Gemeente Utrecht zegt zich in te spannen voor de Parade; ‘Hoop dat het voldoende is’ Gemeente Utrecht zegt zich in te spannen voor de Parade; ‘Hoop dat het voldoende is’

Gemeente Utrecht zegt zich in te spannen voor de Parade; ‘Hoop dat het voldoende is’

Gemeente Utrecht zegt zich in te spannen voor de Parade; ‘Hoop dat het voldoende is’
De Parade in 2019 in Utrecht. Foto: Sofie Simao
De gemeente zegt dat Utrecht zich samen met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag inspant voor het voortbestaan van de Parade. Het rondreizende theaterfestival verkeert vanwege de coronacrisis in grote financiële problemen. Volgens Nadine van Pinxteren van de Parade is nu nog moeilijk te zeggen of alle inspanningen voldoende zullen zijn.

De gemeente zegt dat Utrecht zich samen met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag inspant voor het voortbestaan van de Parade. Het rondreizende theaterfestival verkeert vanwege de coronacrisis in grote financiële problemen. Volgens Nadine van Pinxteren van de Parade is nu nog moeilijk te zeggen of alle inspanningen voldoende zullen zijn.

De Parade valt naar eigen zeggen tussen wal en schip. Onder andere omdat het theaterfestival altijd heeft gedraaid op eigen inkomsten – en dus niet op subsidies – én omdat de Parade te boek staat als ‘festival’ komt het niet in aanmerking voor een van de coronasteunpakketten.

“We hebben lang gezocht naar hoe wij wel in aanmerking kunnen komen voor noodsteun, maar dat heeft nog niks opgeleverd”, zegt Van Pinxteren. “Wij willen graag financiële steun van Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag, maar tegelijkertijd snap ik dat iedereen nu steun probeert te krijgen.”

Vragen

Er zijn onlangs in de Utrechtse gemeenteraad vragen gesteld over de kwestie. Utrecht had namelijk al noodsteun aan de Parade toegezegd, maar het was onduidelijk of de andere steden dat ook zouden doen. GroenLinks wilde daarom dat het college in gesprek zou gaan met de collega’s uit de andere steden.

Inmiddels heeft de gemeente in antwoord op die vragen aangegeven dat alle vier de gemeenten zich inspannen voor het behoud van de Parade. Utrecht heeft naast de noodsteun ook al subsidie toegezegd voor de festivaleditie van dit jaar.

Dankbaar

“We zijn heel erg dankbaar voor die toezegging en we weten dat Amsterdam en Den Haag met hetzelfde bezig zijn. Het is nu nog wachten op Rotterdam, want met meerdere steunpakketten redden wij het”, zegt Van Pinxteren.

Naast steun van de steden probeert de Parade ook op andere manier geld binnen te halen. Zo is er ook een benefietgala georganiseerd, een webshop op poten gezet en zijn ze een doneeractie gestart. “Het publiek is altijd onze belangrijkste bron van inkomsten geweest en nu steunen ze ons weer massaal. Mensen kunnen bijvoorbeeld al een kaartje voor dit jaar kopen of een donatie doen.”

De Laatste Zweef

Eind vorig jaar maakte de Parade een lied met videoclip en plaatste dat op YouTube. Het nummer heet ‘De Laatste Zweef’ en het laat onder meer zien wat de Parade inhoudt en waarom het festival niet mag stoppen.

Van Pinxteren hoopt dan ook niet dat er al echt sprake is geweest van een laatste zweef. “Het is een super onzekere en stressvolle periode. We proberen momenteel dingen te bedenken die we in de toekomst kunnen gebruiken. Zo zijn we een model aan het ontwikkelen, waarmee we ons festival snel kunnen aanpassen op de geldende coronamaatregelen.”

Utrecht

Eind juli en begin augustus is de periode dat de Parade in het verleden in Utrecht te vinden was. “We gaan ervan uit dat we er ook dit jaar weer zullen zijn. In welke vorm dat gaat gebeuren weten we alleen nog niet.”

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Ik denk dat er nog heeeel veel andere festivals zijn die ook graag gratis geld willen krijgen.

  2. Cor Nelis

    De vraag is of het een taak van Gemeente Utrecht en andere steden is om een elitair festival als de Parade in leven te houden?? Ik denk van niet, laat de (potentiële) bezoekers van de Parade dat maar doen via de doneeractie. Daar hoeft niet iedereen aan mee te betalen!

