Gemeente Utrecht kijkt naar plekken voor gevelsteen ter ere van patriot Pieter Quint Ondaatje Gemeente Utrecht kijkt naar plekken voor gevelsteen ter ere van patriot Pieter Quint Ondaatje

Gemeente Utrecht kijkt naar plekken voor gevelsteen ter ere van patriot Pieter Quint Ondaatje

Gemeente Utrecht kijkt naar plekken voor gevelsteen ter ere van patriot Pieter Quint Ondaatje
Pieter Quint Ondaatje
De gemeente Utrecht kijkt samen met het Geveltekenfonds naar de mogelijkheden om een gevelsteen te plaatsen ter ere van Pieter Quint Ondaatje. Ondaatje werd eerder al opgenomen in de Canon van Utrecht.

De gemeente Utrecht kijkt samen met het Geveltekenfonds naar de mogelijkheden om een gevelsteen te plaatsen ter ere van Pieter Quint Ondaatje. Ondaatje werd eerder al opgenomen in de Canon van Utrecht.

Op 2 augustus 1786 zetten gewapende burgers het Utrechtse stadsbestuur af, waarna verkiezingen voor een nieuw bestuur werden uitgeschreven. Pieter Quint Ondaatje was een van de leiders van de patriottenbeweging en speelde een belangrijke rol in deze opstand. Hij wist mensen te mobiliseren om in opstand te komen, met als doel de invoering van een democratisch bestuur. Dat lukte in Utrecht in 1786. Utrecht was daarmee de eerste stad met een democratisch bestuur.

De gemeente kijkt naar mogelijke budgetten en locaties voor een gevelsteen ter ere van Ondaatje. Zo wordt gekeken naar plekken bij de Neude en het stadhuis, omdat daar in 1786 de Eedsaflegging op het nieuwe regeringsreglement officieel werd bekrachtigd.

Financiering

De gemeente vindt een gevelsteen voor Ondaatje passen in de lijn van gevelstenen voor de Vrede van Utrecht en 100 jaar vrouwenkiesrecht, die afgelopen jaren werden geplaatst. Voor de financiering van de gevelsteen kijkt de gemeente of een soortgelijke bijdrage kan worden vrijgemaakt als bij de twee andere gevelstenen.

Een nazaat van Ondaatje, Christopher Ondaatje, wilde eerder al een groot bronzen beeld van Pieter Quint Ondaatje schenken. Het idee was toen dat het beeld op de Neude of bij het Stadhuis kwam te staan, maar dat initiatief bleek uiteindelijk steken. De gemeente heeft inmiddels opnieuw contact met Ondaatje gezocht voor een nieuwe samenwerking.

2 Reacties

Reageren
  1. Kees Truijens

    Een gevelsteen kan passen op het huis Lange Nieuwstraat 18. Dat heet Bellamy-huis naar de romantische dichter. Beide domineeszonen en leeftijdgenoten woonden daar, mogelijk tegelijkertijd.

  2. Scherpschutter

    Het lijkt me nauwelijks iets om te vieren eigenlijk. Democratie is immers nauwelijks een zege gebleken, maar in essentie niets meer dan een vooruitgeschoven veiling van belastingbetalers gestolen bezittingen.

    In iedere democratie maakt tenslotte het minst succesvolle deel in productie namelijk uit wie de leiders gaan worden om die productie te managen. Er zijn immers altijd veel meer onsuccesvollen dan succesvollen. Dan worden dus vrijwel automatisch keer op keer de zwakste leiders gekozen, meestal diegenen die de grootste groep zwakken op de meeste cadeautjes trakteert die betaalt worden door de succesvollen, en diegenen die ieder detail van het leven willen beheersen via wetten, directieven en regels. Dat doen zwakke leiders nu eenmaal. Vrijheid inperken.

    En daarom is de overheid in een eeuw uitgegroeid tot een monster dat meer dan de helft van iedere Euro opslokt (als het al geen 80% is) en heeft het de wapens die Pieter Quint Ondaatje nog kon gebruiken om zichzelf te bevrijden in 1917 van de bevolking afgepakt.

    Konden we die goede man maar teleporteren uit het verleden naar het heden zodat hij kon zien waar het allemaal toe geleid heeft. Het zou me niet verbazen als hij in totale razernij zijn eigen gevelsteen van de muur rukt en hem door de ruiten van het Gemeentehuis kegelt…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).