Gemeente wil podia in de stad vergroten en kijkt naar leegstaande panden, nachtclubs en kerken Gemeente wil podia in de stad vergroten en kijkt naar leegstaande panden, nachtclubs en kerken

Gemeente wil podia in de stad vergroten en kijkt naar leegstaande panden, nachtclubs en kerken

Gemeente wil podia in de stad vergroten en kijkt naar leegstaande panden, nachtclubs en kerken
Een muzikaal optreden in de Janskerk
De gemeente wil het mogelijk maken om op allerlei onconventionele plekken in de stad culturele activiteiten te organiseren. Denk hierbij aan nachtclubs, bibliotheken, leegstaande panden en kerken. Hierdoor wordt het aantal podia in Utrecht tijdelijk uitgebreid.

De gemeente wil het mogelijk maken om op allerlei onconventionele plekken in de stad culturele activiteiten te organiseren. Denk hierbij aan nachtclubs, bibliotheken, leegstaande panden en kerken. Hierdoor wordt het aantal podia in Utrecht tijdelijk uitgebreid.

Veel programma’s zijn vanwege de coronamaatregelen uitgesteld. Daardoor is veel werk niet getoond en is er in de huidige programmering weinig ruimte voor activiteiten. Met de nieuwe subsidie voor organisatoren van deze activiteiten, wil de gemeente de capaciteit in de stad tijdelijk flink vergroten.

“Theaters en bestaande muziekpodia zijn weer open, maar bezoek is slechts op beperkte schaal mogelijk”, zegt wethouder Anke Klein. “Met de nieuwe subsidieregeling van de gemeente Utrecht wordt het aantal podia als het ware even uitgebreid. Beeldend kunstenaars, muzikanten, acteurs en programmamakers krijgen zo de mogelijkheid om een groter publiek te bereiken op meer en verrassende plekken in de stad.”

Locaties

De gemeente wil de plekken benutten waar nu nog geen gesubsidieerd cultuuraanbod is. Er wordt onder andere gedacht aan wijkcultuurhuizen, broedplaatsen, nachtclubs, boekhandels, bibliotheken en leegstaande panden.

De subsidie geldt voor activiteiten die dit jaar starten. Deze mogen overigens doorlopen tot 2022, het feestjaar waarin Utrecht het 900-jarig bestaan van de stadsrechten viert. Het minimum subsidiebedrag is 3.000 euro. Het maximum is 50.000 euro per activiteit. Een aanvrager kan voor maximaal twee programma’s subsidie krijgen vanuit deze regeling.

Studenten

Daarnaast gaat de gemeente ook investeren in toekomstige cultuurmakers. In samenspraak met een aantal creatieve vakopleidingen is besloten zichtbaarheid te geven aan talenten van de opleidingen.

De HKU, het MBO Creative College, de Herman Brood Academie en het Nimeto krijgen elk naar rato van het aantal studenten een budget om hiervoor een programma te maken en hun alumni intensiever te begeleiden naar de beroepspraktijk.

Beide bovengenoemde maatregelen zijn volgens de gemeente Utrecht bedoeld om te investeren in de kwaliteit en de toekomst van de stad, om daarmee snel uit de coronacrisis te komen.

20 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Ik ga er van uit dat de gemeente veel kantoorcapaciteit over heeft. Ook post-corona. Ik zou zeggen begin bij jezelf beste gemeente.

  2. Nina

    Weer zo’n deugactie die geld kost.

    Het geld is toch op bij de gemeente Utrecht? Wij burgers krijgen nl. hogere belastingen voor onze kiezen.

    Het kan toch niet zo zijn dat dit belastinggeld er vervolgens met bakken weer uit gaat aan niet-basisbehoefte?

  3. cas

    @ Nina, omdat het geld op is aan hobby projecten en compleet nutteloze ingrepen in de openbare ruimte moet er iets gebeuren. Bezuinigen kan uiteraard niet of eens je uitgaven onder de loep te nemen is helemaal uit den boze. Daarom volgend jaar 12% OZB erbij….