  3. Willem

    Wat is er elitair aan de parade @cornelis?
    Of vind je het gewoon een lekker rechts woord?

  4. Gerard Brugmans

    Is er nog iemand die zijn eigen feestje wil betalen, of gaan we nu alles via nood- en garantiefondsen financieren?

  5. Lombokker

    De Parade heeft zichzelf financieel altijd prima weten te redden zonder hun hand op te houden. Nogal uniek in een cultuursector waar verder alles en iedereen aan de subsidietiet hangt. Wat mij betreft krijgen ze een eenmalige financiële bijdrage om de coronacrisis te overleven.

  6. jan

    Hier zit nog wel een staartje aan. Op de parade wordt heel veel geld verdiend aan drank en nog meer drank. En ook op eten. Alleen deze inkomsten worden niet gedeeld met de mensen die voorstellingen geven. Dus als men zegt “de parade kan het niet overleven” dan is dat slechts 1/3 van de standhouders op het terrein die de voorstellingen geven. De eettenten en de bierverkoop lopen elke keer weer fantastisch

  7. Cor Nelis

    @Willem Een van de betekenissen van elitair is “Niet bedoeld voor iedereen”

  8. BW

    @Gerard Brugmans

    Bij ieder artikel over festivals, horeca of evenementen kijk ik altijd hoopvol in de reacties of Gerard al heeft gereageerd en je stelt eigenlijk nooit teleur. Lijkt mij verstandig, demense zouden anders misschien gaan denken dat je mild bent geworden.

    Wellicht heb je zelf al bij het volgende stilgestaan, maar ik heb vervelend nieuws voor je. Hoewel ik me er nu nog nauwelijks een voorstelling van kan maken; de corona-crisis zal ooit voorbij zijn. Iedereen mag weer naar buiten, de horeca zal weer openen en er zal een feest worden aangericht waarbij koningsdag, bevrijdingsdag en alle voetbaltoernooien bij zullen verbleken. Ben bang dat dat niet ophoudt bij één dolle avond, dat zou zomaar een hele zomer kunnen duren. Kortom, geniet nog maar even van kerona zolang het duurt.

  9. Jozias

    Maar wel even 250.000 (boven op wat miljoenen) extra willen uittrekken voor prestigespeeltje “De Vuelta”; een uiterst commerciële onderneming trouwens, zo’n Vuelta, met miljoenen op de bank, maar dan gemeentes en belastinggeld gebruiken om het speeltje te financieren en dus ook de belastingbetaler.

  10. Karel

    Ik gun iedereen zijn feestje, maar ieder jaar is het een lawaaiige vertoning voor de omwonenden. Lekker rustig wordt het hoogstwaarschijnlijk wel deze zomer.

  11. Marcel

    @ Cor Nelis; dan hoop ik dat in de toekomst de gemeente Utrecht ook geen politie-ondersteuning meer biedt bij elitaire voetbalwedstrijden; die zijn namelijk ook ‘niet bedoeld voor iedereen’.

  12. Kadoendra

    @Gerard Brugmans

    Praktisch het gehele Nederlandse bedrijfsleven ligt aan het subsidie-infuus en het is weer onze DUIC viend Gerard die zich druk gaat maken over een feestje.

  13. Jovink

    @ Karel

    Er wonen daar max 150 omwonenden, rond de Parade. (Op 330.000 inwoners).

    Daarnaast vindt de Parade niet ‘s nachts plaats.

    En toneel lawaaiig? Ik heb er echt nog nooit geluidsoverlast waargenomen in het voorbij gaan.

    Je zou eens op het platteland de dorpskermis moeten meemaken joh. Klagen heeft daar ook geen zin, want burgemeester en politie gaan in zo’n dorp echt niet handhaven. Honderden jaren traditie namelijk. De stadse die naar het platteland vluchten en daarover klagen worden in hun gezicht uitgelachen. Zeker omdat ze de mores vaak niet snappen. Ben maar blij dat je in de stad zit naast de parade, moet je maar denken.

  14. Isabelle

    De Parade…is dat niet die super commerciële onderneming die flesjes matige rosé voor € 40 en voorgerechtjes voor € 15 verkoopt? Onder het mom van K u n s t?

