De gemeente Utrecht gaat niet verder met het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK). Er zijn al jaren flinke financiële problemen bij de organisatie en de gemeente springt volgend jaar niet bij om het ontstane gat op te vullen.
Wethouder Anke Klein schrijft in een brief aan de raad dat er een nieuw beleid wordt ontwikkeld voor amateurkunsteducatie in Utrecht. Zo moet cultuur in de wijken worden versterkt, moet er een betere verbinding tussen gemeente en het veld komen en wordt de subsidiestructuur heringericht.
Daarnaast blijkt ook dat er geen extra geld gaat naar het in leven houden van het UCK. Het UCK bevindt zich momenteel in grote financiële problemen. “De afgelopen jaren is er intensief overleg geweest met het UCK, onder meer naar aanleiding van de terugkerende financiële tegenvallers”, schrijft wethouder Klein.
Nieuwe aanbieders
UCK zou alleen nog kunnen voortbestaan in een gereorganiseerde vorm met een extra bijdrage van de gemeente van ruim 1,8 miljoen euro incidenteel en 190.500 euro structureel. De gemeente wil echter vasthouden aan de jaarlijkse subsidie van 976.000 euro voor amateurkunsteducatie. “Daarom zal het huidige UCK naar verwachting na het afronden van het cursusjaar 2018-2019 om bedrijfseconomische redenen ophouden te bestaan.”
De gemeente wil toekomstige cursisten helpen nieuwe aanbieders op het gebied van amateurkunsteducatie te vinden. “We denken aan laagdrempelige, toegankelijke tools waarmee de potentiële cursist zich kan oriënteren op het in Utrecht aanwezige aanbod. Huidige docenten van het UCK kunnen zich desgewenst in nieuwe verbanden organiseren, eventueel in samenwerking met andere partijen, en op die manier mogelijk in aanmerking komen voor subsidie.”
22 Reacties
ReagerenHet is werkelijk verschrikkelijk, dit bericht. Het overeind houden van een gemeente breede kunsteducatie is juist van groot belang. Wanneer de gemeente dat geld niet uitgeeft aan kunsteducatie nu, betalen ze het in de toekomst aan handhaving en ‘ het veiliger maken van de stad’. Kunst educatie helpt je beter studeren, beter maatschappelijk bewust te zijn en je daardoor beter te positioneren.
Het UCK houdt als een van de weinige cultuureducatieve instellingen voor een groot deel de eigen broek op. Heel triest dat de gemeente Utrecht liever 2,5 miljoen per jaar uitgeeft aan inhoudsloze citymarketing dan 1,8 miljoen investeert in de eigen inwoners door een stevige basis voor kunsteducatie te ondersteunen.
Je zou juist van GL/D’66 mogen verwachten dat ze oog hebben voor het belang van kunst en cultuur. Niet dus, het geld gaat naar de onbereikbaarheidsprojecten, niet naar cultuur. Niet te geloven dit bericht.
Wat een rare reacties hierboven.
De gemeente geeft nog steeds erg veel uit aan amateur kunst zoals je in het artikel kan lezen. Het enige dat verandert is dat andere partijen een kans krijgen en het UCK als organisatie door de gemeente niet als de organisatie gezien wordt die het meest kan betekenen voor de amateur kunst. Daar zijn vast goede redenen voor te vinden die wij niet kennen. Misschien wel omdat ze hun organisatie niet zo op orde hebben. De gemeente kan dat weten, omdat ze veelvuldig zaken doen met het UCK en daar is waarschijnlijk van alles mis gegaan.
De docenten van het UCK kunnen in een nieuwe structuur gewoon hun werk blijven doen. De enige die werkloos worden op deze wijze zijn de mensen die een nogal omslachtige organisatie als het UCK overeind helpen, maar het UCK behoort niet alleen een werkverschaffingsproject te zijn; het hoort grotere en bredere doelen na te streven.
In een wereld waar ouderen slechts 1 keer per week kunnen worden gewassen en kinderen op een wachtlijst voor een KDV staan, waar wachtlijsten voor betaalbare woningen in decennia gemeten worden en waar veel inwoners van de stad in armoede leven is geen plaats voor overbodige kunstsubsidies voor een elitegroepje die dat prima zelf kan betalen.
@Bart van Gerwen 5/11/2018 – 19:09
*geluid van een krassende plaat die achteruit gedraaid wordt*
Wacht even. Wat heeft kunsteducatie(!) te maken met handhaving en veiligheid in een stad? Dit is wel zo’n bizarre opmerking. Zonder kunsteducatie zullen enkelen individuen besluiten om helemaal los te gaan in de samenleving? Zoiets? Dit kunt u niet menen…..
Kunsteducatie? Volg een opleiding als dat onderwerp je interesseert. Verder is de markt glashelder geweest in haar boodschap: er is geen vraag naar verdere kunsteducatie, gelet op de structurele verliezen die deze organisatie al jaren maakt.
De stekker is er vele vele jaren te laat uitgetrokken.
Hoe gaat de gemeente die miljoen subsidie dan bij de docenten krijgen? Dat zijn straks allemaal zzp’ers die in hun eentje subsidie aan moeten vragen? Dat is meestal onbegonnen werk, omdat daar een hoop administratie en verantwoording bij komt kijken. Ik gok dat bijvoorbeeld muziekles straks vooral veel duurder wordt Utrechtse kinderen!
Het is ontzettend dom van de gemeente Utrecht om het UCK niet te steunen. Er moet toch een mogelijkheid zijn om, desnoods in gesaneerde vorm, een doorstart te maken! In deze hoogconjunctuur zou je toch anders verwachten, en helemaal van een links college.
Wie heeft er een plan B?
