Gemeente Utrecht geeft vergunning af voor lichtkunstwerk Neude Gemeente Utrecht geeft vergunning af voor lichtkunstwerk Neude

Gemeente Utrecht geeft vergunning af voor lichtkunstwerk Neude

Gemeente Utrecht geeft vergunning af voor lichtkunstwerk Neude
Foto: Robert Oosterbroek
Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar de gemeente Utrecht heeft de vergunning voor het lichtkunstwerk dat boven de ingang van Bibliotheek Neude moet komen verleend. De komende weken kunnen betrokkenen als ze dat wensen nog bezwaar indienen. Als dat niet gebeurt, is de zaak begin januari rond.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar de gemeente Utrecht heeft de vergunning voor het lichtkunstwerk dat boven de ingang van Bibliotheek Neude moet komen verleend. De komende weken kunnen betrokkenen als ze dat wensen nog bezwaar indienen. Als dat niet gebeurt, is de zaak begin januari rond.

Het lichtkunstwerk met de naam Intellectual Heritage is een project van Maarten Baas. Hij is geen onbekende in het kunstwereldje. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke autonome Nederlandse ‘auteur-ontwerpers’ van de eenentwintigste eeuw, omdat zijn werken op het snijpunt van kunst en design liggen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Impressie van het kunstwerk

Maar zoals wel vaker bij kunst het geval is, was er flinke discussie over het lichtkunstwerk dat boven de ingang van Bibliotheek Neude moet komen. De reacties waren zeer verdeeld, er was lofzang maar Utrechters vroegen zich ook af of het niet iets té opvallend was. Daarbij speelde ook mee dat het voormalige postkantoor een monumentaal gebouw is.

Het kunstwerk had er in augustus 2020 al moeten hangen, maar die datum werd – mede door de discussie – niet gehaald. Nu zit er dus wel schot in de zaak. De gemeente Utrecht heeft de vergunning verleend waarna er nog een paar weken zijn om betrokkenen de kans te geven om in bezwaar te gaan. Mocht dat begin januari niet gebeurd zijn, is de vergunning rond. Mochten er wel bezwaarprocedures komen dan is het wachten op de uitkomst.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. G. de Vries

  Dit kunstwerk hoort bij de toegang van een attractie op de Efteling of bij een kinderspeelparadijs maar niet op een rijksmonument van ons aller Neude! De statigheid van het gebouw totaal naar de gallemiezen.

 2. Pretpark Utrecht

  Geen betere illustratie van de wens van de gemeente om van de binnenstad een pretpark te maken dan dit kunstwerk! Eindelijk eerlijkheid, dat stel ik op prijs.
  Overigens wel vreemd dat we alleen maar impressies hebben gezien op een getekend grijs gebouw.
  Zeer verontrustend dat we die boom voor de ingang ook niet tegenkomen op de impressies.

  O ja, er zijn in maart 2022 gemeenteraadsverkiezingen. Misschien aardig om alvast na te denken over uw stem.

 3. Bill

  Keer op keer wordt er hier op DUIC geklaagd over hoe slecht de gemeente is in alles wat zij doet, maar toch wordt er steeds weer op dezelfde partijen gestemd.

  Blijkbaar zijn die stemmers gewoon tevreden en hoeven ze hun tijd niet op Scherpschutter-achtige wijze te verdoen op een of ander internetforum maar zijn ze gewoon lekker aan het werk of leuke dingen aan het doen.

 4. Scherpschutter

  @G de Vries

  “De statigheid van het gebouw totaal naar de gallemiezen.”

  Maar natuurlijk. Dat is immers precies de bedoeling van dit anti-kunstelijke prulobject, dat werkelijk niets anders is dan een publiekelijk opgestoken plastic nihilisten-bestuursmiddelvinger naar alles dat wél met kunst en rede van doen heeft. Het object komt er precies OMDAT het zo wanstaltig is…

  Ik geef het diegene te doen die dit gedrocht zo bij de onthulling met een strakgestreken plechtig smoelwerk moet presenteren als ‘kunstwerk’ terwijl tientallen toeluisteren, zonder in een gigantische lachstuip uit te breken…Persoonlijk zou ik het podium niet eens halen denk ik.

 5. Koel Hoofd

  Het is zooooooo lelijk…… dat het niet eens de naam kunst mag dragen omdat het visuele vervuiling is.

  @Bill
  Ons gemeentebestuur is echt heel erg slecht omdat het de prioriteiten verkeerd heeft, compleet is losgezongen van de realiteit, systematisch broddelwerk aflevert, en meer geld over de balk kwakt aan bullshit dan dat ze kunnen binnenharken door mensen met financiele prikkels hun vrijheid af te nemen.

 6. Speak Up

  Vanaf nu bij ieder reclamebord dat ergens geplaatst wordt rechtszaak op rechtszaak voeren tegen de compleet onbetrouwbare commissie welstand, die volstrekt vanuit hun eigen willekeur oordeelt!

