Graffiti-artiesten maken van Smakkelaarspark in Utrecht tijdscapsule tijdens Time Cap Graffiti-artiesten maken van Smakkelaarspark in Utrecht tijdscapsule tijdens Time Cap

Graffiti-artiesten maken van Smakkelaarspark in Utrecht tijdscapsule tijdens Time Cap

Graffiti-artiesten maken van Smakkelaarspark in Utrecht tijdscapsule tijdens Time Cap
Het huidige Smakkelaarspark
Het Smakkelaarspark in Utrecht ligt er al maanden verlaten bij, maar in het weekend van 20 en 21 mei gaat daar tijdelijk verandering in komen. Tijdens het evenement Time Cap gaan tien ‘street artists’ de grote tunnelbak voorzien van kunst. De werken blijven te zien totdat ze uit het zicht worden genomen door de nieuwbouw die hier moet komen.

Het Smakkelaarspark in Utrecht ligt er al maanden verlaten bij, maar in het weekend van 20 en 21 mei gaat daar tijdelijk verandering in komen. Tijdens het evenement Time Cap gaan tien ‘street artists’ de grote tunnelbak voorzien van kunst. De werken blijven te zien totdat ze uit het zicht worden genomen door de nieuwbouw die hier moet komen.

Eigenlijk had er al flink gebouwd moeten worden op het Smakkelaarspark. Maar de start van de bouw is behoorlijk vertraagd door inflatie en stijgende bouw- en energiekosten. Ingmar Creutzburg: “Het is nu een doorn in het oog van iedereen die er langs fiets en loopt of in de buurt woont. Het verdient wel wat aandacht en dat gaan we op 20 en 21 mei geven.”

Dat weekend wordt op het grote bouwterrein Time Cap Utrecht georganiseerd. Tien street artists gaan twee dagen aan de slag om de grote betonnen tunnelbak te voorzien van kunst. Ingmar: “Utrecht heeft hele goede artiesten. Dat wordt nationaal en internationaal erkend, maar hier in de stad hebben ze nog niet echt een podium om dat te laten zien.” Enkele van de artiesten die komen zijn: Andre HZS, Erwtje, MOK-C, Munir de Vries, Omikron 27, Rimboe en URSH.

Tijdscapsule

Op 20 en 21 mei kan het publiek tussen 12.00 en 20.00 uur komen kijken hoe de tien kunstwerken gemaakt worden. “Bezoekers kunnen geïnspireerd raken terwijl de street artists aan het werk zijn. Ook komen er enkele dance battles en een foodtruck om het evenement compleet te maken.”

De tien kunstwerken zullen er voor altijd blijven staan, alleen niet voor altijd zichtbaar blijven. Als de bouw van het Smakkelaarspark, met woongebouwen en een kantoorgebouw, echt van start gaat, zullen we muurschildering ingekapseld worden en niet meer te zien zijn. “Daarmee verdwijnen ze als het ware in een tijdscapsule. We hebben de kunstenaars daarom ook gevraagd om hier in hun ontwerp rekening mee te houden. Wat willen zij achterlaten in de tijdscapsule?”

Bekijk hieronder alvast wat van de werken van de artiesten die langskomen

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Kloek

  Ideale filmlocatie als je een film over de Berlijnse muur wil opnemen! Zo goed als alle details kloppen!

 2. Scherpschutter

  Uitstekend idee! Ik denk dat het toekomstige generaties een bijzonder accuraat inkijkje in het eindstation van 50 jaar aan totale culturele degeneratie in Utrecht geeft. Thans, ik neem maar even aan dat we ons nu op het dieptepunt van het neo-barbarisme bevinden, want hoe de culturele lat nóg lager kan is zelfs voor mij lastig te imagineren…Verdere instorting lijkt me uitgesloten.

