Groot deel van collectie Volksbuurtmuseum straks digitaal in te zien bij Het Utrechts Archief Groot deel van collectie Volksbuurtmuseum straks digitaal in te zien bij Het Utrechts Archief

Groot deel van collectie Volksbuurtmuseum straks digitaal in te zien bij Het Utrechts Archief

Groot deel van collectie Volksbuurtmuseum straks digitaal in te zien bij Het Utrechts Archief
Groepsportret van vijf bewoners uit Wijk C te Utrecht, die allen een bijnaam hebben, v.l.n.r.: Louis Bronius ('De Sponzenduiker'), de heer Bontrop ('De Kruk' ?), Jacobus Broekman ('Kobus de Fots'), Johannes van den Oudenalder ('Hannes de Kokkel') en Piet A. Roomenburg ('Piet de Brommert'). Circa 1930.
Een groot deel van de collectie van het Volksbuurtmuseum is straks digitaal te bekijken. Hiervoor is het museum een samenwerking met Het Utrechts Archief aangegaan.

Een groot deel van de collectie van het Volksbuurtmuseum is straks digitaal te bekijken. Hiervoor is het museum een samenwerking met Het Utrechts Archief aangegaan.

Het Volksbuurtmuseum is onder meer in het bezit van interviews met bewoners van Wijk C, reclamemateriaal uit de 19e eeuw en aquarellen van de kunstenaar Grolman. Het gaat om duizenden bronnen over de Utrechtse geschiedenis en volkscultuur.

Om ervoor te zorgen dat de collectie goed bewaard blijft en digitaal beschikbaar wordt, hebben Het Utrechts Archief en het Volksbuurtmuseum de handen ineengeslagen. Het startschot hiervoor werd afgelopen week gegeven met de publicatie van het eerste gedigitaliseerde archiefstuk.

Bruikleen

De komende jaren wordt nog een groot deel van het archief van het Volksbuurtmuseum gedigitaliseerd. De collectie wordt in langdurige bruikleen gegeven aan Het Utrechts Archief, waar de originelen worden opgeslagen in de depots.

Het gaat onder andere om een fotoverzameling van zo’n 6.000 afbeeldingen die een beeld van Wijk C in de 20e eeuw laten zien, 248 interviews met mensen uit Wijk C, reclame- en handelsdrukwerk van bedrijven uit Wijk C en de verzameling documentatie, prenten, tekeningen en schilderijen van de in Wijk C geboren kunstschilder J.P.C. Grolman (1841-1927).

De gedigitaliseerde stukken zijn te zien op de website van Het Utrechts Archief.

4 Reacties

Reageren
  1. W

    Wat een logische stap!

  2. engel van dienst

    Grolman: er waren we twee in Utrecht, J.P.C. en A.E.

  3. Ton Hooft

    Weer een goede stap van Het Utrechts Archief, eerder al het Utrechts Documentatiesysteem, opdat waardevolle Utrechtse archieven behouden worden. Chapeau!

  4. Koop de Haan

    Geweldig plan! Ik hoop dat het breed toegankelijk zal zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).