Gemeente Utrecht keurt plannen ’t Hoogt goed; filminstelling krijgt in 2024 ruim 438.000 euro subsidie Gemeente Utrecht keurt plannen ’t Hoogt goed; filminstelling krijgt in 2024 ruim 438.000 euro subsidie

Gemeente Utrecht keurt plannen ’t Hoogt goed; filminstelling krijgt in 2024 ruim 438.000 euro subsidie

Gemeente Utrecht keurt plannen ’t Hoogt goed; filminstelling krijgt in 2024 ruim 438.000 euro subsidie
Archieffoto filmtheater 't Hoogt. Foto: Robert Oosterbroek
Filminstelling ’t Hoogt krijgt ook volgend jaar ruim 438.000 euro subsidie. Eerder dit jaar liet de gemeente Utrecht weten dat de instelling de plannen nog verder moest uitwerken voordat er een goedkeuring zou volgen. Dat is nu gebeurd. Een onafhankelijke commissie laat weten dat het ‘nomadische’ karakter van de filminstelling, waarbij ze op locatie films vertonen en workshops geven, zich bewezen heeft. Over de nieuwbouwplannen zijn nog wel wat twijfels.

Filminstelling ’t Hoogt krijgt ook volgend jaar ruim 438.000 euro subsidie. Eerder dit jaar liet de gemeente Utrecht weten dat de instelling de plannen nog verder moest uitwerken voordat er een goedkeuring zou volgen. Dat is nu gebeurd. Een onafhankelijke commissie laat weten dat het ‘nomadische’ karakter van de filminstelling, waarbij ze op locatie films vertonen en workshops geven, zich bewezen heeft. Over de nieuwbouwplannen zijn nog wel wat twijfels.

’t Hoogt kent een lange geschiedenis in de stad. Het filmtheater zat meer dan 45 jaar in de binnenstad van Utrecht maar vertrok daar in 2018. Ondertussen was de zoektocht naar een nieuwe permanente plek begonnen. Verschillende opties passeerden de revue; er waren nieuwbouwplannen zoals de Bieb++ en de Kade en ook de herontwikkeling van City was een mogelijkheid. Al deze opties gingen niet door.

Toen was daar de Machinerie, wat de nieuwste hotspot voor film- en beeldcultuur moest worden. Het project werd echter te duur en de stekker werd eruit getrokken. Ondertussen zat ’t Hoogt al die tijd zonder vaste plek, het filmtheater was op ‘tour’ zoals het omschreven werd. Nu spreekt men ook wel van een ‘nomadisch’ karakter. In de praktijk komt het erop neer dat ’t Hoogt op verschillende plekken in Utrecht films vertoont, in plaats van in een eigen zaal.

Omdat de Machinerie mislukt was moest er wel een nieuw plan komen. ’t Hoogt wordt namelijk gefinancierd vanuit de gemeente Utrecht. Dat plan werd in juni gepresenteerd. Een onafhankelijke commissie keek ernaar en was nog vrij kritisch. Daarom werd afgesproken dat het filmtheater in 2023 nog subsidie zou krijgen en dat het plan aangescherpt moest worden voordat er een besluit over 2024 genomen zou worden. Dat is nu gebeurd.

Kleinschalige kwaliteitsfilms

Deze keer is de commissie positiever. Het plan is tweezijdig, ’t Hoogt blijft films programmeren op verschillende locaties en er wordt gewerkt aan een nieuw eigen filmtheater met twee zalen en horeca bij Beton-T in Merwede. De commissie vindt het goed dat ’t Hoogt ruimte geeft aan ‘nieuwe makers en het meer kwetsbare aanbod van kleinschalige kwaliteitsfilms’. Verder roemt de commissie ‘de belangrijke functie’ die de filminstelling ‘vervult op het gebied van filmeducatie voor het onderwijs’.

Er zijn wel twijfels over het nieuwe filmtheater. Die zou in juli open gaan volgens het plan, maar de onafhankelijke commissie is niet overtuigd van de haalbaarheid. Het ‘nomadisch’ programmeren van ’t Hoogt zou wel zo sterk zijn, dat er voldoende redenen zijn om subsidie te verlenen. Ondertussen kan ’t Hoogt doorwerken aan de plannen voor het nieuwe eigen filmtheater.

’T Hoogt trok in 2022 in totaal 15.188 bezoekers en deelnemers voor filmvertoning, workshops en onderwijs. Het filmprogramma is hier te vinden.

