Geen Sint Maarten Parade in Utrechtse binnenstad, maar een tweedaags evenement op het Berlijnplein Geen Sint Maarten Parade in Utrechtse binnenstad, maar een tweedaags evenement op het Berlijnplein

Geen Sint Maarten Parade in Utrechtse binnenstad, maar een tweedaags evenement op het Berlijnplein

Geen Sint Maarten Parade in Utrechtse binnenstad, maar een tweedaags evenement op het Berlijnplein
De Utrechtse Sint Maarten Parade gaat er dit jaar anders uitzien dan voorgaande jaren. Zo vindt het evenement niet meer in de binnenstad plaats, maar alleen op het Berlijnplein en zijn het de bezoekers die dit keer moeten lopen. Ook is de naam gewijzigd in de ‘Ronde van Sint Maarten’.

De Utrechtse Sint Maarten Parade gaat er dit jaar anders uitzien dan voorgaande jaren. Zo vindt het evenement niet meer in de binnenstad plaats, maar alleen op het Berlijnplein en zijn het de bezoekers die dit keer moeten lopen. Ook is de naam gewijzigd in de ‘Ronde van Sint Maarten’.

Tot 2019 werd de Sint Maarten Parade ook in de Utrechtse binnenstad georganiseerd. De deelnemers liepen met verschillende lichtsculpturen – waaraan soms maanden was gewerkt – een route door het historische centrum. Op het evenement kwamen altijd duizenden bezoekers af. In 2020 is de Sint Maarten Parade vanwege corona helemaal niet doorgegaan.

Dit jaar vindt de Ronde van Sint Maarten plaats op zowel vrijdag 5 als zaterdag 6 november op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. Ook zijn de rollen dit keer omgedraaid. De parade, die bestaat uit meer dan 200 lichtsculpturen, staat stil en de bezoekers lopen een route langs de werken. Het hele traject duurt ongeveer een uur.

Vuurgans

Een van de hoogtepunten is volgens de organisatie een vuurgans. Dit werk is 5 meter breed en ruim 3,5 meter hoog. Het verbeeldt een gans, waarvan de vleugels en de kop uit een ei komen. Naast de lichtsculpturen zijn er op beide avonden nog allerlei kunsten te zien, waaronder een projectie, dans en muziek.

Het programma start zowel op 5 als 6 november om 18.00 uur. Bezoekers kunnen een kaartje reserveren voor een tijdslot. Toegang tot het evenement is gratis en er is geen coronapas nodig. Het evenement stopt op beide dagen om 21.30 uur. Bekijk voor meer informatie de website van de Ronde van Sint Maarten.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Baliekluiver

    Wijs besluit, is de Sinterklaas intocht dan nu dus ook gecanceld?

  2. C.

    Gewoon weer — individueel of in een klein groepje met kinderen — met een lampionnetje langs de deur? Niks geen van bovenaf georganiseerde evennementen-flauwekul die eenvoudige tradities kapotmaakt!

  3. G. de Vries

    Het Berlijnplein? Verder weg en afgelegen kon zeker niet. Een Uteregse traditie verplaatst naar een buitenwijk. Er zijn genoeg pleinen en parken in Utrecht-stad waar dit evenement kan plaatsvinden.

  4. JdV

    De gemeente omschrijft het als een evenement, en dus mogen alleen mensen met een geldige QR code hier bij zijn. Prima. Ik ga er van uit dat de gemeente controle regelt. De regels zijn duidelijk, evenementen alleen toegangkelijk met coronapas. Ik hoop dat de landelijke overheid hard ingrijpt als Utrecht zich niet aan de regels houd.

  5. Herman

    Gemaakte traditie die kitsch is..
    Vindt nu precies daar, Berlijnplein, plaats waar de intratuin kitsch de norm bepaald.

  6. P-trus

    @Baliekluiver:

    Dat wordt waarschijnlijk een defilé 😉

  7. C.

    Waarom wordt mijn eerder, vroeg in de middag, ingestuurde reactie op dit bericht niet geplaatst? Er stond in elk geval geen onvertogen woord in!
    Ik gaf aan dat met deze maatregel van het niet of anders — in de vorm van een evenement — laten plaatsvinden van een en ander het aanbeveling genoot om gewoon weer individueel of met een klein groepje kinderen ouderwets langs de deuren te gaan en Sint-Maarten te vieren. Die oude traditie verdient de voorkeur boven het uiteindelijk te niet doen daarvan door toedoen van hogerhand, waarbij ergens weer een evenement van moet worden gemaakt, dat dan ook weer een uithoek van de gemeente toebedeeld moet krijgen om ze het idee te geven dat ze ‘erbij horen’. Wee het gebeuren dat in handen van de commercie en/of ‘organiserende overheid’ valt; dood in de pot en begin van het einde van een ooit leuke traditie!

  8. Scherpschutter

    @Herman 14:14

    Niet zo kritisch. Wat had u verwacht in het cultureel failliete Utrecht dan? Exposities met internationale topkunst? Dit is gewoon harstikke leuk voor het volluk. Lichtjes, lampjes, iemand die ze in hapklare brokken ‘kunst’ voert zonder enige noodzaak tot verdere verdieping en nog ‘gratis’ entree ook in ruil voor uw persoonsgegevens en gehoorzaamheid; hoeveel Utrechtser wilt u het hebben?

    Brood en spelen, Herman. Brood en spelen. You know the drill.

  9. Binnenstadbewoner

    Top, en hopelijk blijft het zo dat deze tocht niet meer door de binnenstad gaat. In de afgelopen jaren is de tocht exponentieel gegroeid van klein en ingetogen naar een massa evenement.

  10. Erwin

    Mooi zo, weg ermee en hop ook naar het Berlijnplein

  11. Jolanda

    Persoonlijk vind ik het wel fijn dat andere delen van Utrecht ook eens de lusten en lasten van dit ‘evenement’ ervaren. Bovendien Leidsche Rijn: meer kinderen kan bijna niet. Maar met de invulling van het evenement op deze manier lijkt het grondbeginsel van Sint Maarten wel een beetje voorbij te schieten.

  12. Cico

    De ‘Ronde van Sint Maarten’, niet te verwarren met een wielerronde waar Utrecht een obsessieve relatie mee heeft.

    Sint Maarten, patroonheilige van de stad Utrecht en beschermer van de armen. Dat wordt niet gevierd in Utrecht, nee dat doen in een weiland erbuiten. En ook niet met de traditionele optocht met lampionnen, wat symbool staat voor troost, veiligheid en bescherming. Nee, het is een wandeltocht langs wat lichtgevende objecten. Zo lang het Calimero van Utrecht zich maar grootstedelijk kan wanen, met z’n ‘Berlijn’plein en overige Madurodam architectuur.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).