  15. Karel

    @Jovink
    Dat moest er ook nog bijkomen dat de Parade ook nog ‘s nachts zou doorgaan.
    Kabaal veroorzaakt het wel degelijk.
    En “maar” 150 omwonenden, die dit dus maar jaar in jaar uit moeten slikken omdat een deel van 330.000 inwoners deze ongein leuk vinden? Vreemde redenering…
    Bij u voor de deur zou u het ook prima vinden?

  16. Adriaan

    De Parade is weinig meer dan een slim tent verhuurbedrijf met nauwelijks overhead. Diensten worden flexibel ingehuurd. Artiesten huren die tenten voor eigen rekening en risico. De kantoororganisatie kan daardoor klein zijn. De combinatie van een ontslagronde en er in 2022 weer staan lijkt het devies.
    2021 weer een Parade us luchtfietserij…..

    Dan dat geleuter over koersen: Utrecht betaalt startgeld. Niet betalen is geen event. Heeft niks met de financiële succes van die clubs te maken. F1: zelfde verhaal.

  17. Cor Nelis

    @Marcel Helemaal eens, wat mij betreft moeten zij particuliere bewakingsbedrijven inschakelen. Dat moet organisatoren van festivals ook, dus waarom zij niet?

  18. Jovink

    @ Karel

    Ik ben 1 van die 150 geweest. En nee; geen probleem. En ik heb ook achterhoekse kermissen meegemaakt :P. Zet maar bij mij voor de deur, die korte periode per jaar. Kan jij vast weer ergens anders over gaan janken. Want degene die zoekt vind altijd wel iets om over te klagen. Dat is kennelijk makker dan er mee leren dealen.

  19. Adriaan

    @Karel:
    mijn slaapkamer heeft zich op de Parade. Ik roep je op niet te zeuren. Tienduizenden mensen hebben hier lol aan en de overlast valt erg mee. De Parade heeft de zaak aardig onder controle.
    Ga anders lekker op het platteland wonen….. Of koop een paar oordopjes voor de nacht….

  20. Medewerker

    In Hotel Karel V of hun binnentuin hoor je al soort van niks meer van de Parade, terwijl die soort van schuin aan de overkant van de weg staat.

  21. cas

    Houden we met het geld een paar bestuurder met loonzekerheid overeind of is dit echt een bedrijf die veel mensen in dienst heeft?
    Kunnen ze niet beter de stekker eruit trekken en als het weer georganiseerd kan worden opnieuw oprichten….
    Want weet zeker dat ze bij de volgende keer dat het niet kan doorgaan ook met het handje op staan als we er eenmaal aan beginnen.

  22. Nina

    Ik heb even gekeken en kan nergens een jaarrekening vinden van De Parade. Mss dat daarom ook andere grote steden niet meefinancieren, gemeente Utrecht?

    Geld storten in een bodemloze put van een organisatie die helemaal niet is gevestigd in Utrecht. Kom op, zeg.

    Ondertussen staan de horeca en andere ondernemers in de stad Utrecht op omvallen. Zij hebben financiële steun nodig, zodat zij straks ook weer kunnen bijdragen aan de inkomsten van de gemeente Utrecht.

  23. Nina

    Redactie: zouden jullie uit kunnen vogelen hoe het zit met die jaarrekening? Zoals @cas ook al aangeeft: met ons gemeenschapsgeld worden waarschijnlijk een paar mensen van inkomen voorzien en schieten de artiesten er niets mee op.

  24. cas

    Even gekeken, Vorig jaar van A’dam 11.000 euro subsidie, Den Haag voor dit jaar 30.000 subsidie toegekend, vorig jaar 20.000 vanuit Utrecht. En zal vast nog wel meer zijn.

    – dus niet op subsidie- mmmm, misschien dat ze het niet compleet kunnen draaien op subsidie, maar ze vragen en krijgen wel degelijk veel (cultuur)subsidie.

  25. Bakfiets

    De parade werkt enkel met zelfstandigen en inhuur. Vaste medewerkers zijn beperkt. De artiesten huren de tenten en daar vragen ze dus entreegeld voor (begrijpelijk). De horeca uitnutting valt volledig vrij aan de Parade (biertjes veel euros, nachos en vega burgers nog meer euros).

    De parade verdient dus aan subsidie, tentverhuur en horeca. Kosten zijn flexibel en praktisch enkel op inhuur gestoeld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).