Foto’s: DUIC vloog mee met de nijntje-luchtballon over Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: DUIC vloog mee met de nijntje-luchtballon over Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: DUIC vloog mee met de nijntje-luchtballon over Utrecht

Foto’s: DUIC vloog mee met de nijntje-luchtballon over Utrecht
Nijntje bestond gisteren precies 60 jaar. Dit was de reden voor het Centraal Museum en Mercis bv om een nijntje-luchtballon over Utrecht te laten vliegen. DUIC mocht mee.

Nijntje bestond gisteren precies 60 jaar. Dit was de reden voor het Centraal Museum en Mercis bv om een nijntje-luchtballon over Utrecht te laten vliegen. DUIC mocht mee.

In 1955 verscheen het eerste boek over nijntje. Dick Bruna vertelde tijdens een vakantie aan zijn oudste zoon een verhaaltje over het konijn dat in de tuin van hun vakantiehuisje rondloopt. Hij maakte er tekeningen bij en zo werd nijntje geboren.

Gisteren, op de geboortedag van het internationaal bekende karakter, steeg er vanuit het Wilheminapark een nijntje-luchtballon op om de verjaardag van het witte konijntje te vieren. Een zoon en de vrouw van Dick Bruna waren aanwezig om de ballon de lucht in te helpen.Nijntje 002Voor de ballonvaarder Dook Weidema was het een weerzien van bekende gezichten, tientallen jaren gelegen ging hij al eerder de lucht in met een nijntje-luchtballon met behulp van familieleden van Dick Bruna en andere vrienden.

De verjaardag van nijntje wordt het hele jaar groots gevierd. Het Centraal Museum heeft ter gelegenheid van de jubileumverjaardag van Dick Bruna’s wereldberoemde konijntje een familietentoonstelling georganiseerd. De tentoonstelling is speciaal ontwikkeld voor families met jonge kinderen (2 t/m 6 jaar) en biedt zo’n 1.000m2 speelplezier.

Spelenderwijs kunnen de jonge bezoekers het culturele fenomeen ‘verjaardag vieren’ verkennen, zoals we dat in Nederland kennen en door Dick Bruna in verschillende kinderboekjes is verbeeld. Mooie kleren, cadeautjes, slingers, taart: via elf verjaardagsthema’s wordt het bezoek aangekleed voor de kinderen. Via dezelfde elf kinderthema’s ontvouwt zich aan de volwassen bezoeker een retrospectief van zestig jaar nijntje – van 1955 tot nu. Hoe is nijntje ontstaan en hoe heeft ze zich door de jaren heen ontwikkeld? Zo’n 100 originele tekeningen en ontwerpen geven een compleet overzicht van Dick Bruna’s werkwijze en gedachtegoed.Nijntje 003Nijntje 004Nijntje 006De nijntje-luchtballon trok veel bekijks. Mensen op de grond bleven stilstaan en zwaaiden naar boven of toeterden met de auto. De wind bracht de ballon vanaf het Wilheminapark naar Zeist en daar kon Weidema de ballon netjes neerzetten op het weiland van een vriendelijke boer. Een grote groep mensen die aanwezig was bij het opstijgen in Utrecht kwam ook weer hier samen. De verjaardag van nijntje werd nog even verder gevierd op een weiland in Zeist.

Foto’s Robert Oosterbroek

Nijntje 008 Nijntje 009 Nijntje 010 Nijntje 011 Nijntje 013 Nijntje 014 Nijntje 016 Nijntje 017 Nijntje 018 Nijntje 019 Nijntje 020 Nijntje 021 Nijntje 022 Nijntje 023 Nijntje 024 Nijntje 025

5 Reacties

Reageren
 1. stefan

  Weet iemand wat het vreemde gebouw op foto Nijntje-019 is?

 2. Ruben van Doorn

  Warmtekrachtkoppelingcentrale van architect Liesbeth van der Pol

  http://www.architectuurgids.nl/project/list_projects_of_typeofbuilding/typ_id/24/prj_id/2051

 3. Herman

  Mooie foto’s!
  Fotograaf had soms zijn miniatuurstand er op staan, leuk effect, maar vertekend wel enorm.

 4. Paul Ruiterman

  How about wat beschrijvingen bij de foto’s, weet je wel, voor die mensen die al weer een tijdje weg zijn maar toch graag willen weten wat (en waar) dat allemaal is.

 5. Mirelle

  Weet iemand welk bedrijf in het bezit is van deze prachtige Nijntje luchtballon?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).