  Dit zijn de ultieme symbolen van achteruitgang! Duidelijker kunnen we de moderne oercrash niet maken…. Eeuwen aan prachtige Utrechtse beeldhouwwerken, gebouwen en schilderijen door getalenteerde meesters op hun vakgebied, en dan inééns vanaf eind jaren ’60 dit soort curieuze hedendaagse intellectueel-aartsluie decoratieve stukjes (laten we dit in vredesnaam geen kunst noemen) van wat nihilistische tot op het bot verveelde hooligans met basisschool-uitknipstencils, een spuitbuis, een uur de tijd en hooguit wat lsd-postzegels (of slagroomgaspatroon) als hoogste bron van zuurstofgedepriveerde-inspiratie; voorwaar, de culturele (en mentale) totaalontraffeling kan werkelijk niet beter in beeld worden gebracht!

  Nou ja, wellicht dat dat plastic neon ding boven de bieb er ook bij kan worden ingemetseld om écht helemaal zeker te maken dat de Utrechter uit het jaar 2105 de Bijbelse proporties van het hedendaagse culturele totaalfaillissement goed vat…? Of wellicht die grote theepot? Als oversized bedorven achterlijkheidskers op de intussen overbeschimmelde cultuurtaart der ge-déevolueerden?

  Enfin. Echt een prima idee! Het zeg de mens in het jaar 2123 werkelijk alles wat er over 2023 te zeggen was; er was vrijwel niets meer. Ik ben vóór. Zet hem op, team graffiti! Vereeuwig de huidige geestelijke massa-harakiri op haar summum en probeer het in ieder geval één keer met enige verve en energie te doen…Weer ik veel, plak er ff een keer wat Action glimkraaltjes op ofzo, om er écht je magnus opus van te maken. De toekomstige Utrechter verdient de waarheid.

 3. W

  “De werken blijven te zien totdat ze uit het zicht worden genomen door de nieuwbouw die hier moet komen.“
  Wanneer komt die nieuwbouw dan?

 4. Hetty

  Jammer, dat deze prachtige werken tijdelijk te zien zijn, zo te zien zijn in ieder geval de hier getoonde werken naar mijn mening museumwaardig. Misschien fotos op ware grootte van de 10 werken in het Centraal Museum als herinnering aan het Smakkelaarspark en Time Cap ?

 5. Wim

  Het wordt er allemaal niet fraaier op, daar rond het CS. Smakkelaarsveld dat niet afgebouwd wordt. Galaxy Tower die niet afgebouwd wordt. Utrecht, de ruïne van de moderniteit.

 6. BdV

  Die donkere vlekken op de tunnelbak geven mij het idee dat bij toekomstige renovatiewerkzaamheden, meestal sneller dan gehoopt, de kunstwerken mogelijk toch weer even in het zicht zullen zijn.

 7. w

  @Hetty
  t ziet er leuk uit maar kom op zeg, museumwaardig? haha

 8. Katja

  Foto van “Rimboe” is pure pop-art !

 9. BdV

  Het werk van Erwtje kan ik wel waarderen. Ben benieuwd wat er de 20e te zien zal zijn.

 10. van der Aa

  dit soort van kunst kan ik wel waarderen ik ben benieuwd!

 11. Ton Hooft

  Cool! Ben benieuwd, nu troosteloos!

 12. Stuurvrouwtje aan wal

  @W
  Stuurvrouwtje is benieuwd waarom een Mondriaan schilderij op canvas wel kunst zou zijn en deze schilderijen op beton niet.

  @Hetty
  Goed plan!

  Mooi is mooi voor wie het wil zien en smaken verschillen.

 13. Bart van Dam

  Jammer hoor, Ik vond het prachtig hoe het erbij lag. Zie die foto bij dit artikel nou! Dat is toch heerlijk om dagelijkst te zien

 14. Zwaon

  Helemaal met @Bart eens ……… maar als het dan tog tijdelijk word overgeschilderd, dan zijn de artiesten #Rimboe en #Erwtje wel me favoriet.

 15. Robindapobin

  @scherpschutter. Mand!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).