Grootste Apple-museum van Europa opent in Utrecht Grootste Apple-museum van Europa opent in Utrecht

Grootste Apple-museum van Europa opent in Utrecht

Grootste Apple-museum van Europa opent in Utrecht
Het grootste Apple-museum van Europa gaat de deuren openen in Utrecht. In de ruim vijfduizend objecten tellende collectie van het nieuwe museum in The Wall bevinden zich nagenoeg alle Apple-producten, van 1977 tot nu waaronder diverse bijzondere exemplaren die uitsluitend in de Verenigde Staten zijn uitgekomen.

Het grootste Apple-museum van Europa gaat de deuren openen in Utrecht. In de ruim vijfduizend objecten tellende collectie van het nieuwe museum in The Wall bevinden zich nagenoeg alle Apple-producten, van 1977 tot nu waaronder diverse bijzondere exemplaren die uitsluitend in de Verenigde Staten zijn uitgekomen.

Het museum is een initiatief van Ed Bindels, oprichter en eigenaar van Apple-winkel Amac. Bindels: “Apple loopt als een rode draad door mijn professionele leven en mijn verzameldrang begon al vroeg. Vóór de oprichting van Amac in 2005, toen ik nog voor een andere computerwinkel werkte, had ik bijvoorbeeld al een Macintosh portable op zolder staan. Dat ‘portable’ was relatief, het is een joekel van een apparaat dat door de loodaccu loeizwaar is. Geweldig om die nu te zien naast de huidige MacBooks.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Apple Museum Nederland in Westerbork

In de loop der jaren breidde Bindels zijn verzameling uit. Bij de verschillende overnames van andere Apple Premium Resellers kocht hij verzamelingen op met de rest van de boedel. “Tijdens corona, toen voor een deel van de tijd onze 50 winkels dicht waren, ben ik me serieus gaan focussen op het completeren van de collectie.” Zodoende maakte Bindels kennis met het bestuur van Apple Museum Nederland in Westerbork.

Het vinden van goede vrijwilligers en het noodgedwongen sluiten door de coronacrisis in combinatie met de hoge huur van het pand, deden het bestuur van dit museum in Westerbork besluiten de collectie in beheer te geven bij het nieuwe Apple-museum van Bindels in Utrecht.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het pand waar het museum komt

Bestuursvoorzitter Izaäk Buwalda: “Wij hadden als stichting één doel: het bij elkaar houden van de verzameling, zodat zo veel mogelijk mensen er kennis van kunnen nemen. Het is verdrietig dat het museum uit Drenthe moet verdwijnen, maar de collectie krijgt nu een mooie nieuwe bestemming waar dit doel kan blijven gewaarborgd.”

Duizenden bezoekers

Het Apple Museum in Westerbork ontstond in 2012 uit een verzameling van een familie die deze niet langer in huis kon herbergen. In de loop der jaren werd de verzameling uitgebreid met donaties. De museumcollectie bestaat niet alleen uit Apple-apparatuur, maar tevens uit een complete bibliotheek met handleidingen, zeldzame posters en nagenoeg alle software die Apple ooit heeft uitgebracht.

Voor corona kwamen er tussen de 3000 en 5000 bezoekers per jaar. Bindels: “In bijna 10 jaar is door vele vrijwilligers hard gewerkt om deze prachtige verzameling op te bouwen. De collectie zal dan ook ondergebracht worden in nieuwe stichting die zorg zal dragen voor het in stand houden van de collectie en deze toegankelijk maken voor een breed publiek. Verschillende vrijwilligers van Westerbork hebben zich al gemeld.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Nieuwe museum Utrecht

De Apple-ondernemer is van plan het nieuwe museum mooi in te richten. Bindels: “Ik wil geen stapel pallets met oude computers, maar een mooi tentoongestelde collectie in een vakkundig vormgegeven ruimte met verhaallijnen, want die zijn er meer dan genoeg. Zoals NeXT dat door Steve Jobs werd opgericht na zijn vertrek bij Apple in 1985 en dat grote invloed heeft gehad en onmisbaar is binnen het verhaal van Apple.”

De objecten worden straks in het tijdsbeeld geplaatst. Wat maakte de eerste iPhone bijvoorbeeld zo populair? Bindels: “Dat zou je kunnen uitleggen door te tonen wat er tussen 2000 en 2007, vóór de introductie van de eerste iPhone, aan mobiele telefonie op de markt was.” Hetzelfde geldt voor computers en andere apparatuur. “Pas dan kun je zien wat Apple allemaal teweeg heeft gebracht. Meer dan eens brak Apple met alles wat er ooit gemaakt was.”

Een groot deel van de objecten wordt de komende periode gerestaureerd. Bindels: “Niet alles hoeft aan te staan, maar het is natuurlijk wel te gek als bezoekers straks op een Macintosh uit 1984 of een Apple II kunnen werken.”

