Geert Mak en Mart de Kruif gaan dinsdag, onder leiding van Charles Groenhuijsen, in gesprek over de toekomst van de wereld. Onder de noemer ‘Komt het nog wel goed met de wereld?’ wordt er geld ingezameld voor het Stadshospice in Utrecht. Met de opbrengst wordt onder meer onderzocht of er een tweede locatie van het hospice geopend kan worden.
Het Stadshospice aan de Kanaalstraat in Utrecht wil een tweede ruimte openen. Er zijn op dit moment zes kamers voor mensen die zorg nodig hebben in de laatste fase van hun leven. Dat is te weinig, vinden zowel het Stadshospice als de gemeente Utrecht.
Het aantal terminaal zieke mensen dat hun laatste levensfase in een hospice doorbrengt, neemt al jaren toe. De Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN) en Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) lieten vorige week nog weten dat er te weinig plekken zijn. “Helaas kan niet iedereen die in een hospice wil sterven daar terecht,” zegt Carla Aalderink, directeur van VPTZ Nederland.
Benefietavond
Ook in Utrecht wordt gekeken of er een tweede locatie kan komen, maar die zoektocht is lastig. De gemeente heeft al laten weten dat het verhogen van de subsidie voorlopig niet aan de orde is.
Op dinsdag 20 mei wordt een informatieve avond georganiseerd waarbij Geert Mak en Mart de Kruif, onder leiding van Charles Groenhuijsen, in gesprek gaan over het thema ‘De stand van de wereld: roerige tijden’. De avond wordt georganiseerd door Rotary Club Utrecht Kromme Rijn. De gehele opbrengst van de ticketverkoop gaat naar Stadshospice Utrecht. De opbrengst wordt onder andere gebruikt om de mogelijkheden voor een tweede hospice te onderzoeken.
1 Reactie
ReagerenGoed plan, tot de laatste regel:
De opbrengst wordt onder andere gebruikt om de mogelijkheden voor een tweede hospice te onderzoeken.
Dat betekend namelijk dat het geld niet ten goede komt aan het hospice maar aan onderzoekers en gemeente.
Terwijl het toch heel simpel is om een hospice te beginnen: panden met parkeerruimte zijn er genoeg, gediplomeerde verpleging en vrijwilligers zijn ook wel te vinden.
Omwonenden hebben namelijk helemaal geen last van hospice of bezoekers, zelfs het overlijden wordt ongemerkt in stilte afgehandeld. Spreek hier uit ervaring, mijn beide ouders gingen naar een hospice naast een grote middelbare school en die koters hadden niet eens door wat er in het gebouw naast de school zat terwijl ze er in de pauzes voor stonden te roken.
Maar het is de gemeente die niet meewerkt vanwege discriminerende autohaat (bezoekers moeten met de fiets/OV terwijl ze dat niet kunnen en anders geld wil zien door bezoekers grof te laten betalen voor een parkeerplek terwijl ze dat ook niet kunnen) en daarom een 2e hospice wil onderzoeken en zal blijven onderzoeken tot de verkiezingen.
Links een sociaal hart? Dat hangt groen gebakken op de rug.
Sociaal betekend soms namelijk gewoon de politieke deugpronkprioriteiten ondergeschikt maken aan de echte prioriteiten van stervenden en hun families.