‘Glasschilderingen van Utrechter Toon van Ham in gevaar’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Glasschilderingen van Utrechter Toon van Ham in gevaar’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Glasschilderingen van Utrechter Toon van Ham in gevaar’

‘Glasschilderingen van Utrechter Toon van Ham in gevaar’
De glasschildering van TOon van Ham. Foto: Niels Bokhove
In 1951 kreeg de Utrechtse kunstschilder Toon van Ham (1905-1988) een opdracht van Chris Leeflang, destijds eigenaar van boekhandel Broese in de Nachtegaalstraat. De opdracht betrof het maken van een glasschildering van grote afmetingen, namelijk 2 meter bij 3.60 meter. Het onderwerp moest de stad Utrecht zijn. Van Ham voltooide dit kwetsbare, enorme kunstwerk in 1952. Verdeeld over een aantal panelen dat wel.

In 1951 kreeg de Utrechtse kunstschilder Toon van Ham (1905-1988) een opdracht van Chris Leeflang, destijds eigenaar van boekhandel Broese in de Nachtegaalstraat. De opdracht betrof het maken van een glasschildering van grote afmetingen, namelijk 2 meter bij 3.60 meter. Het onderwerp moest de stad Utrecht zijn. Van Ham voltooide dit kwetsbare, enorme kunstwerk in 1952. Verdeeld over een aantal panelen dat wel.

Het heeft een aantal verhuizingen overleeft, wat op zich al een wonder is. De laatste keer naar de winkel aan de Oudegracht waar het zich nu nog bevindt. Nu boekhandel Broese gaat verhuizen is besloten dit kunstwerk geen plaats te geven in het nieuwe pand. Daardoor dreigt het nu in de vergetelheid te raken of erger, verloren te gaan.

Een achterglasschildering is een uiterst broze schildertechniek waarbij direct op het glas wordt geschilderd. Als het schilderij gereed is, wordt het geheel omgekeerd zodat men door het glas naar de afbeelding kijkt.

Al enige tijd geleden ontving ik van een Broese-medewerker de vraag of ik interesse had in dit kunstwerk, ook andere kunsthandels en naar ik aanneem enkele Utrechtse musea kregen die vraag. Maar wat moet je met een dergelijk kwetsbaar en groot kunstwerk? Blijkbaar heeft tot dusver niemand belangstelling getoond en vraagt men zich vertwijfeld af wat ermee te doen.

Toch is het een kunstwerk dat gezien mag worden. De ommuurde contouren van de stad, de Vecht, de Oudegracht met een aantal bruggen en natuurlijk de domtoren staan erop afgebeeld. Toon van Ham greep terug in het verleden want ook kasteel Vredenburg kreeg een plaats binnen de muren. Een blauwe achtergrond en gele accenten maken het tot een aantrekkelijk kunstobject.

Er moet toch iemand zijn die hiervoor interesse én plek heeft? Jos Stelling misschien in zijn nieuw in te richten bioscoop aan het Kintgenshaven. Ideeën zijn welkom, die kunt u richten aan Broese.

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

18 Reacties

Reageren
  1. jan scherjon

    Chris Leeflang was geen eigenaar van Boekhandel Broese hij is aangesteld
    als directeur door mijn opa JG Broese die ziek is geworden in de jaren ’40.
    Mijn moeder was een dochter van JG Broese.

  2. K.

    Dat zou echt fantastisch zijn als er iemand met een openbaar gebouw gehoor geeft aan deze oproep! …alstublieft!!

  3. Kees Truijens

    Het mooiste zou toch zijn dat Broese zijn eigen geschiedenis in acht neemt en een plaats vindt in de nieuwe vestiging.

