Foto’s van willekeurige treinreizigers op Utrecht Centraal | De Utrechtse Internet Courant Foto’s van willekeurige treinreizigers op Utrecht Centraal | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s van willekeurige treinreizigers op Utrecht Centraal

Foto’s van willekeurige treinreizigers op Utrecht Centraal
Op de grote twee LED-schermen in Utrecht Centraal exposeert treinreiziger Menno Schreuder binnenkort met een wel heel bijzonder project. Hij fotografeert stiekem mensen in de trein.

Op de grote twee LED-schermen in Utrecht Centraal exposeert treinreiziger Menno Schreuder binnenkort met een wel heel bijzonder project. Hij fotografeert stiekem mensen in de trein.

De 34-jarige Menno Schreuder zit elke dag twee uur in de trein en maakt zo subtiel mogelijk, zonder dat iemand het ziet, foto’s van mensen. Hij fotografeert alleen mensen die het niet door hebben dat hij een foto maakt. Volgens Menno krijg je dan de mooiste plaatjes. Achteraf vraagt hij wel toestemming aan de reiziger of hij de foto voor zijn project mag gebruiken.

Het doel van Menno is om duizend verschillende portretten van treinreizigers te maken. Op dit moment heeft hij al 630 foto’s verzameld, laat hij aan radiozender 3FM weten. „De kracht van de foto is dat mensen niet zien dat ik de foto maak. Daarmee vang ik ze in een authentiek moment zoals een gaap of een hap eten.”

Ngage media, dat over de LED-schermen in Utrecht Centraal gaat, heeft toegezegd de schermen aan te bieden als expositieruimte voor Menno. Binnenkort zullen dus 200.000 treinreizigers per dag foto’s van willekeurige mensen in de trein zien.

7 Reacties

Reageren
 1. Papa Ratsie

  Het zou me verbazen als er 200, laat staan 200.000 mensen per dag naar die reclameschermen kijken. De meeste reizigers zijn vooral bezig met of hun looproute sinds de vorige dag alweer gewijzigd is en of hun trein überhaupt rijdt.

 2. Maarten

  Ik mag hopen dat _nadat_ de foto is gemaakt, de gefotografeerde mensen wel om toestemming zijn gevraagd voor publicatie. Want ongevraagd foto’s van mensen in de openbare ruimte nemen is een grote privacy nono. Wordt dat gedaan?

 3. jos stelling

  Wil niet lullig doen, maar is er geen sprake hier van auteursrechten? Quit-claims? Een gezicht is toch eigendom van iemand? “zie maar”

 4. jos stelling

  sorry, Menno vraagt toestemming (heb ik overheen gelezen). Leuk hoor!!!

 5. Luuk Hoog

  De reacties laten weer eens mooi zien dat 50% van de mensen reageert zonder goed te lezen, en maar wat roepen. Je mag gewoon foto’s maken van mensen in de openbare ruimte, maar dat is de treincoupé nou nét niet.

 6. BdV

  @ Luuk: Nog een aanvulling: Een trein is inderdaad niet helemaal openbaar, maar ik heb ook nooit meegekregen dat fotograferen in een coupé verboden is. En zo specifiek in wetten vastleggen wat dan wel en wat dan niet op de foto mag staan, of zelfs hoe, is waarschijnlijk niet iets waar rechters op zitten te wachten.

  Het publiceren is een ander verhaal. Als de geportretteerde kan aantonen dat hij of zij een aantoonbaar belang heeft bij het tegenhouden van publicatie, kan hij of zij daar bezwaar tegen maken (hetgeen dan mogelijk wel weer extra publiciteit oplevert….).

  Maar Menno vraagt toestemming en dat is heel netjes. Leuk project.

 7. cas

  Zou fijn zijn als ze deze schermen voor reisinformatie zouden gebruiken. Nu moet je naar de veel te kleine beeldschermen staren.
  Terwijl voor reclame wel plaats is voor mega schermen….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).