  4. Aa

    @Nina: eens, misschien wordt het zelfs tijd voor een belastingstaking want hoe er met belastinggeld wordt omgesprongen slaat helemaal nergens op.

  5. Rob H.

    Een stad zonder cultuur is een dode stad. Een uitstekend initiatief dus.

  6. Lombokker

    In cultuur kun je niet wonen. Ga eerst maar eens voldoende huizen bouwen.

  7. Nina

    @Rob H.

    Iets met de Pyramide van Pavlov waar cultuur niet bovenaan het lijstje staat.

    Waarom moeten bewoners die net rond kunnen komen extra gemeentelijke belastingen betalen voor culturele activiteiten die zij zelf niet bezoeken, maar die worden bezocht door mensen die zelf prima drie keer zoveel kunnen betalen voor een entreekaartje waardoor de subsidie kan vervallen?

  8. isabelle

    Is dit een alternatieve vertaling van “NOG meer horeca in de binnenstad”?

  9. erwin

    @Nina: een terechte vraag!
    Waarom zou ik mee moeten betalen aan parkeerplaatsen voor auto’s van mensen die op de Oudegracht wonen en die zelf best een parkeerverhoging kunnen betalen?
    Waarom moet ik meebetalen aan kinderbijslag terwijl ik zelf geen kinderen heb en die mensen als ze onvoldoende geld hebben gewoon geen kinderen hadden moeten nemen?
    Waarom moet ik meebetalen aan jeugdzorg en kinderopvang terwijl ik zelf geen kinderen heb?
    Waarom moet ik meebetalen via de zorgverzekering aan mensen die het zelf niet zo nauw nemen met hun gezondheid en er vrolijk op los roken en niet sporten?
    Waarom moet ik meebetalen aan werkloosheidsuitkeringen van werkschuwe mensen?
    Waarom moet ik meebetalen aan uitbreiding van het wegennet (Amelisweerd!!) terwijl ik zelf geen auto heb?

  10. Rob H.

    @Nina: waar staat dat het om EXTRA gemeentelijke belasting gaat?

    Het is niet of/of, maar en/en.

    En voor mensen met een krappe beurs zijn er talloze mogelijkheden om culturele evenementen goedkoop of gratis te bezoeken. (U-Pas bijvoorbeeld).

  11. Koel Hoofd

    @Nina
    Vlijmscherpe vraag, daar zou de gemeente eens een fatsoenlijk antwoord op moeten geven.

    Want afgelopen corona jaar hebben landelijk de gesubsidieerde inclusieve nepcultuur producerende instellingen winst gemaakt dankzij corona steun, terwijl niet gesubsidieerde cultuur (die wel gewaardeerd wordt door het publiek zodat het geen subsidie nodig heeft om de broek op te houden) de klappen opvingen.

  12. Nina

    @ Rob H.

    Het verband der dingen:

    De gemeente heeft aangekondigd meer belastingen te heffen:

    https://www.duic.nl/algemeen/belastingen-in-utrecht-gaan-omhoog-zodat-gemeente-kan-blijven-investeren/

    Vervolgens lees je alleen maar over niet-essentiële uitgaven. Vandaar mijn opmerking.

    Ik koop ook geen schilderij, als ik de energienota niet kan betalen. Jij?

  13. Rob H.

    @Nina: Wederom, het is geen of/of, maar En/en. En ik koop ook geen schilderij als ik het niet kan betalen. Maar als ik het gratis kan bekijken…

    (overigens is van het kopen van schilderijen helemaal geen sprake, bij deze plannen)

  14. Don

    @Rob H. ben benieuw of jij huisbezitter bent en te maken hebt met OZB en aanverwante uitzuig praktijken van de gemeente utrecht. En waar denk je dat de rekening naar toe gaat van de U pas gebruikers precies de utrechtse belasting betaler.