 7. Speak Up

  @ Bill

  Dit soort beslissingen worden door ambtenaren genomen, niet door gekozen gemeenteraadsleden.

 8. Utrechter

  @Bill 16 maart kunnen we zien hoe gelukkig de mensen zijn met de gemeente

 9. Luuk Upuuk

  Ik moet ineens weer denken aan die mevrouw met haar prachtig gerestaureerde huisje aan de Zonstraat bij de overweg. Dat was tegen de regels………………
  Kennelijk gelden er voor burgers andere regels dan voor de overheid als het beschermd stadsgezicht betreft.

 10. Léon

  Had van mij niet gehoeven.

 11. GeeWee

  Kan de verlichting van het kunstwerk tenminste uit buiten de openingstijden van de bieb? Dat scheelt weer een procentje co2 uitstoot voor de stad 🤓

 12. buurtbewoner

  @Bill
  lol die is goed!
  op Scherpschutter-achtige wijze je tijd verdoen
  🙂

 13. Balthasar

  Nu heeft Utrecht wel n historie in het neerzetten van lelijkheid; neem de haas bij Neude; de verschrikkelijke bruine baksteenbouw bij CS en dan ook nog die gedrochten van David Vandekop met welke gelukkig is begonnen ze eindelijk te verwijderen

 14. Moniek

  “Op het snijpunt van kunst en design”. O, nu begrijp ik het!

 15. Jan Vanel

  Maar dan moet een dildo op de Dom óók kunnen…

 16. Pee

  “De komende weken kunnen betrokkenen als ze dat wensen nog bezwaar indienen. ”
  Alweer.
  Beslissing is toch al gevallen .
  “Hij is geen onbekende in het kunstwereldje. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke autonome Nederlandse ‘auteur-ontwerpers’ van de eenentwintigste eeuw, ”
  Het is dus treurig gesteld in het kunstwereldje.

 17. RABE

  Er is een overschot aan elektriciteit want het kan bij de centrale niet meer worden opgeslagen, dus zo komen ze er ook vanaf. Net als de “kerstboom” bij de zendmast.
  Daar brand de verlichting ook volop. Waarom mogen de huishoudens niet mee profiteren van de overcapaciteit??? Zo hoeft niemand aankomende winter in de kou te zitten.

 18. Marco de Groot

  Als je nog steeds geen realistische impressie geeft hoe het er uit gaat zien, zouden er alarmbellen af moeten gaan. Zeker na het debacle op het Vredenburgplein.

 19. trebor

  waarom kunnen we de schoonheid van het postkantoor niet gewoon accepteren zoals het is . en weer een lichtexplosie zoals de kledingzaken op het vreeburg. vreselijk!!!

 20. Marcel

  Weet je, het is hier zo een beetje de klaaghoek. De gemeente geeft de vergunning. Al eerder gezegd: wie zijn dat dan. De Neude ( gebouw ) is al naar de knoppen met die aangebouwde achterkant en zijingang. Vraag mij gewoon af waarom dat nu moest. Maar ja we hebben een commissie en die heet CWM. Die zal het wel gecheckt hebben. De raadsleden weten er weer niks van. De gemeente doet dit. Ben toch benieuwd welke meerderheid in de raad hier aan meegewerkt heeft. Voor de rest laten de vaste zeurders hier maar lekker hun gang gaan. De verkiezingen komen eraan.

 21. VincentZ

  Dit is niet onverwacht de gemeenteraad stemde voor. Ondanks afwijking van bestemmingsplan en de buitenplanse afwijking. Blijkbaar vindt de gemeente deze kermisbak beeldbepalende kwaliteit hebben. Als niet belanghebbende partij kan ik en vele met mij geen bezwaar maken, wel de bewonder rond de Neude, Ik hoop dan ook van harte dat zij dit gaan doen. Er zijn maar weinig geluiden die voor deze ordinaire lichtbak zijn. Het mag dan in ambtelijk jargon ‘reversible” zijn, we weten uit de praktijk dat niets zo eeuwig is als het tijdelijke. Mijn hoop was gevestigd op de Vereniging Oud Utrecht maar die wenst het Utrechts erfgoed niet te beschermen. De Vereniging is wat mij betreft geen knip voor de neus waard.

 22. Wim

  @ Pretpark Utrecht

  Die verdwijnende bomen op de Neude zijn so-wie-so wel een dingetje. Er verdwijnen er nog steeds meer dan er bij komen en van de beloofde nieuwe aanplant komt h e l e m a a l niets terecht.

 23. Cico

  “De reacties waren zeer verdeeld” betekent meestal: het publiek walgt ervan. Maar het wordt er desondanks doorheen gedrukt, want: redenen

 24. PeterH

  Deze “autonome ontwerper op het snijpunt van kunst en design” heeft het verhaal over de de kleren van de keizer goed begrepen.
  Deze geschiedenis herhaald zich keer op keer op keer….
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).