Bij KuuB, Ruimte voor Kunst en Cultuur in Utrecht, vindt op vrijdag 29 juni de presentatie plaats van het boek ‘De Vogel’, een zoektocht naar beelden van de Utrechtse kunstenaar Marius van Beek in de openbare ruimte. Met dit boek neemt van Beek’s dochter Sandra de lezer mee op een tocht door Nederland op zoek naar beelden van haar vader. Op foto’s van toen en nu is te zien welke veranderingen tussen 1950 en heden plaatsvonden met de beelden in de openbare ruimte.
Begin 2010 waren beelden van de in Utrecht geboren beeldhouwer Marius van Beek (1921-2003) te zien op een expositie bij de Utrechtse kunstenaarsvereniging Kunstliefde. Die tentoonstelling was samengesteld door Jaap Röell. Nu presenteert Röell in het weekend van 29, 30 juni, 1 juli in zijn splinternieuwe Kuub, Ruimte voor Kunst en Cultuur een kleine expo van Marius’ beelden en wordt het fotoboek ‘De Vogel’ van dochter Sandra van Beek, ten doop gehouden. Met dit fotoboek neemt Sandra de lezer mee op een tocht door Nederland op zoek naar beelden van haar vader. Op foto’s van toen en nu is te zien welke veranderingen tussen 1950 en heden plaatsvonden met de beelden in de openbare ruimte. Veel beelden zijn gemaakt voor scholen waarvan de namen zijn veranderd, of die inmiddels gesloopt zijn. ‘Het vergt enig speurwerk het beeld dan nog terug te kunnen vinden’, aldus Sandra.
Menig Utrechter kent Van beek door de bronzen parmantige figuur van Francois Villon, Achter de Dom. Maar de Domstad telt meer beelden van zijn hand: zo staat de Goede Herder, gemaakt voor de R.K. U.L.O. school aan de Winklerlaan, nu bij het Vader Rijn College aan de Vader Rijndreef. Het Boeddha-achtige beeld van de Kruidenplukker ontbreekt in de weelderige kruidentuin van het voormalige Pharmaceutisch Lab en werd verweerd aangetroffen in een hoek van de Uithof. Prometheus van gelast koper die in de RK Technische school St. Maarten stond in de Joh. de Meesterstraat, wordt nog vermist. ‘Het boek geeft een idee van een tijd en hoe met beelden in de ruimte is en wordt omgesprongen’, zegt Sandra. Dit ging de beeldhouwer aan het hart. Een citaat van Marius: ‘Een kunstwerk dat verloedert doet me erg veel zeer. Ik heb het zelfs zo sterk, dat wanneer ik langs één van mijn werken kom, dat al jaren ergens staat en een kras ontdek, ik in staat ben om er op te gaan poetsen. Het blijft toch een stuk van jezelf.’
De boekpresentatie en de opening van een expositie van de beelden van Marius van Beek op 29 juni vindt plaats bij KuuB, Ruimte voor Kunst en Cultuur, aan de Pieterstraat 3 in Utrecht en begint rond 17.00 uur.
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.