Toekomst
De filminstelling kan in 2024 dus in ieder geval verder op de huidige voet. Aan het eind van dat jaar is ook het einde van de cultuurperiode 2021-2024. De gemeente Utrecht gebruikt dit soort vierjarige cultuurperiodes om te bepalen welke culturele instellingen gesteund worden. Over een paar maanden moet duidelijk worden welke instellingen geld gaan krijgen voor de periode 2025-2028. In de pot zit elk jaar 17,2 miljoen euro.

27 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  ‘t Hoogt schijnt hoe dan ook subsidie te moeten krijgen, kennelijk heeft dit inmiddels ook letterlijk zwalkende klubje nog steeds krediet bij de Gemeente Utrecht…

 2. Binnenstad303

  Best veel geld, terwijl we toch best al een aantal kleine filmhuizen hebben in Utrecht. Maar ik houd van de horeca en recreatie dus ze verdienen het wat mij betreft.

 3. Rob H.

  Een stad zonder cultuur is een dode stad. Maar ‘t Hoogt heeft toch vaker bewezen niet zo goed met geld om te kunnen gaan. Dit geld kan beter besteed worden, aan meer verantwoorde culturele instellingen

 4. Peter

  Iets over de 36000 per maand? Echt!?

 5. Kloek

  Kan men ook even uitleggen hoe ‘t Hoogt on tour zich precies bewezen heeft?

  Nauwelijks bezoek, nauwelijks ruchtbaarheid, niet vernieuwend of prikkelend….nauwelijks nieuw publiek. Geen gebouw.

  Wat zijn de educatieve cijfers eigenlijk?

  ‘t Hoogt krijgt 2 maal zoveel gemeentelijke subsidie (waarvan een flink deel naar de directie gaat) dan de gemiddelde andere filmtheaters in het land (weet ik uit betrouwbare bron). Filmtheaters die wel toeschouwersrecords breken, nieuwe doelgroepen aanboren, van educatie een succes hebben gemaakt EN die daadwerkelijk een gebouw hebben. Die halen ook zelf geld binnen op kaartverkoop en evenementenverhuur en specials programmering. Gemiddeld ruim 2x zoveel geld dus bij ‘t Hoogt en maar een fractie van het bezoek. Laat het even op je inwerken. En de raad is weer akkoord natuurlijk.

 6. JdV

  450.000 euro. 15.000 bezoekers per jaar. Daar moet dus 30 euro per bezoeker bij. Waanzinnig. Als ik nou beloof niet naar t hoogt te gaan, kan ik dan 25 euro krijgen van de gemeente? Beetje oneerlijk dat mensen die wel gaan 30 euro pp mogen uitgeven op kosten van de gemeente en dat de andere 370.000 inwoners niks krijgen.

 7. Gedagtekassie

  Misschien spoor ik niet maar hoe kan het dat deze partij nog zo veel geld krijgt vanuit de gemeente. Dit moet wel vriedjespolitiek zijn want geen enkele partij krijgt zoveel geld voor niets doen… 450k subsidie voor 15 k bezoekers… 30 p.p…. kappen!

 8. George Knight

  Ik ben voorstander van een hoger kunstbudget. Maar niet voor ‘t Hoogt dat niet meer presteert wat het belooft sinds het nomadisch is.

  Dit besluit ligt zwaar op de maag. Het geld dat nu naar ‘t Hoogt gaat zou een betere bestemming vinden bij kunstinstellingen met minder overhead en meer waargemaakte beloftes.

 9. Joop

  Wordt tijd voor nieuwe gemeenteraad verkiezingen
  Woningnood armoede en dan dit onverkoopbaar

 10. Nina

  Eerst de basisbehoeften voor Utrechters op orde brengen (onderdak, eten, warmte en zorg). Daarna pas geld uitgeven aan cultuur.

  Van dit geld hadden drie huizen kunnen worden gebouwd of mensen geholpen kunnen worden met thuiszorg.

 11. Ans

  Ik vraag me hardop af waarom ‘t Hoogt zoveel subsidie blijft krijgen na dit steeds te verbrassen en Jos Stelling van LHC en Springhaver allang heeft aangetoond dat als je het goed doet, het ook zonder subsidie kan. Maar hij krijgt nu gewoon weer te maken met oneerlijke concurrentie. Vriendjespolitiek?

 12. Claire Obscur

  In Utrecht zag je het bij de landelijke verkiezingen ook weer erg goed terug, in Utrecht stemt het gros GL/PvdA.
  Jullie willen allemaal zélf hardnekkig links, linkser, linkst.
  Het zijn jullie eigen All Stars welke dus al die ongein blijven bedenken dus stop met klagen hier.

 13. Rutger

  Ophouden met t Hoogt, andere partijen laten zien hoe het wel moet. Check Slachtstraat dat nu in de oude t Hoogt locatie zit, leuke bioscoop met drukke horeca.

