Met bulderende stem opende galeriehouder Jaap Röell in Ruimte voor Kunst KuuB op zondag 22 januari de tentoonstelling ‘Een generatie Utrechtse beeldhouwers’. Zijn stemverheffing was noodzakelijk want de belangstelling was enorm en daar had hij niet op gerekend.
Deze onderschatting bewijst eens te meer hoe de beeldhouwkunst leeft onder kunstminnend Utrecht. Jaap Röell had beter kunnen weten. Voor het eerst sinds lange tijd worden twaalf Utrechtse beeldhouwers gezamenlijk gepresenteerd. Terwijl we van tijd tot tijd worden overvoerd met groepstentoonstellingen van grafici en schilders lijkt de beeldhouwkunst een achtergesteld kindje.
Het werd dus hoog tijd deze groepstentoonstelling. Al gaat het, mede door ruimtegebrek, ‘slechts’ om een selectie van twaalf beeldhouwers die uit een groot aanbod door Röell zijn geselecteerd. De geëxposeerde beelden zijn zonder uitzondering figuratief en daardoor een feest van herkenning.
Voor sommige kunstenaars is deze expositie een postuum eerbetoon. Voor Joop Hekman (1921-2013) hij maakte het monumentale beeld de ‘Drie Muzen’ dat voor de Stadsschouwburg staat. Voor Willy Blees (1931-1988), zij maakte het prachtige bronzen beeld van een zittende vrouw, te zien op de Maliebaan. Voor Jan van Luyn (1916-1995), maker van de ‘Fluitspeler’ te zien in het Julianapark en natuurlijk voor Pieter D’Hont (1917-1997, de enige stadsbeeldhouwer die Utrecht heeft gekend, wie kent niet zijn integere beeldje van Anne Frank op het Janskerkhof? Het zijn beelden die niet meer weg te denken zijn uit onze stad.
Van dezelfde generatie als van de hierboven genoemde zijn er gelukkig ook nog beeldhouwers onder ons. Ze waren vrijwel allemaal aanwezig jl. zondag en ook voor hen was het een feest van herkenning want zij hadden elkaar en elkaars werk soms lange tijd niet meer gezien. Ik noem Wout Maters (1931), Jos van Vreeswijk (1948), Hennie van Overbeek (1943), Joop Wouters (1942), Peter Engelen (1962), Paulus Reinhard (1929) en Theo van de Vathorst (1934). De laatstgenoemde maakte onder andere het portret van Anton Geesink en het Marktvrouwtje op de Vismarkt.
Hopelijk krijgt deze tentoonstelling die tot en met 5 maart 2017 te zien is, een vervolg, want Utrecht kent zoveel meer beeldhouwers die aandacht verdienen. Belangstelling is er voldoende!
Marcel Gieling
‘Een generatie Utrechtse beeldhouwers’
22 januari t/m 5 maart
KuuB, Ruimte voor Kunst
Pieterstraat 3 Utrecht
Vooropeningstijden zie: kunstruimtekuub.nl
2 Reacties
ReagerenIk mis Rien Goene
Het is een door de curator gemaakte selectie, hij pretendeert niet volledig te zijn!