Er komen geen hogere geluidsnormen voor het straatfeest van Utrecht Pride, dat liet wethouder Eva Oosters donderdag weten. Wel gaat de gemeente in gesprek met de organisatie over een andere indeling voor het straatfeest waardoor het makkelijker wordt om de kans op geluidsoverlast te verkleinen.
Op zaterdag 1 juni staat Utrecht Pride weer op de agenda. Het feest is elk jaar een groot succes en wordt massaal bezocht. Met tientallen boten wordt liefde en diversiteit gevierd. Na de botenparade is er ook altijd een straatfeest op het Jacobskerkhof, maar daar zijn zorgen over.
De organisatie had gevraagd aan de gemeente of het evenement het etiket ‘beeldbepalend’ mocht krijgen. Daarmee kunnen de geluidsnormen opgerekt worden. Het straatfeest op het Jacobskerkhof is namelijk uit zijn jasje aan het groeien. De gemeente gaf echter aan hier niet voor open te staan, waarna de politiek donderdag nog eens om opheldering vroeg bij de wethouder.
Wethouder Oosters herhaalde dat de geluidsnormen niet opgerekt gaan worden. “Utrecht Pride is kenmerkend en belangrijk voor de stad. Dat betekent niet dat we hogere geluidsnormen toestaan.” Volgens Oosters is de grootte van het straatfeest de locatie aan het Jacobskerkhof bijna ontgroeid en daarmee wordt het risico op overlast voor omwonenden groter.
Vorig jaar bleek al dat de geluidsnormen overschreven werden tijdens het feest, al bleek ook dat er uiteindelijk maar één melding over binnen was gekomen.
Feest verplaatsen of meer ruimte maken
Wethouder Oosters gaf wel aan graag met de organisatie te willen meedenken over oplossingen. Zo stelde ze voor dat het straatfeest wellicht op een andere locatie kan, of dat een andere indeling van de evenementenlocatie op het Jacobskerkhof kan helpen.
Met meer ruimte op de huidige locatie zou Utrecht Pride al flink geholpen zijn, laat initiatiefnemer Robbert Kalff weten. “Hoe meer mensen er komen hoe harder het geluid moet, daarbij komt ook nog eens dat door de beperkte ruimte de podia dicht op de gevels staan. Als we meer fysieke ruimte krijgen op het Jacobskerkhof kunnen we alles beter spreiden en daarmee wordt het makkelijker om aan de geluidsnormen te voldoen.”
13 Reacties
ReagerenWat een gezeik weer, voor 1 dag!
De organisatie kan beter wat kritischer naar zichzelf kijken. De norm lijkt te zijn: ‘hoe hardere muziek, hoe beter’. Wat minder harde muziek kan natuurlijk ook. Dit geldt ook voor de botenparade. De gezelligheid wordt niet bepaald door hoe hard de muziek staat.
Is al takkeherrie genoeg. Vogels schrikken zich rot. En dat in het broedseizoen.
Hoezo zou Pride Utrecht ‘beeldbepalend’ voor Utrecht zijn?
Het is een van de vele letterbakevenement in Nederland en de EU, gaan er tegenwoordig 13 in dozijn van.
De Domtoren, dat is wel beeldbepalend voor Utrecht want daar is er maar één van in de hele wereld.
De Pride laat zich voorstaan op inclusiviteit, maar dat is dus kennelijk wel exclusief omwonenden. Waar haalt al dat feestvolk toch de gedachte vandaan dat je meer herrie mag maken als je met veel mensen bent?
Als homoseksuele man vind ik dit een zeer belangrijk evenement. Toen ik nog in Amsterdam woonde en net uit de kast was (een kleine 25 jaar terug) heb ik me heel erg gesteund gevoeld door de plaatselijke parade.
Dit gun ik alle jonge homo’s (of andere LHBTQIA+’ers) van nu ook. Zeker omdat het met de homoacceptatie nu een stuk minder is gesteld dan vroeger, in mijn persoonlijke ervaring (en die veel mensen in mijn omgeving).
Voor mijn gevoel worden delen van de stad geregeld afgesloten. Tweemaal per jaar bijvoorbeeld compleet, voor hardloopevenementen (met alle hinder van dien), om maar eens wat de noemen. Enige flexibiliteit en tolarantie voor dit belangrijke onderwerp voor een substantieel deel van de Utrechters is daarom meer dan geoorloofd.
De parade is nog wel leuk, maar de rest hoeft van mij (als lid van de familie) ook niet. Als je op de Jacobskerkhof (vrij klein) twee podia met harde muziek plaats, kan je verwachten dat iemand een keer een grens trekt. Ik zou het liever klein houden, net als het MZG festival destijds. Dat is de charme van Utrecht, we hoeven geen tweede Amsterdam te worden.
Eigenlijk schaam ik me meer voor de hoeveel troep na afloop, maar dat geldt ook voor Koningsdag.
Ik begin Mw. Oosters wel te waarderen. Heeft oog voor de gevaren en overlast van te hard geluid en probeert een andere oplossing te vinden. Niet verwacht van iemand van Student en Starter. Chapeau.
0 (NUL) waardering voor de organisator van deze kopie van een Amsterdams evenement, die bij de raadsleden gaat dreinen om zijn feestje op te waarderen omdat ie zonder herrie geen gezellig feestje denkt te kunnen maken. Onzin!
Weinig waardering voor de raadsleden die in de chantage van de organisator zijn getrapt en vervolgens weer allemaal kostbare raadstijd kwijt zijn met horeca.
Wel fan van de Pride, maar deze gang van zaken vind ik stuitend.
@Robert Koe De stad wordt gechanteerd door enkelen die voortdurend over van alles en nog wat klagen. Die zouden nog het liefst zien dat Utrecht verandert in een soort nationaal park waar je alleen naar de vogels mag luisteren. Vorig jaar was er 1 klacht over het geluidsniveau!! Die tienduizenden die dit een heel geweldig evenement vinden die hoor je niet. Alleen de haters roeren zich
Het is niet het prive-feestje van 1 persoon. Blijkbaar hou je niet van dit feestje en gun je het tienduizenden anderen ook niet.
@W ik ben wel fan van de Pride, schrijf ik toch?
Als er perse veel herrie moet zijn op een feest, dan moet je dat niet in een woonwijk organiseren, maar op de hei of een verlaten vliegveld, maar zelfs dan…te hard geluid is slecht voor de gezondheid, voor omwonenden en voor de feestvierders. Dus heel verstandig van mw. Oosters om niet op gedram voor tot het toestaan van ongezonde herrie in te gaan.
Het probleem is dat het te commercieel word .
Het zou überhaupt afgeschaft worden waarom zou je trots moeten zijn op je geaardheid. En dan nog een dag dat je niet naar de stad kan door een zooitje ongeregeld
Waarom in de stad? Amsterdam-Rijnkanaal is de perfecte plek om uit je bol te gaan