Gelovigen kwamen zondag in alle vroegte bijeen op het Domplein in Utrecht om de opstanding van Jezus Christus te vieren. Tijdens deze zogenoemde paasjubel werd gebeden en gezongen, en stipt om 07.16 uur, op het moment dat de zon opkwam, klonken de klokken van de Domtoren.
Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, herdenken de christenen de kruising van Jezus en nu wordt gevierd dat hij is opgestaan uit de dood. Volgens het evangelie werd bij het aanbreken van de dag ontdekt dat het graf van Christus leeg was. Daarom wordt de paasjubel in Utrecht ook rond zonsopkomst georganiseerd.
De viering wordt jaarlijks georganiseerd en is een initiatief van de Protestantse Gemeente Utrecht en de Sint Martinusparochie Utrecht. Tussen de gebeden klonk muziek van vijf muzikanten, die werden aangestuurd door een dirigent. Velen zongen mee met dit ‘trompetgeschal bij het ochtendgloren’.
Aan het eind van de ceremonie werden door de predikanten gele tulpen uitgedeeld. Daarna kon iedereen aanschuiven bij een van de tafels in de Domkerk voor het ontbijt.
28 Reacties
ReagerenAltijd mooi om die machtige Domklokken te horen.
Ik schrik toch altijd weer van het grote aantal gelovigen. En dat in 2024.
Wat een mooie herdenking! Jezus leeft!
Zalig Pasen,
de Heer is waarlijk opgestaan Halleluja
Jammer dat ik niet aanwezig kon zijn, omdat ik het niet wist.
Maar nu weet ik het voor volgend jaar.
@W wat voegt deze provocatieve opmerking toe? Zullen we ieder in zijn waarde laten?
@marc: geen provocatie hoor, constatering. Overigens laten gelovigen niet-gelovigen geregeld niet in hun waarde.
Uw verbazing over het grote aantal gelovigen tijdens de paasviering raakte me. Ik zou graag een aantal gedachten van grote kerkleraren met u willen delen, die ons uitnodigen om met verwondering naar de wereld om ons heen te kijken.
Een anonieme kerkvader zei eens: “De wereld is vol van zichtbare en onzichtbare tekenen van Gods liefde.” Deze woorden herinneren ons eraan om niet alleen met onze ogen, maar ook met ons hart te kijken naar de daden van geloof en liefde om ons heen.
Heilige Johannes Chrysostomos sprak: “Geloof komt niet voort uit een behoorlijk begrip, maar uit het ontvangen van bewijzen.” Deze woorden herinneren ons eraan dat geloof vaak groeit uit ervaringen en getuigenissen die we ontvangen, eerder dan uit louter intellectueel begrip.
Heilige Augustinus voegde hieraan toe: “Geloven is het zien met het hart wat voor de ogen onzichtbaar is.” Deze gedachte herinnert ons eraan dat geloof een innerlijke visie vereist, een vermogen om verder te kijken dan de fysieke realiteit en de aanwezigheid van God te ervaren in de diepten van ons wezen.
En tot slot, Heilige Thomas van Aquino leerde ons: “Geloof is niet iets dat men zichzelf oplegt, maar een geschenk van God dat men ontvangt.” Dit herinnert ons eraan dat geloof niet louter een product is van menselijke inspanning, maar eerder een genadevolle gave die ons wordt geschonken door de goddelijke hand.
Ik wens iedereen een Zalig Pasen
@ Marc. Dank!
geloof is voor mental midgets
Ieder viert maar wat hem of haar goeddunkt, al dan niet ten tijde van zonsopgang bij klokgebeier. Maar ik zou als atheist wel graag zien dat de verplichte tweede vrije ‘feest’dag wordt afgeschaft. Idem bij de andere christelijke feesten, waaraan ik per definitie niet meedoe.
@W
Volgens CBS was in 2023 zelfs 42% van de bevolking gelovig.
Mooi!
@w Dit klinkt intolerant. Ieders persoonlijke keuze verdient respect in onze stad is daar juist de ruimte voor.
Eigelijk is zelfs Utrecht de Christelijk hoofstad van Nederland te noemen. Hier woont de Bischop, is het Christendom door Wilibrord naar Nederland gebracht. Ook zijn er vele Christelijk organistaties die hier hun hoofdkantoor hebben.
@W
mee eens.
@Ariëns
Aan uw betoog ontbreekt 1 belangrijk ding, nl. enigerlei vorm van bewijs. U beweert van alles op basis van wat een aantal antieke lieden heeft opgeschreven, maar ik ga er vanuit dat wie iets beweert, dat moet kunnen bewijzen. Aangezien u dat allerminst kunt, blijf ik bij mijn vraag de verplichte vrije dagen bij tweede feestdagen af te schaffen ten behoeve van al die mensen die niets met geloof hebben.
@Christelijke Hoofdstad van Nederland Dank voor je zinvolle bijdrage!
Kruising van Jezus?? Waarmee is hij gekruist? Of bedoelt u kruisiging?!
Jules Deelder dichtte het al mooi :
Er zijn er die rotsvast in kabouters geloven
Moet kunnen vind ik: als God mag
dan kabouters ook
Wat is God trouwens anders
dan een grote kabouter?