  4. Hetty

    Kan dit kunstwerk niet in het Centraal Museum of het Utrechts Archief een plek vinden? Dit is een kunstwerk, dat een stuk Utrechtse historie weergeeft, en het zou zonde zijn, als dit glas-werk in de vergetelheid zou raken of nog erger, verloren zou gaan. En ook het Utrechtse Stadskantoor is zo groot en ruim, dat het ook daar een mooie en toepasselijke plek zou kunnen vinden. Ik heb daar al tijdelijke exposities gezien, onder andere van een stoel vol met knuffeldieren. Je zou zeggen, dat er dan zeker plaats is voor dit prachtige stuk Utrechtse geschiedenis.

  5. Scherpschutter

    We verzuipen in Utrecht van de zogenaamde ‘meesterwerken’ en ‘onmisbare historische stukken’….waar kennelijk geen hond vrijwillig ook maar een Euro voor wil betalen.

    De vuilstort dan maar?

  6. Bromsnor

    Bromsnor denkt dat Scherpschutter het niet zo scherp ziet en dat de firma Broese moet zorgen dat het kunstwerk goed terecht komt.

  7. Mayo

    Het komt me niet bekend voor. Waar hing dit dan in Broese (of de oude bieb)?

  8. Kadoendra

    @Kees Truijens

    Heldere en goede reactie!
    Uiteindelijk zijn het niet slechts steden die hun geschiedenis moeten koesteren maar ook bedrijven.

  9. Scherpschutter

    Scherpschutter denkt dat Bromsnor helemaal niet gaat over de firma Broesen en maar te accepteren heeft dat firma Broesen ook helemaal niks met dit ‘kunstwerk’ heeft en het achter laat. Maar als Bromsnor ergens nog ruimte in zijn tuin heeft dan heeft Scherpschutter er geen enkel probleem mee als dit stuk bij Bromsnor in de tuin eindigt.

  10. Klaas

    @ De usual suspect

    Jij bent toch zelf zo’n onmisbare schakel in onze stad…..

    Jezelf maar verwijderen en naar de schroot brengen?

    On topic: raar dat Broese hier zelf geen plek voor vrij wil maken in hun nieuw pand als ze zo bezorgd zijn over kunstwerk.

  11. Niels Bokhove

    @ Jan Scherjon: Leeflang is al in 1929 directeur van Broese geworden.
    @ Mayo: bij Leeflang hing het in zijn kantoor, sindsdien heeft het nooit in de winkel gehangen; nu hangt het nog in een vergaderzaaltje op een kantoorverdieping boven de winkel; in de nieuwe kantoorruimten is zeker geen plek
    @ Kees Truyens: Broese krijgt in de nieuwe vestiging minder muur dan in de oude en heeft die muurruimte hard nodig voor boekenkasten.
    Er dienen zich momenteel al enkele bestemmingen aan.

  12. X

    @Scherpschutter
    We verzuipen hier op DUIC ook van de zolderkamer-reazuurders zoals u zelf. Misschien moet u het azijn laten staan en eens de schoonheid van onze stad zien en de waardering uitspreken voor iedereen die hier iedere dag keihard aan werkt. Of anders is het wellicht beter dat u onder een steen gaat leven.

  13. Scherpschutter

    X 14:41

    Dat heb ik zojuist nog gedaan in het andere topic over het zeldzaam schitterende nieuwe kantoorpand.

    U moet natuurlijk niet boos worden omdat mijn standaard van schoonheid wat hoger ligt dan gemiddeld.

  14. Kadoendra

    @Klaas

    Bedankt voor het toveren van de glimlach in mijn gezicht!

    @X
    “zolderkamer-reazuurders”

    Schitterend, die hoort zeker thuis in De Dikke van Dale!

  15. Marcel

    Had ik maar zo’n uitgesproken mening als de scherpschutter, maar wel een andere en een betere natuurlijk.

  16. jan scherjon

    Niels Bokhoven, klopt maar in de jaren ’20-’30 heeft mijn opa Leeflang beloofd
    dat hij zijn directeur zou worden dat was in de Crisis tijd.

  17. The true Vlerk

    En de Neudebibliotheek?

  18. Herman

    Berlijnplein dan maar

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).