Er ontbreken een paar pareltjes in de collectie: zoals de originele Apple I, waar maar 60 exemplaren van bekend zijn en die nu voor 1,5 miljoen dollar te koop is. Daarvan wordt overigens wel een replica tentoongesteld. Ook ontbreken de originele Apple Lisa 1 (die nagenoeg allemaal zijn omgebouwd tot Lisa 2/Macintosh XL), de NeXT Cube en een Macintosh TV nog. Het museum moet begin volgend jaar de deuren openen voor het publiek.

13 Reacties

Reageren
  1. Herman

    Vanuit heel Europa zullen toeristen toe stromen!
    Eerst schrikken ze zich een hoedje als ze onderweg het Berlijnplein zien en als ze dan voor de Wall staan, dan weten ze genoeg, omdraaien en heel hard wegrijden.

    Deze kansloze vulling van onverhuurbare winkelruimte in een mislukt winkelcentrum gaat de Wall ook niet redden.

  2. Anne Marie ten Berge

    @ Herman, we zullen zien. 3 tot 5 duizend bezoekers per jaar in Westerbork daar moet Utrecht met vrijwilligers toch wel aan toe kunnen komen na corona tijd? ?

  3. Zuilen030

    @Herman een pseudoniem voorScherpschutter?? Geef het een kans, en je hoeft er niet heen, het mag.

  4. Hans

    Erfgoed!

  5. WvR

    “Niet alles hoeft aan te staan, maar het is natuurlijk wel te gek als bezoekers straks op een Macintosh uit 1984 of een Apple II kunnen werken.”

    Nee, alles moet aan staan. Anders kun je er net zo goed een husje niet werkende replicas neerzetten.

    Ik heb van alles, beroepsmatig, ontwikkeld voor Macs, Lisa’s en alles wat daar na kwam, idem voor PC’s uit die tijd, en doe dat nog steeds (maar dan voor de hedendaagse varianten, en in alle verschijningsvormen).

    Een computer die uitstaat is levensloos. Een computer die niet aan kan is dood, een grafzerk. En grafzerken van 50 jaar oud zijn niet interessant. Daar heb je denk ik een jaar of 50 extra voor nodig .

  6. Koel Hoofd

    Lijkt me heel erg sterk dat de Wall een goedkopere locatie is dan Westerbork.
    Daarnaast,
    het loopt er al jaren voor geen meter omdat het gewoon K*T te bereiken is.
    Enige voordeel van the Wall is wanneer het bij de mediamarkt in het centrum uitverkocht is, het er nog wel is in the Wall.

  7. Erwin

    Waar ligt die wall eigenlijk?

  8. Cico

    Ben benieuwd of het museum naast de mooie verhalen ook kritisch kan zijn op het kapitalistische succes van bedrijven zoals Apple. Iets meer het grote plaatje ipv inzoomen op al die geweldige apparaten. Want in werkelijkheid verzinnen ze helemaal niet iets nieuws, ze kopen het kleine bedrijfje op die het echt had bedacht, zetten het met veel marketing op de markt, concurrentie eruit kopen en hoppa we hebben een monopolie. Je ziet hetzelfde bij Facebook, Google en zelfs publiekslieveling Tesla.

  9. Koel Hoofd

    Lijkt me sterk dat de locatie the Wall goedkoper is dan de locatie in Westerbork….
    Utrecht heeft geen grote ICT opleiding maar een overdaad aan suffe alfa opleidingen (daardoor >15% vrouwenoverschot in Utrecht), dus misschien had dat Apple museum beter in Eindhoven of Enschede of Delft kunnen komen?
    Meer bezoekers (techies) en meer vrijwilligers (techies).
    Die alfa’s in Utrecht denken dat slimme techniek bestaat, die techies weten wel beter.

  10. Kadoendra

    Eigenlijk vind ik het contrast best wel stuitend;

    Onbetaalde vrijwilligers in een museum over producten van een bedrijf die praktisch geen belasting betaald.

  11. Ruben van der Rijst

    Ik wilde toevallig wat Apple spullen naar Westerbork transporteren, nadat ik eindelijk eens uitgebreid had op geruimd op zolder. Het is o.a. een Apple ][, een voeding van een Apple ][C, en veel boeken. Is er een kontaktadres beschikbaar, zodat ik e.e.a. kan overdragen ? Greetz, Ruben, PA0AA.

  12. wollie

    @koelhoofd amac the wall is een winkel voor de regio, voor automobilisten die voor de deur willen parkeren. stuk aantrekkelijker dan parkeerplekje zoeken in utrecht centrum…

  13. Peter Blok

    The Wall is toch iets van Trump?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).