van DOMunder ziet er nu rooskleurig uit. Zo heeft de Gemeente Utrecht een toezegging gedaan voor een jaarlijkse ondersteuning gedurende een periode van tien jaar. Ook heeft de Provincie Utrecht goedkeuring gegeven aan een Projectsubsidie Publieksbereik DOMunder, bestaande uit een bedrag van 100.000 euro. Hiermee zal de stichting de komende twee jaar bijzondere evenementen organiseren op het Domplein.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. anoniem

  En weer wordt het archeologisch onderzoek er expliciet bijgehaald als oorzaak van het grote financiële tekort. Wat een onzin! Ten eerste bestáát DOMunder uit archeologie. Zonder archeologie zou er niet eens een attractie zijn. Ten tweede werd het aangelegd op een archeologisch rijksmonument, het hart van Utrecht sinds de Romeinse tijd. Hoe kunnen de kosten voor een opgraving dan onverwacht en extra zijn? Ik word een beetje moe van zulke (herhaaldelijke) berichtgeving. Die archeologie zat er al duizenden jaren. En dat was de ontwikkelaars van DOMunder gewoon bekend.

 2. Johan

  Fijn dat deze bijzondere attractie nu verder kan. Utrecht moet zuinig zijn op zijn erfgoed en er trots op zijn dat ze dit aan het publiek kan laten zien.

 3. BM

  @anoniem
  Dat is echt te makkelijk gedacht.
  Je kunt heeeeeeel lang archeologie studeren maar dan heb je nog steeds geen X-ray vision die even kan laten zien waar wat allemaal precies zit. Men had alleen de opgravingsinformatie van de twee sleuven (=waar domunder zich nu bevindt) uit de jaren 20 en 30 en verder niets. Aan de hand daarvan is een plan en een kostenberaming gedaan. Als je dan tijdens de bouw op meerdere onbekende objecten op onverwachte plaatsen stuit (klok-oven b.v.), allerlei 19- en 20e eeuwse ongedocumenteerde (!!) kabels en leidingen tegenkomt, en bij het verleggen daarvan (€€€) een skelet tegenkomt op een uiterst vreemde plaats (voet domtoren), dan gaat het allemaal een stuk duurder worden.

  Als je dacht dat er precies bekend is waar wat in welke laag van het domplein te vinden is dan heb je het goed mis. De grond onder het domplein is nog voor 90% een mysterie.

 4. Herman

  Echte archeologen weten dat je opgravingen met rust moet laten voor de generaties na ons.

  Dan maken we niets kapot en wellicht hebben zij nieuwe inzichten en technieken tot hun beschikking om deze schat te ontdekken.

  Dom besluit deze attractie dus.

 5. Archie van der Loog

  Hé Herman, hoeveel salaris ontvangen die echte archeologen eigenlijk voor de hele dag ‘opgravingen met rust laten voor de generaties na ons’? Ik heb het gevoel dat het niet erg ingewikkeld is, en dat zo’n baan wel echt bij mij zou passen. Graag uw informatie naar lalalageld@hotmail.com

 6. BM

  @Herman
  En ook dat is een reactie van iemand die niet weet hoe de vork in de steel zit.
  De enige reden dat domunder gebouwd kon worden op deze specifieke plek is juist omdat die twee sleuven al afgegraven waren (met veel schade aan middeleeuwse lagen) in de jaren 20/30. Die grond was dus al dusdanig verstoord dat de rijksdienst akkoord ging. De reden dat er verder niets bekend is omdat de archeologen en Domunder zich juist aan het verdag van Malta houden en niets opgraven om te behouden voor de toekomst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).