  15. Nina

    @ Rob H.

    Het schilderij is slechts een voorbeeld uiteraard.

    Ik probeer het nog een keer:

    Het is niet gratis, want het wordt gesubsidieerd met gemeenschapsgeld van de belastingbetalende burgers. Alles wat aan geld bij de overheid (o.a. gemeente, provincie, belastingdienst) binnenkomt, is betaald door de inwoners van Nederland.

    Ook de minderbedeelden betalen hieraan mee, want de algemene belastingen in de gemeente Utrecht zijn verhoogd voor zowel rijk, als arm. De gemeente komt geld tekort en dus betalen de inwoners nu meer via de belastingen die de gemeente heeft verhoogd waarna het inkomen van de gemeente stijgt.

    Wie net rond kan komen en een belastingverhoging moet zien te betalen, maalt niet om een cultureel uitstapje. Je kunt daar geen brood van kopen.

    Ik vind het daarom onverantwoord dat de gemeente Utrecht de belastingen verhoogd waarna (zoals ik keer op keer lees op DUIC) dit geld verdwijnt in onzinnig dure projecten en dat culturele activiteiten worden ontplooid voor rijke mensen die gemakkelijk drie keer zoveel kunnen betalen voor een toegangskaartje, terwijl arme mensen krom moeten liggen om de belastingverhoging op te hoesten.

    Realiseer je ook eens dat 30-50 euro voor veel mensen een weekbudget aan boodschappen is. De rijke mensen geven dit uit aan een terrasbezoek en hoeven vervolgens maar 15 euro te betalen voor een theaterbezoek, omdat dit zwaar gesubsidieerd is met belastinggeld.

    Het is zelfs zo dat filmmakers 7 miljoen euro subsidie krijgen om een film te maken en vervolgens uiteindelijk 18 miljoen euro winst maken en die 7 miljoen subsidie zelfs dan niet terug hoeven te betalen.

    Tja……

  16. P-trus

    @Nina:

    Je bedoelt vast ‘de pyramide van Maslov’!?

  17. Gbrie

    @Nina:

    mensen die bijna geen geld hebben om te eten kunnen naar de voedselbank, Verder krijgen de minima gemeentelijke belastingen kwijtgescholden en betalen per saldo ook de rijksbelastingen niet want die krijgen ze in veelvoud terug als huurtoeslag, kindertoeslag, zorgtoeslag etc.

    Ik moet dit alles zelf betalen en ben gek op theater en concerten, ballet en opera waarvoor ik dan ook de normale prijs van tussen de 25 en 150 euro betaal, afhankelijk van de voorstelling.

    als je dat ook wilt zul je moeten studeren een leven lang en hard werken, 5 dagen per week. Wil je dat niet dan moet je jezelf geen slachtofferrol aanmeten maar accepteren dat anderen anders leven en dus meer geld hebben om deze pretjes te betalen.

  18. Nina

    @ P-trus

    Inderdaad! 😂

  19. Nina

    @Gbrie

    Minderbedeelden betalen evenzogoed belasting over voedsel en goederen, al is hun aandeel lager.

    Verder krijgen rijkere mensen ook HRA of (onnodig) kinderbijslag.

    Ik vind het wel erg makkelijk om te verwijzen naar de voedselbank (overigens een particulier initiatief).

    Daarnaast is leren een talent net als werken in een technisch uitvoerende baan. Je kunt ervoor kiezen dit talent wel of niet te gebruiken, maar een IQ opschroeven is lastig (dat geldt overigens ook voor een EQ….). Waarom het ene talent meer salaris krijgt dan de andere is mij een raadsel.

    Veel plezier tijdens de gesubsidieerde pretjes, hoor.

    For the record: ik ben zelf allesbehalve armlastig en ga ook naar voorstellingen en musea.

  20. Nina

    @Gbrie

    En o ja:

    Ook een monteur moet zijn leven lang leren, want steeds een nieuw model auto, airco of cv-ketel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).