Ik ben het helemaal eens met voorgaande reacties. Het zogenaamde groene college van de gemeente Utrecht moet zich kapot schamen voor dit besluit. Er is voldoende (wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar het belang van kunst en cultuur voor het mentale en fysieke welzijn van de mens.
Cultuureducatie is van wezenlijk belang, maar UCK maakt er al langer een financieel potje van. Ik kan mee voorstellen dat de Gemeente Utrecht niet de gaten wil blijven vullen.
https://www.duic.nl/cultuur/adviescommissie-geen-jaarlijkse-subsidies-naar-bibliotheek-uck-en-rasa/
Wel miljoenen voor de Vuelta ?
Gelukkig maakt dit Groene college een einde aan al die VVD hobby’s.
Wat een rare reacties hier zeg.
De gemeente Utrecht heeft net zoveel geld als altijd beschikbaar voor cultuureducatie en amateur kunst, alleen mogen andere instellingen en personen er invulling aan geven, omdat de bestaande organisatie (UCK) niet doeltreffend genoeg is in zijn missie en ze er financieel een potje van maken. Logisch toch? Ze hebben al meerdere herkansingen gekregen in het verleden zonder vooruitzicht op de verbetering, dus is dt de enige logische stap. That’s it. De gemeente Utrecht gaat nog steeds veel geld in cultuureducatie en amateur kunst stoppen.
Wat een sociale verarming…
Het grootste probleem met het verdwijnen van het UCK is de “catalogus” functie. Als ik aan theater wil doen heb ik een groep mensen nodig die dat ook willen. Via het UCK kun je deze groep vinden. (mensen die zich ook inschrijven voor de cursus) Met het verdwijnen van het UCK is de vraag hoe je de mensen gaat vinden die zich willen inschrijven voor een groeps activiteit (zeker als die uit heel utrecht moet komen). Dat iemand die piano wil spelen een docent kan vinden ligt redelijk voor de hand. Maar waar gaat iemand naar toe voor een groep mensen die kleinkunst willen gaan doen onder begeleiding van een docent?
En daarnaast: waar vind je een betaalbare ruimte waar je deze hobby kunt uitoefenen en eventueel als voorstelling kunt neerzetten?
Dit gaat niet over linkse hobbies of mensen die het zelf wel kunnen betalen, dit gaat over het mensen in staat stellen om hun hobby uit te kunnen oefenen. Deze faciliteiten zou de gemeente moeten garanderen, en niet zomaar aan de markt overlaten, of kleinschalig in een buurthuis (zonder theater of danszalen). Juist het consequent aanbieden zorgt ervoor dat dit soort cursussen elk jaar gegeven kunnen worden.
Sander slaat de spijker op zijn kop. Een schande dat de gemeente deze ‘loket’functie laat verdwijnen. En dat in een tijd dat de VVD in Utrecht buitenspel staat. Niet te geloven dat onze ‘progressieve’ vrienden dit voor hun rekening nemen.
@Sander, ik kan je van harte Facebook, LinkedIn en Twitter aanbevelen als je mensen zoekt.
Dit gaat wél over mensen die het zelf wel kunnen betalen.
Als UCK niet zou bestaan, zou er dan iemand in de raad zijn die zich druk zou maken over een schrijnend gebrek aan “amateurkunsteducatie”? Ik denk het niet.
Ik kom al sinds 1985 bij het UCK ( heette eerst gewoon de muziekschool). Ik heb er voorstellingen van anderen bekeken, zelf cursussen gevolgd, veel oppaskinderen heen gebracht en weer opgehaald, mijn dochter van 16 volgt al vanaf haar 2e jaar (Muziek met peuters) cursussen bij het UCK. Momenteel al 5 jaar ballet en 3 jaar hiphop. Ik heb altijd net rond kunnen komen en had het zonder de korting van het UCK nooit zelf kunnen betalen, op de laatste paar jaar na.
Ik ben erg aangeslagen van dit nieuws.
@Arjen: je kan niet alle bindende sociale functies van een stad uitbesteden aan globale, commerciele uitbaters die zichzelf ‘social media’ noemen maar het tegenovergestelde doen.
Is er geen mogelijkheid om een goede crowdfundingactie op te zetten, zodat bewoners en grote bedrijven in Utrecht de overige 900.000 kunnen ophale . Dit zou toch moeten kunnen lukken.
@Cico,
“Uitbesteden” is wat een gemeente doet als ze bedenken dat iemand een belangrijke gemeente-functie beter kan uitvoeren, en daar een factuur voor ontvangt.
Wat nou als precies dezelfde functie al wordt uitgevoerd door anderen, en gratis bovendien? Dan wordt het dezelfde discussie als ‘t Hoogt versus “de verschrikkelijke markt”.
De gemeente biedt ook geen hotelkamers aan, geen DUIC, geen winkels, geen rondvaartboten. En terecht.
Een juist besluit van de gemeente Utrecht. Nog niet zo lang geleden werden bekende orkesten, doordat subsidie gestopt, gedwongen opgeheven. Triest natuurlijk, maar blijkbaar onoverkomelijk. De ontslagen orkestleden moesten als zelfstandigen verder. De docenten van UCK hebben gesubsidieerd een makkelijk betrekking genoten. Dat daar nu een eind aan komt is goed verklaarbaar en verdedigbaar. Er is geen enkel argument om het UCK te laten bestaan. De leerlingen kunnen terecht bij al die zelfstandige muziekdocenten die hun eigen broek moeten ophouden en wel een extra leerling kunen gebruiken. Bovendien is het prijsniveau bij de UCK zodanig hoog dat privélessen goedkoper zijn. Voor collectieve bezigheden is er met enige creativiteit wel een oplossing te vinden. Samenvattend het UCK kan best gemist worden.