De getekende stad: Het stationsplein in 1962 | De Utrechtse Internet Courant De getekende stad: Het stationsplein in 1962 | De Utrechtse Internet Courant

De getekende stad: Het stationsplein in 1962

De getekende stad: Het stationsplein in 1962
Stationsplein 1962, door Wim Meijer
In Het Utrechts Archief is nu de tentoonstelling De getekende stad te zien, met tekeningen uit de 20e eeuw. Op dit moment komen hier tekeningen van het noorden en westen van de stad aan bod, daarna volgen het centrum, oosten en zuiden. Op DUIC belichten we een aantal werken uit de tentoonstelling en het gelijknamige boek. Deze week: het Stationsplein, door W.F. Meijer.

In Het Utrechts Archief is nu de tentoonstelling De getekende stad te zien, met tekeningen uit de 20e eeuw. Op dit moment komen hier tekeningen van het noorden en westen van de stad aan bod, daarna volgen het centrum, oosten en zuiden. Op DUIC belichten we een aantal werken uit de tentoonstelling en het gelijknamige boek. Deze week: het Stationsplein, door W.F. Meijer.

In 1962 maakte Wim Meijer deze tekening met pen en penseel vanuit de serre van Hotel Terminus. Alhoewel de ruimte rond de boom op midden van het plein steeds meer als parkeerplaats gebruikt werd, is op de tekening goed te zien dat het Stationsplein in deze tijd nog een echt plein was. De gevelwand links bestond uit hotels en huizen van meerdere verdiepingen waarvan de begane grond meestal als winkel was ingericht. Op nummer 4, een laag gebouw links vooraan, naast Hotel Terminus, bevonden zich een fietsenstalling en een snackbar. Daarnaast zat een chocolaterie.

De windschermen op het trottoir voor het gebouw ernaast markeren de locatie van Hotel-café-restaurant Kagenaar. De telefooncellen tussen de bomen, de auto’s voor het station en de hoge lantaarnpalen die in de jaren vijftig waren geplaatst, schetsen een mooi tijdsbeeld.

Stationsgebouw
De eyecatcher op deze tekening is het station zelf, het beroemde station van architect Sybold van Ravestein. In 1938 begon Van Ravestein met een uitbreiding van het bestaande Centraal Station, maar na een grote brand in december van dat jaar kreeg hij de opdracht een geheel nieuw stationsgebouw te ontwerpen. Dit gebouw met zijn golvende lijnen is typerend voor Van Ravesteyns bouwstijl. Midden boven de ingang was een bronzen beeld geplaatst van de vogel Phoenix, een schepping van Mari Andriessen, een verwijzing naar het nieuwe stationsgebouw dat uit de as van het oude was verrezen. Het fraaie stationsgebouw bleek na drie decennia ook weer te klein om de toenemende reizigersstroom te kunnen verwerken en werd in 1975 afgebroken. Het beeld van de Phoenix kwam daarna in bezit van de gelijknamige Delftse studentenvereniging. Onlangs is dit beeld naar Utrecht teruggekeerd, waar het tijdelijk te bewonderen is in het Spoorwegmuseum.

De tentoonstelling De getekende stad is tot en met 30 april 2017 te zien in Het Utrechts Archief.

Foto van hotel Terminus (links) in 1967
Foto van hotel Terminus (links) in 1967

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
  1. Mevr Grootendorst

    Ik word bijna misselijk van verdriet en weemoed bij het aanschouwen van de foto en tekening. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de sloop van dit stuk stad zouden alsnog veroordeeld moeten worden!!
    Mijn hart bloedt…

  2. Marco

    Helaas wordt het stationgebied er niet mooier op. Vieze beton van hoog Catharijne en kantoorgebouwen staat er nog volop. Straalt geen allure uit. Het is vies en stinkt van de urine. Megaveel fietsen. Hoog Catharijne is geen aanwinst, verloederd ondanks vernieuwde ns station. Jammer dat ze voor al die miljarden aan belastinggeld niks beters hebben kunnen zetten met de stijl va vroeger als je naar al die oude foto’s kijkt wn verhalen hoorde van me ouders en opa’s en oma’s. Geitenharenwollensokken figuren a la D66 en GroenLinks zijn de veroorzakers. Groet een bewonder in Utrecht geboren in 1981.

  3. Paulus

    @ Marco

    Hoezo zijn gl en d’66 nu weer de veroorzakers: CDA en VVD hebben altijd de lijntjes gehad met de vastgoedwereld hoor, die koste wat kost HC moest bouwen de oude stationsbuurt moest slopen.

    Praat aub geen poep. GL bestond nog niet eens in de jaren zeventig.

    De gehele politiek is verantwoordelijk voor de ramp van HC 2 en de nieuwe onderwereld van het station. Allen zijn ze in de mooie praatjes van Corio, NS en jaarbeuers getrapt; die er alleen natuurlijk wel weer veel beter van zijn geworden.

  4. Wim

    Hebben jullie de echte gaos gezien toen dit getekend werd.
    Deze plaatjes zijn net zoals Anton Pieck geromantiseerd.
    Het was een oude rotbende.
    Dat het niet altyd gelukkig is verbouwd is helaas waar, maar nu wordt er op dit moment iets moois voor gezet.
    Je kan niet altyd in de middeleeuwen blijven.
    Ophouden met dat gezeur en gezanik mdat het zo mooi was.

  5. Harry

    Gelukkig vergeten alle “zure oudjes” die het oude stationsplein hebben meegemaakt voor het gemak even dat het oude stationsplein tegenwoordig helemaal niet mee had gekund met de hoeveelheid reizigers. Is het nieuwe station lelijk? Misschien, maar nog altijd beter dan wat er 5 jaar geleden stond. Had het oude stationsplein de hoeveelheid reizigers van nu aangekund absoluut niet, het had hoe dan ook plat gemoeten (inclusief de wijk eromheen) om het aantal reizigers dat tegenwoordig via Utrecht CS reist aan te kunnen.

  6. WP

    @Marco,

    In die tijd waren de grootste partijen PvdA en de partijen die later het CDA zouden vormen (KVP, CHU en ARP) en de VVD. Je kunt hen de ‘schuld’ geven van de zogenaamde teloorgang, maar besef dan wel even dat zij GEKOZEN zijn door de bevolking. En dit was ook allemaal niet even in één coalitieperiode, dus als de bevolking het allemaal niet gewild had, dan hadden ze het bestuur kunnen ‘afstraffen’ in de volgende verkiezing.

    Dus als je de volgende keer weer zulke verhalen hoort van je opa, scheld HEM dan maar even uit… Misschien dat hij dan begint over de tijdsgeest van toen, etc… Misschien dat ze zelf ook wel hun oude paneeldeuren hebben vervangen door gladde kartondeuren in die tijd…. Dat was toch zoveel praktischer

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).