Men moet maar geloven
wat men niet laten kan
Voor mijn part aan God
en de kabouters te zamen
Zolang ik maar niet hoef
Als ze mij maar met rust laten
Slim tijdstip, dan zijn potentiële verstoorders nog met heel andere dingen bezig.
@Klaasjan
Als niet gelovige breek ik graag een lans voor het betoog van Ariëns. Het is een spiritueel betoog waarin gerefereerd wordt aan uitspraken van belangrijke denkers binnen de traditie waar Ariëns blijkens zijn bijdrage deel vanuit maakt. Daar is niets mis mee. U mag het abacadabra vinden maar het kan door gelovigen als uiterst waardevol worden ervaren. Om een zelfde reden kan een symfonie van Mozart iemand diep ontroeren en een wezenlijke waarheid aan iemand openbaren die moeilijk in woorden te vangen is en nog moeilijker met bewijzen gevalideerd kan worden. Maar dat betekent nog niet dat wij een dergelijke ervaring niet zouden kunnen of mogen respecteren.
@Boogschutter
Spirituele betogen of niet, in een land waar de meerderheid geen religieus geloof aanhangt mag het wel wat minder met verplichte feestdagen. Ik reageerde op het betoog van Ariëns omdat hij allerlei buitengewone uitspraken aanhaalde en buitengewone uitspraken vereisen nu eenmaal buitengewoon bewijs. Ook zonder bewijs mag iedereen wat mij betreft geloven wat hij of zij wil, maar val alsjeblieft ongelovigen niet lastig met verplichte vrije dagen.
Beste Klaasjan,
de tijd dat je niet mocht werken op zon- en feestdagen ligt allang en breed achter ons. Misschien is de kantoortuin waar u werkt inderdaad dicht op Tweede Paasdag, maar dat hoeft u er niet van te weerhouden om door te werken op zo’n dag. Gewoon doen! Lekker thuis achter het beeldscherm.
Overigens ben ik van mening dat de wereld aan vlijt ten onder gaat. Dat mag wellicht een buitengewone uitspraak zijn maar daarvoor hebben de bewijzen zich inmiddels overtuigend opgestapeld. We leven in een vierentwintiguurseconomie. (Een leuk scrabblewoord). Of je het nu geloven wilt of niet.
@Klaasjan
Elke feestdag minder betekend een dag meer werken tegen zelfde loon of een dag minder loon voor hetzelfde aantal vrije dagen.
Dat is de harde realiteit anno 2024, heeft niets met religie te maken maar alles met economie in een land waar de meerderheid nergens in geloofd behalve in de macht van geld….
@Boogschutter en @ Koel Hoofd
Waarom zouden die verplichte vrije dagen nu speciaal op christelijke ‘feestdagen’ moeten vallen? Atheisten leggen christenen toch ook niet op op welke dagen ze ‘feest’ moeten vieren? Gewoon afschaffen, de zondag voor de liefhebbers handhaven en van de maandag een doodgewone dag maken. En voorzover het veranderlijke weekdagen betreft, in ieder geval de tweede dag afschaffen.
Een dag meer werken tegen hetzelfde loon? Ik werk al meer dan voldoende over zonder extra beloning, dus een evt. extra werkdag kan er wat mij betreft wel bij.
@Klaasjan
“Atheïsten leggen christenen toch ook niet op op welke dagen ze ‘feest’ moeten vieren?”
Oudejaarsdag – plus de avond / nacht is er wel degelijk zo eentje.
Wat een goddeloze klereherrie hebben wij aanbidders van de stilte dan te verduren 😼
En een bezoekje aan de meubelboulevard op Tweede Paasdag kun je nauwelijks het toppunt van vrome devotie vinden.
Het valt allemaal best mee met die christelijke terreur tegenwoordig. De terrassen zitten doorgaans vol op dat soort dagen. Zo te zien niet allemaal christenen die het toch best leuk vinden, zo’n extra vrij dagje.
@Boogschutter
Oudejaarsdag plus klereherrie hebben voorzover ik weet helemaal niets met atheisme te maken.
Eerder met het verjagen van boze geesten, lijkt me, en dat komt me voor als een vorm van theisme.
Ik blijf verre van de meubelboulevard en terrassen, op welke dag dan ook.
Het woord terreur heb ik niet gebruikt. Ik wil alleen de “tweede feestdagen” niet opgelegd krijgen.
Wie heeft overigens nog op het netvlies wat “we” vieren met pinksteren? Geen idee!
Met Pinksteren vieren christenen de uitstorting van de heilige Geest. Dat is niet iets van de vorige eeuwen. Kijk een snaar de Pinksterconferentie op Walibi, de limiet van 25.000 kampeerders is al bereikt, met daggasten mee zal het vorige record van 65.000 wel weer overschreden worden, als dat nog mag. Daar zijn veel minder ouderen zoals op het Domplein, maar mensen van alle leeftijden en herkomst. Anderen kijken of luisteren thuis. Voor atheïsten is er ook wel een dag die zij als feestdag kunnen hanteren 1 april (all fools’Day). Het staat tenslotte ook in Gods Woord; er is geen god (zegt de dwaas in zijn hart).
@Malle Aggie
Uw laatste zinnen laat ik maar onbeantwoord. Die zinnen drukken nl. precies uit waarom ik mijn vorige reacties stuurde.