Foto’s: 47.500 bezoekers op het Bevrijdingsfestival in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: 47.500 bezoekers op het Bevrijdingsfestival in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: 47.500 bezoekers op het Bevrijdingsfestival in Utrecht

Foto’s: 47.500 bezoekers op het Bevrijdingsfestival in Utrecht
Het slechte weer hield veel bezoekers aan het begin van het Bevrijdingsfestival Utrecht nog even thuis. Uiteindelijk brak de zon door en vierden ruim 47.500 bezoekers het dubbeljubileum: 70 jaar vrijheid én 25 jaar Bevrijdingsfestival.

Het slechte weer hield veel bezoekers aan het begin van het Bevrijdingsfestival Utrecht nog even thuis. Uiteindelijk brak de zon door en vierden ruim 47.500 bezoekers het dubbeljubileum: 70 jaar vrijheid én 25 jaar Bevrijdingsfestival.

Eefje de Visser opende samen met het Orkest van Utrecht het festival in park Transwijk. Het aangekondigde noodweer hield veel bezoekers toen nog even thuis. Waar normaal gesproken lange rijen voor de ingang staan, kon je gisteren aan het begin van de middag moeiteloos het terrein op. Op het moment van het openingsoptreden werd het festival getroffen door een flinke regenbui. De honderden bezoekers verscholen zich achter de bomen en bij de verschillende stands. Slechts een aantal bezoekers trotseerde het weer om het optreden te bekijken.

Na regen komt zonneschijn

Na 14:00 uur brak de zon door. Het festivalterrein stroomde vol met bezoekers en wachtrijen ontstonden voor de ingang. Op het hoofdpodium stonden onder andere Ambassadeur van de Vrijheid Dotan, Amsterdam Klezmerband, Trijntje Oosterhuis, Ronnie Flex, DI-RECT en Kovacs. Op het Plein van de Vrijheid vond een samensmelting van inhoudelijke projecten plaats van bijvoorbeeld de Vrijheidscolleges en de Maliebaan Monologen. Met het 25-jarige bestaan van het Bevrijdingsfestival was het programma uitgebreid met de Bieb, een nieuw gebied op het terrein waar onder andere voorleessessies en de Veteranen Speeddate plaatsvonden. In de avond toverden 3voor12 Utrecht en dB’s het Vrijheidspodium om tot een groot feest met onder ander Boss Capone en Orgaanklap.

Foto’s: Robert Oosterbroek en Evi Guldemeester

BFU 017 BFU 018 BFU 019 BFU 020 BFU 021 BFU 022 BFU 023 BFU 024 BFU 025 BFU 026 BFU 027 BFU 028 BFU 029 BFU 030 BFU 031 BFU 032 BFU 033 BFU 034 BFU 035 BFU 036

6 Reacties

Reageren
 1. Berend

  Ik vond het een grote aanfluiting. Lange rijen bij de muntenkassa’s, een zeer inspiratieloze programmering, het terrein dat al gauw in een modderpoel veranderde (geen houtsnippers/houten vlonders), de vreemde pauzes tussen elk optreden op het hoofdpodium… en dan nog die toegangspoortjes en heuse tassencontroles voordat je naar binnen mocht (vrijheid?). Dit kan en moet beter, gemeente Utrecht!

 2. art

  Nou Berend, dan ben je vast nooit op een festival gewees? Dat is toch altijd ststandaard. En wat heeft een veiligheidscontrole temaken met niet vrij zijn dan?
  Verkeerde been uit bed gestapt?
  Groet art

 3. Yvonne

  @Art; Zeker nog niet in andere steden naar een bevrijdingsfestival geweest? Ga eens kijken in Wageningen of Groningen. Ook met controle kan het een stuk relaxter en vrijer.

  Met name het feit dat het terrein de afgelopen jaren vaak al vroeg ‘vol’ was, is de reden dat ik mijn vrijheid al een aantal jaar niet meer op het Utrechtse festival vier.

 4. nerv4s

  @yvonne nou dan vragen we volgend jaar wel of ze willen wachten met kaartverkoop tot JIJ binnen bent…..zo goed ?

 5. Berend

  In andere steden zijn die ‘veiligheidscontroles’ niet nodig, beste Art. Een bevrijdingsfestival verliest z’n vrije en toegankelijke karakter als het omringd is door hekken en toegangspoortjes met beveiligers.

  En als het nu daadwerkelijk om de veiligheid van de bezoekers ging… neen. Men stond er om blikjes en flesjes van bezoekers af te nemen, om zo de drankopbrengsten te maximaliseren. De veiligheid waarborgen doe je door te surveilleren op het festivalterrein, niet door mensen van hun drank te bestelen bij de entree.

  Groet, Berend

 6. Yvonne

  @nerv4s; Het maakt mij niet uit hoe Utrecht het festival aanpakt, ik zoek mijn heil ergens anders. Ik wilde alleen maar aangeven dat het ook anders kan.

  (Overigens: kaartverkoop? En men hoeft niet op mij te wachten hoor, er kan prima een feestje gevierd worden zonder mij. Zo belangrijk en interessant ben ik nou ook weer niet.)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).