Geen nieuwe plek voor kunstwerk De Mantel dat Domkerk moest verlaten Geen nieuwe plek voor kunstwerk De Mantel dat Domkerk moest verlaten

Geen nieuwe plek voor kunstwerk De Mantel dat Domkerk moest verlaten

Geen nieuwe plek voor kunstwerk De Mantel dat Domkerk moest verlaten
Het kunstwerk toen het nog in de Domkerk stond.
Er is geen nieuwe plek in Utrecht gevonden voor het beeld De Mantel van kunstenaar Herbert Nouwens. Afgelopen december moest hij het kunstwerk op last van het kerkbestuur uit de Dom verwijderen. De gemeente Utrecht had wel een plek in het gemeentehuis gevonden, maar die plek vond de kunstenaar niet geschikt.

Er is geen nieuwe plek in Utrecht gevonden voor het beeld De Mantel van kunstenaar Herbert Nouwens. Afgelopen december moest hij het kunstwerk op last van het kerkbestuur uit de Dom verwijderen. De gemeente Utrecht had wel een plek in het gemeentehuis gevonden, maar die plek vond de kunstenaar niet geschikt.

Beeldhouwer Herbert Nouwens mocht in 2016 een kunstwerk plaatsen in de Domkerk. Dat jaar was het 1700 jaar geleden dat Sint Maarten werd geboren. Nouwens maakte speciaal voor de tijdelijke tentoonstelling een beeld van een mantel.

Tijdelijk

Het werk zou er een paar maanden staan, maar dat werden een paar jaar. De kunstenaar wilde graag dat het werk permanent in de Domkerk zou blijven. Het kerkbestuur wilde dat hij het zou ophalen.

In de Domkerk zijn jaarlijks meerdere tijdelijke tentoonstelling en het is beleid dat alle kunstwerken weer opgehaald moeten worden. We schreven hier al eerder uitgebreid over.

Nouwens, die het beeld wilde behouden voor Utrecht, heeft een paar jaar de tijd gekregen om naar een oplossing te zoeken. Die werd niet gevonden. Daarom werd vorig jaar in november gezegd dat het werk voor het einde van het jaar weg moest.

De kunstenaar deed toen een oproep of er andere gebouwen of instellingen in de stad waren die misschien plek hadden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

In het stadhuis?

De gemeente Utrecht kreeg de oproep ook onder ogen en liet de kunstenaar weten dat er wel plek is in het stadhuis in de binnenstad. Op de dag dat de kunstenaar zijn werk uit de Domkerk moest halen ging hij dan ook naar het stadhuis. Hij vond de plek die de gemeente hem aanbood toch niet geschikt.

Aan de telefoon legt Juliska Kok-Nouwens uit: “Het beeld was speciaal gemaakt voor de kerk en voor die specifieke plek in de kerk. Daar stond het in de hoogte, bijna als een engel.”

Kok-Nouwens vertelt verder waarom het kunstwerk niet in het stadhuis staat: “Het beeld past niet zomaar op elke andere locatie, zo was de plek in het stadhuis ongeschikt voor het kunstwerk. Het kwam daar niet tot z’n recht. Een kunstwerk en de omgeving moeten bij elkaar passen.”

Het beeld van de mantel van drie meter hoog staat nu bij Nouwens buiten in Slochteren. “Daarmee is het verloren voor Utrecht.”

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
  1. Luuk Upuuk

    Ik heb medelijden met Slochteren, ze hebben het daar al zo moeilijk met alle aardbevingen en nu komt dit er ook nog bij.

  2. The true Vlerk

    Ik vraag mij af of de maker van het beeld hier begrip mee wekt. Het beeld gaat ‘verloren voor Utrecht’, maar moet wèl op een bepaalde plek staan. Ach en wee. Ik zou eieren voor mijn geld kiezen, het in het stadhuis zetten en vandaaruit verder zoeken. Problem solved.

  3. joop gerritse

    Hét grote probleem bij beeldende kunst: waar moet je het laten?

  4. Kees

    Vaak,
    gaat creativiteit.
    Ten koste van,
    sociale vaardigheid.

  5. Herman

    Zo’n lelijk ding kan naar ip een plek in Utrecht staan namelijk het Berlijnplein. Daar op de culturele hotspot komt alles tezamen.
    Alles kan en mag daar, soort tentoonstelling van de complete kitsch Intratuin assortiment.

  6. pff zeg

    Volgens mij is de kunstenaar een beetje hoog in de bol geslagen. Het is een mooie opdracht om je werk enkele maanden in de Domkerk te hebben staan. Fijn voor je dat het van maanden jaren is geworden. En nog fijner dat als de opdracht (en onverwachte verlenging) ten einde is gekomen, dat de gemeente het tentoon wil stellen in een mooi historisch openbaar gebouw. Wat een ondankbare reactie van de kunstenaar zeg. Wees eens blij en dankbaar. Gelukkig kan ze nu fijn zelf van haar dierbare werk genieten in haar achtertuin: iedereen blij. Pfff.

  7. cas

    @ Herman, ik denk dat de gemeentereiniging dat blik zelfs opruimt als het op het berlijnplein ligt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).