 14. Herman

  Leuk kunnen we weer films kijken die niemand snapt.
  Maar na de nodige alcohol kunnen we er reuze interessant over discussiëren.

 15. Nina

  @ Claire Obscur

  Het is stuitend om te zien dat er door de gemeente Utrecht zoveel gemeenschapsgeld wordt uitgegeven om een paar mensen te sponsoren naar een film te kunnen gaan, terwijl er veel Nederlanders zijn die geen dak boven hun hoofd hebben, honger/kou lijden en zorg ontberen.

  Het is overigens ook stuitend dat deze subsidie nog wordt aangevraagd. Waar is de empathie voor de Nederlanders die in nood verkeren?

  We hebben na WOII ons land opgebouwd in een goed draaiende economie met hier en daar een dip. Nu we in een tijd zijn aanbeland waarin 60% van de huishoudens moeite heeft om rond te komen, moet er iets drastisch veranderen in de verdeling van ons gemeenschapsgeld.

  Het moet veel socialer.

 16. Wim

  Hoeveel is dit per kaartje

 17. Marcel Gieling

  Wat een verspilling van subsidiegeld. en wat een prachtig gebaar zou het zijn als ‘t Hoogt zichzelf zou opheffen en 438.000 euro zou schenken aan een instelling die het geld echt nodig heeft!

 18. Herman

  @Marcel, typische subsidieland opmerking. Schenken aan een andere instelling.
  Als eens gedacht aan teruggeven aan de belastingbetaler.
  De grote meerderheid betaalt belastingbetaler, deze wordt door kleine groep hoogopgeleiden culturele elite ” genoten”.
  In Den Haag zullen we de komende tijd de nieuwe frisse wind gaan voelen, hopelijk volgt Utrecht!

 19. w

  liever het geld naar de marokkaanse aardbevingslachtoffers!

 20. Kar van Cévitam

  Niet zo sjiek om bij dit artikel een gedateerde foto te plaatsen van de huidige slachtstraat bioscoop. Ook al staat er in kleine letters “archieffoto” bij. Nu lijkt het net of het om deze (zelfvoorzienende) bioscoop gaat ipv van de Het Hoogt nomaden…

 21. Marcel

  Zo leuk iedere keer die gemiddelde 19 ongenoegen schrijvers. Ik doe er ook aan mee. Kan niet anders heb ik het gevoel. 19 inwoners die zich druk maken om wat ons bestuur doet. Kijk naar de gemiddelde kiezer vandaag en je weet dat die het ermee eens is wat het bestuur doet. Daarom hebben we Wilders gestemd denk ik. We zijn het zat dat smijten met geld van een ander. Ik denk dat Wilders nog niet genoeg gewonnen heeft. Zeker niet in Utrecht. Dus: gemeente ga lekker nog een paar jaar door met smijten met geld.

 22. Don

  Hoe groot was het begrotingstekort van de gemeente utrecht ook al weer. Oh het gaat hier om een cultuur paleisje van een beperkt elitair gezelschap dan maakt het niet uit.

 23. Kila

  En daarom stemt men PVV.

 24. JdV

  Nu 10% kila. Bij de volgende verkiezing 20%.

 25. wollie

  ik ging best vaak naar ‘t Hoogt maar heb het geen moment gemist, er zijn genoeg alternatieven.

 26. Ooginaller

  Echt, ik betaal zonder morren belasting. En best fiks, die WOZ is flink gestegen de afgelopen jaren. Helemaal prima. Doet de gemeente veel goede dingen mee. Maar 30 euro per kaartje subsidie voor 3 uur durende films over doofstomme Vietnamese bejaarden op een houtvlot in de Zuid-Chinese zee, in zwart-wit, voor anderhalve man en een paardenkop…

  Dat is toch echt van de gekke. Ik stem mijn hele leven al links maar heb na het lezen van dit bericht besloten nooit meer op een partij te stemmen die geld naar deze club laat gaan.

 27. Nina

  Jaarrekening ‘Hoogt On Tour 2022:

  Geen fte’s in dienst. Echter:
  7. Beheerslasten personeel = EUR 144.643
  9. Activiteitenlasten personeel = EUR 291.757

  Totale personeelslasten dus: EUR 446.400 !!!

  Kijkt er überhaupt wel iemand van de gemeenteraad naar de jaarrekening van een instelling, voordat een subsidie wordt goedgekeurd?

  Bron: https://anbi.federatiecultuur.nl/wp-content/uploads/2023/06/Stichting-Filmtheater-t-Hoogt-Gewaarmerkte-jaarrekening-2022.pdf

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).